Споживчий ринок

– Купуйте карлівську капусту! Смачненька олія по 8 гривень! Перець по два п’ятдесят! – тільки й чулося з різних кінців торжища…
Підприємець і продавець власної продукції Олександр пропонує мед з пасіки у селі Циганському Полтавського району.
– Умовами для торгівлі задоволений, місце надають безкоштовно, добре приймають, організатори ще й цікавляться, чи приїдемо торгувати знову, які є проблеми, – розповідає чоловік.
“Ви ще не куштували староаврамівські ковбасні вироби? Спробуйте!” – запрошує плакат на вантажівці ПП Яковенко з Хорольського району. Сюди теж вишикувалась невелика черга. Мабуть, припали до смаку покупцям варені й копчені ковбаси по 26–29 гривень.
Привертає увагу гарно прикрашений рекламний стенд фермерського господарства “Малокобелячківське” Новосанжарського району. Швидко розкупили борошно по 3 гривні за кілограм, свіже м’ясо – по 48, підчеревину – по 30, сало – по 15, свинячі ніжки на холодець – по 7 гривень…
– Нам зручні такі форми торгівлі. Міліція показує місце, слідкує за порядком. І людям зручно – є де скупитися за прийнятними цінами, і фермерам є куди збувати товар. Та треба, щоб місця для фермерів були на цьому ринку 5 разів на тиждень на самому базарі, а не лише по суботах і скраю. Перші зрушення в цій справі є, і нас почали пускати на ринок, тож будемо торгувати, – ділиться думками працівник цього господарства Олексій.
Подобається організація ярмарку і представникам Зіньківського району. Торгівля у них теж іде жваво.
– Працівники ветслужби прийшли сюди самі, нам не довелося стояти до них у черзі на експертизу. А якщо до нас добре ставляться, то ми приїдемо ще, – каже представник ПП “Озерки” Михайло Мороз. Він продає на ярмарку свіже м’ясо від сільгоспвиробника. Вирізку свинини пропонує по 50 гривень за кілограм. – Є і сало “за соціальною ціною”, для пенсіонерів – по 5 гривень. Нехай купують люди, – додає Михайло Мороз.
Чимало покупців зібрали чутівські молокопродукти, шишацький мед, яблука з Калашників Полтавського району, фасоване борошно від ДП Держкомрезерву України “Полтавський комбінат хлібопродуктів”, ковбаси і солоні овочі КП “Полтавський м’ясокомбінат” …
Багато учасників ярмарку розмістили на своїх машинах і прилавках інформацію про те, що приїхали на запрошення обласної інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції. Як повідомили в інспекції, її фахівці спілкуються з товаровиробниками і запрошують до участі у подібних заходах, які проводилися протягом вересня й триватимуть до кінця нинішнього року.
– 25 вересня у Полтаві в районі Центрального ринку в розширеному ярмарку з торгівлі сільськогосподарською продукцією взяли участь сільськогосподарські та переробні підприємства з 14 районів області, – розповів виконуючий обов’язки начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Семен Москаленко. – Ярмаркові заходи відбулися також у Кременчуці та Лубнах.
За даними управління, ціни на продукцію на ярмарках були такі: м’ясо – 30–50 грн, ковбасні вироби – 30–96 грн, цукор – 8–9 грн, гречка – 9 грн за кілограм, олія – 9–10 грн за літр, жива риба – 12–21 грн, картопля – 4 грн, капуста – 3 грн за кілограм, живі гуси – 40 грн за штуку.
Можливо, така продовольча “інтервенція” зіб’є ціновий шквал на споживчому ринку.
aГусей на ярмарку продає Олександр Старіков із ПАФ “Полузірська” Новосанжарського району.
aПродукцію господарства з розведення риби  ПП Табачний з Миронівки Машівського району пропонує Олеся Ляшенко.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.