Нафтогазодобування

– Олександре Володимировичу, знаємо, що Ви не так давно очолили управління. Розкажіть, будь ласка, про себе.
– Розпочав свою трудову діяльність апаратником Шосткінського заводу хімреактивів, працював на різних посадах у хімічній
галузі. Останнім часом був начальником виробничого відділу концерну "Стірол". Працював заступником директора дочірньої компанії "Укргазвидобування". Маю звання "Заслужений працівник промисловості України". З квітня цього року призначений директором ГПУ "Полтавагазвидобування", щиро вдячний компанії та колективу газопромислового управління за підтримку в роботі.
– Яка нині структура очолюваного Вами підприємства?
– ГПУ "Полтавагазвидобування" – потужне підприємство з видобутку природного газу, газового конденсату та нафти. До складу управління входять чотири цехи з видобутку нафти, газу та конденсату, які працюють на території Полтавської, частково Сумської, Харківської та Дніпропетровської областей, цех капітального ремонту свердловин, авто-транспортний цех, база ремонтно-технічного забезпечення, інші підрозділи та служби, а також підрозділи соціальної сфери – підсобне сільгосппідприємство та відділення громадського харчування й торговельного обслуговування.
Щорічно ми видобуваємо близько п'яти мільярдів кубометрів газу, близько 400 тисяч тонн газового конденсату, понад 120 тисяч тонн нафти, виробляємо 46 тисяч тонн скрапленого газу. Це вагомий внесок до паливно-енергетичного балансу країни та забезпечення її енергетичної безпеки.
– За офіційними даними, чи не вперше за багато десятиліть зменшився видобуток вуглеводнів.
– Переважна більшість родовищ, які нині експлуатуються, – на пізній та завершальній стадіях розробки. Тому колектив управління наполегливо працює над стабілізацією видобутку, зокрема за рахунок впровадження інженерно-технічних заходів, нової техніки та технологій. Незначне падіння видобутку конденсату перекриваємо нарощенням видобутку нафти, у першу чергу за рахунок освоєння покладів нафти Яблунівської площі.
– Олександре Володимировичу, що робить управління для нарощення ресурсної бази, облаштування родовищ?
– Підприємство щороку витрачає більше мільярда гривень на розвідувальне та експлуатаційне буріння, капітальне будівництво. Постійно впроваджуємо енергозберігаючі технології та модернізуємо існуючий парк технологічного обладнання. Зокрема, за останні роки на об'єктах управління було впроваджено шість турбодетандерних агрегатів, що дозволило без використання енергоносіїв більш якісно виконувати підготовку газу перед його подачею в магістральні газопроводи та збільшити видобуток газового конденсату. Крім того, на ГС "Солоха" впроваджено турбогенератор, завдяки цьому на 25–30 тонн на добу збільшено виробництво широкої фракції легких вуглеводнів на установці низькотемпературної абсорбції. Крім того, стало можливим утилізувати енергію природного газу, яка виділяється при його розширенні, шляхом перетворення її в електричну за допомогою електрогенератора. Щодоби на цій установці виробляється 13000–14000 кВт.год енергії.
До кінця року будуть введені в експлуатацію малогабаритні блочні компресорні установки на Опішнянському, Куличихинському та Комишнянському родовищах. Це дозволить щорічно збільшувати видобуток газу на 60–65 мільйонів кубометрів та газового конденсату –  на 2500–3000 тонн, а також збільшити коефіцієнти кінцевого вилучення газу й конденсату. Протягом 2011–2012 років плануємо провести аналогічні реконструкції на Розпашнівському, Абазівському, Східно-Полтавському, Машівському та Чутівському родовищах.
Щоб розширити площу розробки Яблунівського родовища та відповідно збільшити видобуток газу й газового конденсату, намиваємо штучну площадку в заплаві річки Сули, а в 2011–2012 роках плануємо розпочати намив такої ж площадки в заплаві Коломака на Чутівському родовищі. Проведення цих робіт дозволить пробурити по чотири додаткові свердловини на кожному родовищі та щорічно збільшувати видобуток газу на 180–200 мільйонів кубометрів та газового конденсату – на 14000–15000 тонн.
– Які проблеми, на Вашу думку, стримують розвиток нафтогазодобувної галузі?
– Їх багато, назву головні. Це, в першу чергу, – проблема відведення земель під наші об'єкти. Цей процес складний і занадто тривалий. Ми постійно направляємо свої пропозиції по вирішенню цієї проблеми у відповідні державні органи. Сподіваємося, її буде вирішено найближчим часом.
Є проблеми з проведенням екологічних експертиз, через які гальмується затвердження проектно-кошторисної документації, а значить – своєчасне введення об'єктів.
Протягом останніх років значно збільшилось податкове навантаження на підприємства галузі. У рік ми сплачуємо близько мільярда гривень податків, зборів та обов'язкових платежів. Це на рівні обсягу річних інвестицій, а ще кілька років тому сума податків не перевищувала 300 мільйонів гривень.
Серед внутрішніх проблем – кадрова. Моя позиція як керівника управління – довіра до молоді, надання їй можливості застосувати свої професійні знання та вміння на нашому підприємстві. З великою повагою ставлюся до ветеранів виробництва, які передають молоді свої знання та досвід. Дуже за це їм вдячний.
– Років із десять тому полтавське управління позбавили статусу юридичної особи, відповідно Полтавська область втратила частину надходжень до бюджету від діяльності "Полтавагазвидобування". Чи можливе повернення цього статусу?
– Нинішня структура ДК "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" – оптимальна з точки зору економічної доцільності. Компанія працює в умовах консолідації сплати податку на прибуток та податку на додану вартість. Тобто філії одна одній надають послуги без нарахування ПДВ, у їх вартість не закладається прибуток. Якщо змінити структуру, то підприємства, котрі здійснюють буріння, будівництво, видобуток, будуть змушені закладати у вартість своїх робіт рівень прибутку та сплачувати податок на додану вартість, що неминуче викличе збільшення собівартості природного газу. А на соціально-економічний розвиток регіонів, де "Укргазвидобування" здійснює виробничу діяльність, направляються значні кошти. Наприклад, торік Полтавській області надано допомогу на розвиток соціальної сфери у сумі близько п'яти мільйонів гривень. У 2010 році прогнозований обсяг фінансування – понад шість мільйонів гривень. Що стосується податків, то вони сплачуються вчасно і в повному обсязі.
– Робота у нафтогазодобувній галузі завжди вважалася почесною. Чи великий колектив нині в ГПУ "Полтавагазвидобування"?
– У нас 3220 працівників користуються вагомим соціальним пакетом, що передбачено колективним договором. Наші працівники своєчасно й у повному обсязі отримують заробітну плату, мають можливість отримати путівки в санаторії, на бази відпочинку. Безпосередньо на виробничих об'єктах діє мережа їдалень та магазинів відділення громадського харчування та торговельного обслуговування. Значна частина продуктів для їдалень та магазинів виробляється в підсобному сільгосппідприємстві "Світанок". Користуючись нагодою, хочу привітати всіх працівників галузі з професійним святом, яке випало на минулий вихідний, побажати міцного здоров'я, успіхів у нашій важкій, але такій потрібній для розбудови країни роботі.

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.