На вістрі проблеми

І справді, напризволяще кореспонденцію в цьому будинку залишати не варто. Дверцята абонентських скриньок щодня "з відкритими обіймами" зустрічають своїх господарів. Люди говорять, що не раз збирали кошти й лагодили їх, але це ненадовго – від вандалів не вбережешся. Одні – задля розваги ламають замки, кидають у скриньки недопалки, через які вмить займаються листи та газети. Інші – ціле-спрямовано викручують дверцята чи то й саму скриньку, аби здати на брухт.
Це типова ситуація для багатьох полтавських будинків.  Пройшовши вулицями Степана Кондратенка, Маршала Бірюзова та Миру, ми переконалися, що поштові скриньки перебувають у досить-таки занедбаному стані. Видно, їх користувачі сподіваються на когось, хто за законом повинен дати їм лад.
Крайніх немає
За коментарем ми звернулися до начальника Поштамту – ЦПЗ №1 Полтавської дирекції УДППЗ "Укрпошта" Юрія Мельника. Але він запевнив, що поштові скриньки… пошті не належать. Законом України "Про поштовий зв'язок" визначено: "…придбання, установка і утримання в належному стані абонентських поштових скриньок здійснюються власниками житлових та адміністративних будинків…"
– Згідно з цим законом абоншафи повинні контролювати ГЖЕДи, – наполягає керівник Поштамту. – Нині в Полтаві нараховується 130 тисяч поштових скриньок. Переважна більшість – у незадовільному стані, оскільки їх не ремонтували практично з моменту встановлення. Передплатники час від часу не отримують преси. Відповідно передплатників стає все менше. Люди скаржаться на пошту, а листоношам доводиться зі свого гаманця викладати гроші, аби купити зниклу газету чи журнал і принести клієнту.
Був, однак, час, коли й Полтавська дирекція "Укрпошти" встановлювала нові скриньки й міняла зламані замки.
– Проте за кілька років скриньки закінчилися, так само обмаль стало й замків. Оскільки в обов'язки поштовиків не входить догляд чи утримання скриньок, жодних коштів із бюджету на них нам не виділяють, – говорить Юрій Мельник.
Комунальники свою причетність до долі поштових скриньок теж категорично не визнають. ГЖЕДу №7
м. Полтави підпорядковано 275 будинків, поштові скриньки майже всіх із них наче просять: "Полагодьте нас нарешті!"
– ГЖЕД відповідальності за поштові скриньки не несе, – стверджує заступник начальника ГЖЕДу №7 м. Полтави Оксана Коряк. – У нас на балансі – лише будинок. А все, що всередині, в тому числі й поштові скриньки, – власність мешканців. Ремонтом та заміною їх ми не займаємося – не маємо на це права. У минулому році здавали до міського управління житлово-комунального господарства перелік поштових скриньок, які необхідно замінити. Якщо розроблять відповідну програму під ці види робіт, виділять із бюджету кошти, закуплять скриньки, то, звісно, ми проведемо заміну й ремонт. А доки такої програми немає, яким коштом ми будемо їх ремонтувати?
Ось так вже кілька років точаться суперечки з приводу того, чиє ж насправді абонентське господарство? А доки відомства посилаються на скруту, мешканцям багатоповерхівок залишається не тільки утримувати на своїх плечах державну та комунальні установи, а й власним коштом купувати і встановлювати скриньки.

Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.