18 вересня – День фармацевтичного працівника

Одне з провідних місць на фармацевтичному ринку області займає Полтавське обласне комунальне підприємство “Полтавафарм”. Воно має широко розвинену мережу структурних підрозділів в обласному центрі та районах області.
– Ми постійно працюємо над оптимізацією своєї діяльності, щоб забезпечити населення та лікувально-профілактичні заклади області якісними й доступними ліками, проводимо модернізацію структурних підрозділів, – розповідає директор ПОКП “Полтавафарм” Микола Клюс. – Попри складну ситуацію у фармацевтичній галузі нам вдалося зберегти аптечну мережу. Нині вона складається з 267 структурних підрозділів: 140 аптек, 90 аптечних пунктів, 37 аптечних кіосків та аптечного складу. Переважна їх більшість – у сільській місцевості. Наша діяльність соціально орієнтована: хоч вона й не завжди прибуткова, ми виконуємо соціальну функцію допомоги хворим, щоб населення в повному обсязі мало можливість отримувати фармацевтичні послуги. Послідовно налагоджуємо тісну співпрацю не лише з провідними національними дистриб'юторами, а й із вітчизняними виробниками лікарських засобів та виробів медичного призначення. Так, тільки в минулому році прямі угоди на поставку було укладено більш ніж із 20 виробниками.
Відвідувачам міжлікарняної аптеки № 207 – філії ПОКП “Полтавафарм”, що у Полтаві, до вподоби її чудовий сервіс, завжди привітний, високопрофесійний персонал. Особлива гордість аптечного закладу – рецептурно-виробничий відділ, оскільки індивідуальним виготовленням ліків нині практично ніхто не займається.
– На сучасному технологічному обладнанні за ліцензією Міністерства охорони здоров'я України ми виготовляємо ліки, що призначаються за рецептами лікарів, а також різні ін'єкційні розчини, – розповідає завідуючий міжлікарняною аптекою № 207 – філією ПОКП “Полтавафарм” Григорій Вишар. – Виготовляємо 43 найменування стерильних засобів, таких, як розчини новокаїну, хлоргекседину, фурациліну, глюкози та інші, а також близько 300 найменувань препаратів за рецептами лікарів. Утім, у наших можливостях збільшити їх до тисячі найменувань. Щодо обсягів, то це близько 112 тисяч флаконів стерильних лікарських форм, 54 тисячі – екстемпоральних (тобто таких, що призначаються за рецептами лікарів) лікарських засобів на рік.
Хоча нині використовуються переважно ін'єкційні розчини, виготовлені в заводських умовах, аптечне виробництво має свою перспективу, переконаний Григорій Вишар. Навіть незважаючи на те, що насправді аптека має з нього зовсім невеликий прибуток.
– Мало хто розуміє, що, скажімо, при виготовленні глюкози, як і будь-якого іншого ін'єкційного розчину, ми не використовуємо консерванти й стабілізатори, – говорить завідувач. – Тому й термін придатності даємо лише місяць. Натомість препарат, виготовлений на заводі, зберігається два роки.
Нині в аптеці працюють 23 фармацевти й провізори. Аби працювати у сфері виробництва ліків, замало просто отримати освіту фармацевта. Адже при приготуванні кожного окремого розчину чи препарату необхідні спеціальні навички, які можна отримати лише на практиці.
Міжлікарняна аптека № 207 – філія ПОКП “Полтавафарм” обслуговує 25 лікувально-профілактичних закладів області, в тому числі обласну клінічну лікарню ім. М.В. Скліфосовського, обласну дитячу лікарню, обласний центр СНІДу, кардіологічний диспансер, міські поліклініки Полтави та центральні районні лікарні.
Справжніми фахівцями фармацевтичної справи можуть бути лише люди, які весь свій досвід, професійну підготовку та душу вкладають у справу охорони здоров'я населення. Лише такий підхід до справи повертає людям здоров'я та віру в життя.
aЗаступник завідуючого рецептурно-виробничим відділом Тетяна Міщенко, фармацевт Юлія Добренко, провізор-аналітик Наталія Шевченко, завідуючий міжлікарняною аптекою № 207 – філією ПОКП “Полтавафарм” Григорій Вишар.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.