Приємні подробиці

На церемонії були присутні представники влади, керівники закладів культури, освітяни, студентська молодь. Ведучі роз-    повідали про творчість кожного
з лауреатів. І самі винуватці свята підготували творчі сюрпризи
для присутніх. Молоді артисти студентського театру "Фабула" під керівництвом доцента ПНПУ ім. В.Г. Короленка Ірини Цебрій, лауреата премії, показали фрагмент однієї зі своїх вистав. Викладач відзначила, що нинішня премія – заслуга всього театру.
 Інна Дідик, редактор телебачення ОДТРК "Лтава", презентувала присутнім сюжет однієї зі своїх телепрограм про долю
94-річної Парасковії Масич, простої сільської трудівниці, в якої досі співає душа.
Завідуючий музичною частиною Полтавського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Гоголя, головний диригент симфонічного оркестру, народний артист України Віталій Скакун подякував за визнання його творчості й наголосив, що премія "дісталася" і полтавському театру, першим директором якого був Іван Котляревський. Секстет симфонічного оркестру виконав для присутніх кілька класичних творів.
Премію обласної ради імені Івана Котляревського отримали поет, культуролог і фольклорист 80-річний Володимир Данилейко (за станом здоров'я митець не зміг побувати на урочистостях, від його імені відзнаку одержала дружина Ніна Миколаївна, прочитавши вірші лауреата), письменник Володимир Мирний, вчитель Ланнівської школи Карлівського району, поет Іван Басараб. Лауреати щиро дякували за відзнаку їхньої скромної праці й освідчувались у любові Полтаві – місту, що дає крила для творчості й де Котляревський вшанований у музеях, назвах вулиць, парків, навчальних закладів, обласної  бібліотеки.  
За популяризацію української мови на Полтавщині Почесною грамотою обласної ради була нагороджена член Національної спілки журналістів України Лідія Черпакова.
– День народження Івана Петровича Котляревського – це ви-значна загальнонаціональна подія, – наголосив заступник голови обласної ради, голова журі премії Іван Момот. –  Нам випала честь бути земляками письменника. Люди, які зібралися в цьому залі,  є продовжувачами його справи. І це накладає певну відповідальність. Хочеться побажати лауреатам творчих успіхів, здоров'я і благополуччя.
Завершилося свято концерт-ною програмою творчих колективів обласного центру. Лауреати премії імені Котляревського того дня відвідали музей-садибу письменника на Івановій горі й могилу в парку, що носить його ім'я.   
Загалом з часу заснування обласної премії імені Івана Котляревського її лауреатами стали 26 митців і чотири творчих колективи.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
Олег ЖУРАВЛЬОВ (фото)
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.