Приємні подробиці

200-ліття з дня його народження. Це перше видання творів письменника без купюр радянської цензури. Днями представникам міської влади Полтави його подарував директор громадської організації "Полтавське земляцтво" (Москва) Микола Біденко. Зібрання передано Полтавській центральній міській бібліотеці, що по вулиці Алмазній, 6/11.
До багатотомника увійшли всі художні, літературно-критичні, публіцистичні та духовно-моральні твори, уперше повністю представлене листування Миколи Гоголя з відповідями адресатів, його записні книжки, підготовчі матеріали з історії, фольклору та етнографії, виписки з богослужебних та духовних книг. Видання має чудовий науковий супровід – кожен том відкриває літературознавча стаття, а наприкінці тому – детальний довідковий матеріал.
Цей спільний російсько-український проект здійснено в 2009–2010 роках з благословення Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила та Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Укладачі та коментатори повного зібрання творів Миколи Гоголя – авторитетні гоголезнавці доктор філологічних наук, професор Володимир Воропаєв та доктор філологічних наук Ігор Виноградов – працювали над ним більше 20 років.
З російського боку видання фінансувало "Полтавське земляцтво", з українського – благодійний фонд "Богуслав". По тисячі комплектів, майже ідентичних в оформ-ленні, випустили паралельно у Москві та Києві. Як повідомила "Зорі Полтавщини" заступник директора фонду "Богуслав" Світлана Фещенко, проект не комерційний, тож книги дарують представникам духовенства, політичним, громадським та державним діячам, освітнім закладам і бібліотекам. До речі, фонд "Богуслав" передав кілька примірників повного зібрання і Полтавській єпархії Української Православної Церкви. Незабаром вони теж будуть представлені полтавській громаді.

Наталія ВІСИЧ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.