Служити словом Слову

Більше 300 священнослужителів і журналістів усіх єпархій Руської Православної Церкви та помісних церков (зокрема й Української Православної Церкви), які перебувають у молитовному спілкуванні та під юрисдикцією Патріарха Московського і всієї Русі, стали учасниками
IV Міжнародного фестивалю православних ЗМІ “Віра й слово”. Тож форум був по-справжньому міжнародним. Його організатором виступив Синодальний інформаційний відділ Московської Патріархії.
Основною темою фестивалю, довкола якої формувалися питання майстер-класів, засідань клубу православних журналістів, дискусій, прес-конференцій і навіть розмов “за кадром”, була інформаційна стратегія Церкви. У необізнаного глибоко з церковним життям читача, але добре знайомого зі світськими “стандартами” сьогодення, словосполучення “інформаційна стратегія” майже напевно викличе асоціативний ряд з політикою і піаром. Проте й від політичних інсинуацій, і від рекламування Церква, вірить хто, чи не вірить, стоїть, Слава Богу, далеко. Основна її місія незмінна вже дві тисячі років, бо змінитися не може – це проповідь Христа. Але поєднана з тими обставинами, що нас оточують, своєю пуповиною – народом Божим, який водночас є і народом держави, частиною суспільства, поєднана з усім суспільством любов’ю до всіх людей і бажанням усім блага, а також умовами свого існування в конкретному часі й місці, Церква не вправі стояти осторонь насущних проблем свого народу. А найгостріші проблеми, що нині переживаємо, – погодяться й віруючі люди, й невіруючі – втрата моральних орієнтирів, що породила засилля бездуховності, наркоманію, алкоголізм, жорстокість, безвідповідальність. Тож повернути народи колишньої Київської Русі до своїх витоків, до християнських чеснот, щоб у наших дітей було майбутнє, – задача, яку ставить перед собою Церква. Досягти ж мети без участі засобів масової інформації, не обов’язково суто церковних, але й світських, – неможливо. Про це говорив керуючий справами Московської Патріархії митрополит Саранський і Мордовський Варсонофій, про це тривала розмова з головою Синодального відділу з церковного благодійництва та соціального служіння єпископом Орєхово-Зуєвським Пантелеймоном, така грань була висвітлена й при спілкуванні з головою Синодального відділу релігійної освіти та катехізації єпископом Зарайським, вікарієм Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Меркурієм. На важливій ролі ЗМІ наголошував і Святіший Патріарх Кирил.
Розмірковуючи про фундаментальні основи людського суспільства, Його Святість підкреслив, що є глибокою помилкою вважати базисною цінністю економічні або політичні відносини, адже жодна політична й економічна система не здатна запобігти конфліктам, війнам, корупції, забрудненню навколишнього середовища – всьому тому, що загрожує існуванню людства. “Саме у свідомості, у серці людини виникають думки, бажання, прагнення, народжуються ідеї, а вже потім усе це реалізується у сфері суспільних відносин, у політиці, в економіці. Ось чому фундаментальними є моральна природа людини й моральні, точніше, духовно-моральні основи життя”. Тому дуже важливо, щоб головна стурбованість людей сьогодні концентрувалася на цих фундаментальних, базових цінностях, підкреслив Святіший Патріарх. За словами Його Святості, перед лицем сучасного секулярного суспільства, прихильного до ідеалів масової культури і стереотипів, що не відповідають моральній природі й традиціям народу, головне завдання православних ЗМІ “полягає в тому, щоб проповідувати, що саме є головним у житті людини”. Це не завжди означає пряму проповідь, але це завжди означає погляд на світ із позиції християнських цінностей і це завжди означає прагнення до того, щоб послання, яке журналіст звертає до слухачів, до глядачів, до читачів, було високопрофесійним. Однак йдеться не тільки про професіоналізм з технічної точки зору – необхідно, “щоб у кожному слові відчувалася присутність самого автора, сповненого віри й надії на можливість перетворити цей світ”.
“У певному сенсі ЗМІ сьогодні нерідко стають тим полем, де розгортається битва за розум і серця наших сучасників, і цю битву ми не маємо права програвати”, – наголосив Предстоятель.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.