19 вересня – День працівника лісу

– Юрію Миколайовичу, з якими здобутками підійшли лісівники Полтавщини до свого професійного свята?
– Найбільше досягнення – перемога над лісовими пожежами. Незважаючи на шалену спеку, коли було оголошено найвищий, п'ятий, клас пожежної безпеки, вдалося втримати ситуацію під контролем. У порівнянні з минулим роком кількість лісових пожеж зменшилась удвічі, площі, пошкоджені вогнем, менші у п'ять разів. Цим завдячуємо, насамперед, спільній згуртованій роботі всіх служб, яку координував особисто голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко. До боротьби з лісовими пожежами долучилися підрозділи МНС, внутрішні війська МВС, працівники ДАІ, дільничні, екологічна інспекція та інші. Сприяє контролю за ситуацією й впровадження нових технологій: у Миргородському лісгоспі, а саме в Яреськах Шишацького району, вперше в області для виявлення лісових пожеж ми встановили камеру спостереження. Відеоустановка повністю автоматизована і дозволяє спостерігати за великими площами лісових масивів на екрані монітора. Радіус спостереження – 30 кілометрів,  при виявленні пожежі система одразу видає її координати. До початку пожежонебезпечного періоду 2011 року плануємо встановити такі вишки в Полтавському, Кременчуцькому, Новосанжарському лісгоспах, а також іще одну – в Миргородському. В цілому підприємствами управління за вісім місяців поточного року придбано обладнання та різноманітної техніки, в тому числі й пожежної, на суму близько 2 мільйонів гривень.
– Що ще зроблено в галузі за останні роки?
– Створено великі площі нових лісів на землях запасу сільських рад. Цього року, коли бюджетне фінансування недостатнє, нам вдалося посадити 1300 гектарів нових лісів. А на кожен зрубаний гектар в області посаджено 2,3 гектара лісу. Таким чином загалом у 2010 році насаджено 1906 гектарів лісу. У лісових розсадниках вирощено близько 15 мільйонів саджанців. Лісгоспи не лише забезпечують свої потреби, а й реалізують посадковий матеріал. Нова технологія вирощування саджанців у брикетах, яку в останні роки застосовуємо в лісокультурному виробництві, дає стовідсоткову приживлюваність. Ми дуже серйозно ставимося до цього, адже лісистість області невисока – лише 8,7 відсотка. Наше завдання – до 2020 року збільшити її до 14 відсотків. Нині виконуємо обласну про-граму "Ліси Полтавщини до 2015 року".
– Вона фінансується у повному обсязі?
– На щастя, і голова облдержадміністрації, і голова обласної ради, й депутатський корпус розуміють проблеми лісової галузі. Скажімо, цього року було виділено 1,6 мільйона гривень на створення нових лісів. На місці ж зрубаного лісу насаджуємо лісові культури винятково за власні кошти лісгоспів, отримані від реалізації лісопродукції. Хоча до Державного бюджету сплачуємо чималі податки – у деяких районах, скажімо, у Гадяцькому, Миргородському, лісогосподарські підприємства є найбільшими платниками податків. У цілому лісгоспи області сплачують державі майже 30 мільйонів гривень податків та зборів, натомість із бюджетів різних рівнів отримують близько 12–15 мільйонів гривень.
– Якщо ми вже заговорили про податки – які зміни очікують лісову галузь із прийняттям нового Податкового кодексу України?
– Найнеприємніше у новому Податковому кодексі для лісівників – оподаткування всіх без винятку видів рубок, у тому числі й тих, що проводяться з метою догляду за лісовими масивами. Річ у тім, що вони спрямовані лише на створення високопродуктивних лісових насаджень, а не на отримання бодай якогось прибутку, і повністю "лягають" на затрати. Ця стаття вдарить по лісогосподарських підприємствах. Тому ми написали листа в Державний комітет лісового господарства, звернулися до депутатів Верховної Ради України з проханням, щоб при прийнятті цього документа вони порадилися насамперед із лісівниками та науковцями. 
– Можливо, це стимулюватиме до впровадження нових видів діяльності, скажімо, виготовлення паливних брикетів тощо?
– Справді, газ нині – дороге задоволення. Тому виготовлення паливних брикетів – перспективний вид діяльності. Але є й інший бік медалі: аби налагодити їх виробництво, необхідне дороге обладнання. Ми постачаємо сировину підприємствам, однак не випускаємо готової продукції. Хоча водночас модернізуємо і власне виробництво: гілля, яке раніше спалювалося на лісосіках, переробляємо і реалізуємо міні-заводам з виготовлення паливних брикетів.
– Чи експортують деревину лісогосподарські підприємства області?
– У нас є експортна програма, на експорт відправляємо 20 відсотків деревини (це оптимальні обсяги), переважно – технологічну сировину, з якої виробляють целюлозу, папір тощо. Також експортуємо заготовки для європіддонів, індустріальний паркет.
– Юрію Миколайовичу, як відомо, кадри вирішують усе. Чи гостро стоїть у галузі кадрове питання?
– Кадрової проблеми нині ми не відчуваємо. Пишаємося тим, що саме на Полтавщині знаходиться один із небагатьох в державі навчальних закладів, який готує зміну досвідченим лісівникам, – Лубенський лісотехнічний коледж. Намагаємося створити якомога кращі умови для забезпечення навчального процесу. Лісгоспи області постійно надають допомогу коледжу – лише за минулий рік вона сягнула 313 тисяч гривень. У цілому ж лісівнича сім'я Полтавщини – 1600 працюючих. Це оптимальна кількість, яка дозволяє тримати на належному  рівні продуктивність праці і, відповідно, рівень заробітної плати. В середньому по лісогосподарських підприємствах області у серпні вона склала 2191 гривню.
– Що б Ви хотіли побажати своїм колегам напередодні професійного свята?
– Думаю, вітати лише своїх колег буде неправильно, оскільки практично кожна людина так чи інакше пов'язана з цим святом. Адже ліс – це й відпочинок, і збір грибів, і новорічна ялинка у кожній оселі. Багато людей люблять природу, ходять на полювання, заготовляють березовий сік. Тому я хочу привітати з Днем працівника лісу всіх, хто любить і береже природу!

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.