1 жовтня – Міжнародний день людей похилого віку, День ветерана

Згідно із загальноприйнятою класифікацією, літньою особою є людина, яка досягла 60 років. У світі налічується 629 млн літніх людей. За статистикою, кожен п’ятий українець – це особа похилого віку, шоста їх частина – самотні люди.
За інформацією головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, на території нашої області проживає 366,6 тис. пенсіонерів за віком, 94,4 тис. ветеранів війни та 197,1 тис. ветеранів праці. “Створення належних умов для життєзабезпечення ветеранів війни, людей похилого віку, забезпечення їхніх соціальних прав, формування в суспільстві шанобливого ставлення до них є одним із основних завдань соціальної політики в області”, – говорить начальник управління Людмила Корнієнко.
З нагоди проголошення 2010 року Роком ветеранів Великої Вітчизняної війни на Полтавщині затверджено відповідну комплексну програму. На її реалізацію в обласному бюджеті передбачені кошти в сумі 4791,6 тис. грн. Щомісячно пільгами з оплати житлово-комунальних послуг користується 96,8 тис. ветеранів війни та членів їхніх сімей, послугами зв’язку – 39,4 тис. осіб зазначеної категорії.
В області функціонує 33 територіальних центри соціального обслуговування, у 29 із них надаються послуги “соціального таксі”. Протягом року в терцентрах обслуговується понад 109 тисяч громадян похилого віку та інвалідів, проводиться багато інших заходів задля максимального покращення рівня життя цих людей.
День ветерана, Міжнародний день людей похилого віку покликані загострити увагу суспільства на проблемах літніх людей, нагадати про демографічне старіння суспільства, залучити людей поважного віку до участі в громадському, економічному, культурному та духовному житті суспільства. Безсумнівним є те, що для більшості з нас прийде той час, який ми називаємо осінню. Звичайно, ми захочемо мати її з теплом, повагою і ласкою. І щоб стала вона саме такою, будьмо уважнішими до людей поважного віку. Можливо, колись і до нас повернеться ця доброта й увага від майбутніх поколінь.

Підготувала
Ірина РОГОЖИНСЬКА.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.