Хто має право на субсидію

За даними головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, нині на Полтавщині отримують житлову субсидію 12,5 тисячі сімей. Середній розмір субсидії становить 39,2 грн. Однак Постановою КМУ №621 від 14 липня 2010 року “Про посилення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг” знижено відсотковий поріг сплати за житлово-комунальні послуги від доходу, що дає право на призначення субсидії: якщо досі цю допомогу призначали тим, хто платив більше 20 відсотків від місячного доходу, то тепер право на субсидію мають працюючі громадяни, які платять за тепло, газ, воду, квартиру понад 15 відсотків свого заробітку, а пенсіонери й інваліди – якщо оплата перевищує не 15, а 10 відсотків доходу. Олександр Коваль наголошує, що це зниження відсотків не тільки нівелює для багатьох категорій громадян подорожчання газу, а й фактично зменшує їхні витрати на комунальні послуги. Потенційними пільговиками є пенсіонери, які отримують пенсію, меншу за 1,5 тисячі грн, безробітні, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, працюючі громадяни, які отримують мінімальну заробітну плату. Однак у правилі є винятки.
Якщо серед членів сім’ї є працездатна людина, яка не працює, не перебуває на обліку в центрі зайнятості, не навчається, то право на отримання субсидії сім’я втрачає, навіть якщо загальний дохід всіх членів сім’ї невисокий. Окрім того, не зможуть претендувати на допомогу держави в оплаті комунальних послуг власники двох і більше квартир; сім’ї, які протягом року придбали автомобіль, які зробили іншу покупку на суму десятиразового розміру мінімального прожиткового мінімуму – для працездатної особи це 8,88 тис. грн, для пенсіонера – 7 тис. грн (окрім витрат на медичні послуги й сплати боргу за житлово-комунальні послуги).
А от “житлові” боржники права на субсидію не позбавляються.
Значно спрощено систему надання житлових субсидій. Передусім тим людям, які субсидії отримують, не потрібно звертатися знову для підтвердження прав на допомогу – перерахунок робитиметься автоматично.
Тим же, хто тільки-но поповнить лави пільговиків, фахівці радять запам’ятати таке.
Якщо раніше громадянам для призначення субсидій доводилося ходити інстанціями й збирати довідки – з водоканалу, теплоенерго, ЖЕДу тощо, то тепер витрачати на це час і зусилля не доведеться. Ці інстанції надаватимуть потрібні дані в електронному вигляді управлінню праці та соціального захисту населення.
Перелік основних документів, що подає заявник, зведено до мінімуму. Для пенсіонерів – це заява на субсидію і декларація про доходи. Людмила Корнієнко особливо звертає увагу на те, що пенсіонерам не потрібно подавати довідку про розмір пенсії – ці дані органи соцзахисту отримують теж автоматично. А працюючим людям потрібно надати ще довідку, яка підтверджує задекларовані доходи; студентам – довідку про отримання (або неотримання) стипендії; людям, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, – довідку, що підтверджує це, із зазначенням розміру про допомогу по безробіттю.
Усім пенсіонерам, чия пенсія менша за
1,5 тис. грн, бланки заяви, декларації, а також роз’яснення будуть направлені поштою. Заповнивши документи, їх слід вкласти у конверт, що надішлють разом із бланками, й відіслати у відповідне, за місцем проживання, управління праці й соціального захисту населення (його буде названо в роз’ясненні).
Форми декларації та заяви відтепер теж спрощено. Однак, якщо виникатимуть запитання з цього чи іншого приводу, можна зателефонувати на номер обласної “гарячої” телефонної лінії: 68-12-38, або на “гарячу” телефонну лінію району. Пенсіонерам допомогу надаватимуть вдома інспектори територіальних центрів органів соцзахисту, листоноші. Фахівці працюватимуть і при сільрадах.
Втім, ще до подання документів у багатьох обов’язково виникне запитання – а чи має родина право на субсидію? Знайти відповідь можна самостійно, радять соцпрацівники. Звісно, прорахувати до гривні суму допомоги при цьому навряд чи вдасться, адже треба враховувати не тільки доходи, а й житлові норми. Але вірогідність отримання цієї адресної допомоги принаймні означиться.
Отже, субсидії призначаються за наявністю різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг, які надаються відповідно до чинного законодавства, і обсягом визначеного обов’язкового відсотка платежу. Наведемо наочний приклад.
Два пенсіонери мешкають у квартирі площею 52,5 квадратного метра, що не перевищує житлової норми для двох (норма: 21,5 квадратного метра на людину плюс 10,5 квадратного метра на сім’ю). У кожного з подружжя пенсія – 1,5 тис. грн. Таким чином дохід сім’ї становить 3 тис. грн. До 1 серпня 2010 року вони витрачали на комунальні послуги:
на квартирну плату – 52,5 кв.м х 0,886 = 46,52 грн;
на опалення –52,5 кв. м х 2,76 = 144,90 грн;
на гарячу воду – 38,05 х 2 чол. = 76,10 грн;
на холодну воду – 39,84 х 2 чол. = 79,68 грн;
на газ (плита) – 5,21 х 2 чол. = 10,42 грн;
на електроенергію – 75 кВт х 0,2436 = 18,27 грн.
Всього – 375,89 грн. При цьому права на субсидію родина не мала, оскільки сума оплати житлово-комунальних послуг не перевищувала 15 відсотків від загального доходу сім’ї (15 відсотків від доходу сім’ї у 3 тис. грн – це 450 грн).
З 1 серпня, коли подорожчав газ, для сім’ї збільшиться оплата за газ у плиті до 15,64 грн (7,82 грн (новий тариф) х 2=15,64 грн). За рахунок цього витрати зростуть до 381,11 грн. А обов’язковий відсоток сплати за житло від сукупного доходу зменшився до 10 відсотків: для цієї сім’ї тепер це 300 грн. Сума ж платежів більша – 381 грн. Отож 381,11–300,00 = 81,11. Це – сума субсидії.
Людмила Корнієнко наголошує: якщо матеріальний стан сім’ї дає право на призначення субсидії, не варто відкладати звернення на потім, адже субсидію призначать саме з місяця звернення. Але й хитрувати не варто, застерігає керівник управління. Якщо у декларації про доходи будуть вказані неправдиві, неповні дані й буде призначено субсидію, то пізніше суму допомоги доведеться повернути державі, оскільки доходи перевірятимуть за допомогою податкових органів кожні три місяці.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.