10 жовтня – День художника

– Останнім часом усе частіше йдеться про сучасну полтавську художню школу. Так ось її основою якраз і є кафедра образотворчого мистецтва технічного університету, – зазначив  голова обласної організації НСХУ Юрій Самойленко, привітавши учасників урочистостей із Днем художника та повідомивши, що 7 жовтня, напередодні свята, у Полтаві відкриється виставка робіт митців із Ялти.
Про діяльність кафедри, її творчі здобутки, про викладачів та студентів розповіли доктор економічних наук, професор, ректор університету, депутат обласної ради Володимир Онищенко, доктор архітектури, декан архітектурного факультету Василь Шулик, завідуючий кафедрою Олександр Тарасенко. Привітав учасників виставки і начальник управління культури облдержадміністрації Геннадій Фасій, вручив почесні грамоти кращим викладачам кафедри. Кращі ж випускники, наголошувалося у виступах, залишаються після закінчення навчання працювати на кафедрі асистентами, як ось і нещодавно молоді художниці Наталія Корф-Іванюк та Марія Панченко. А випускник Олександр Шолуха, до речі, нині працює викладачем Миргородського керамічного технікуму імені М.В.Гоголя. Згадували й про те, що випускниця університету Жанна Олійник стала членом НСХУ ще в пору студентства – безпрецедентний випадок в історії спілки!
 Полтавські художники десятки років, ще до створення кафедри, співпрацювали з архітектурним факультетом. Нині тут викладають заслужені художники України Олександр Левадний та Павло Волик, заслужені працівники культури України Микола Грибан і Віталій Ханко, відомий графік Володимир Безуглий та ще багато полтавських митців, котрі, як наголошувалося, уже своєю присутністю виховують студентів. Свого часу працював тут і народний художник України Іван Віцько. Згадали і викладача, який рано пішов із життя – заслуженого художника України, скульптора Володимира Білоуса.
До того ж, таких умов для навчання, такої матеріальної бази не має жоден із подібних закладів України, у першу чергу це стосується виробництва кераміки: тут печі з комп’ютерним управлінням, є матеріали, є персональні майстерні.
– І є талановита молодь – заради цього приємно ходити на роботу, приємно відчувати, що студент уміє “взяти” те, що йому дають. А це дуже важливо, – говорить заслужений художник України, доцент Павло Волик.
До речі, виставку в краєзнавчому музеї першими подивилися гості з Японії. Їх найбільше вразили студентські роботи, бо вони сприйняли їх як твори професійних майстрів. І то найвища оцінка, до якої прагнуть тут усі молоді митці.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.