Державна підтримка аграрної галузі зросте

До обговорення не лише поточних питань реформування агровиробництва, а й стратегічних планів, які ставить Мінагрополітики України на виконання Програми економічних реформ, проголошеної Президентом України Віктором Януковичем, закликав присутніх перший заступник міністра аграрної політики України Сергій Мельник. Адже, за його словами, розвиток агропромислового комплексу – це перспектива забезпечення продовольством не тільки жителів України, а й усієї планети.
Йшлося також про підтримку фермерських господарств, рівновеликий доступ до кредитних ресурсів як потужних агропромхолдингів, так і невеликих агроформувань, розвиток дорадчої служби. Особливий акцент ставився на формуванні мережі оптових ринків – перші п’ять, поблизу мегаполісів, уже цього року мають отримати державну підтримку – та на створенні неприбуткових обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів.
Загалом же, за словами Сергія Мельника, реформування АПК буде здійснюватися за трьома головними напрямками: реформування системи утворюючих галузей (розвиток молочного скотарства, свинарства й зернового господарства); реформування галузі освіти й науки; реформування системи управління галуззю сільгоспвиробництва.
Було проаналізовано кожен напрямок майбутнього реформування. Наголошувалося, що саме розвиток свинарства та молочного скотарства є головним ресурсом у питаннях розвитку сільських територій, бо це – робочі місця й соціальний розвиток села, поліпшення демографічної ситуації й збереження родючості грунтів, а ще – розвиток машинобудівної, комбікормової, харчової та легкої промисловості. Державна ж підтримка аграріїв у наступному році буде спрямована на відшкодування відсотків по кредитах, будівництво тваринницьких комплексів, селекцію в рослинництві, створення оптових ринків і обслуговуючих кооперативів.
Сергій Мельник також поінформував присутніх про хід осінньо-польових робіт – вже посіяно понад 8,5 млн га озимих зернових культур, що більше за минулорічні показники, та про ситуацію на зерноринку України – нині вже експортовано більше 4 млн т зерна, зібрано ж приблизно 36 млн т. У планах також – експорт 12 млн т зерна. В Україні триває формування державних резервних фондів продовольства через Аграрний фонд, Держрезерв та регіональні ресурси.
У ході обговорення доповіді заступника міністра учасники наради порушили ряд актуальних проблем. Так, керівника сільгосптовариства “Повстин” Пирятинського району, депутата обласної ради Григорія Вернигору турбує те, що тільки-но прозвучить повідомлення про державну підтримку, як відразу спостерігається обвал цін на ту чи іншу сільгосппродукцію. Керівник СТОВ “Воскобійники” Шишацького району, голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Валерій Капленко висловив занепокоєння щодо держпідтримки будівництва та реконструкції тваринницьких комплексів, адже під дію цієї державної програми не потрапляють сільгосппідприємства, які утримують поголів’я ВРХ і водночас займаються розбудовою тваринницької бази. Валерій Капленко також наголосив на необхідності запровадження єдиного фіксованого податку з сільгосптоваровиробників, відрахуванні 3% держбюджету на розвиток села, цільовій дотації на утримання корів у приватному секторі, відповідальності держави за зниження відсотків по банківських кредитах для аграріїв до 10% річних тощо.
Досвідом роботи поділився з колегами керівник ФГ “Атланта” Кременчуцького району Василь Кравченко.
Протягом останніх років аграрна політика в державі була недостатньою, зазначила член колегії Мінагрополітики, Герой України, голова Котелевської райдержадміністрації, депутат обласної ради Тетяна Корост. Адже не було сформовано пріоритети розвитку сільського господарства, що й призвело до сьогоднішніх проблем. Нині ж, за словами Тетяни Корост, і уряд, і Президент готові спрямувати пропозиції аграріїв на вирішення проблемних питань. Тож можна сподіватися на успіх реформ в АПК.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.