Від обжинків – до сівби

Нині сільгосппідприємства області готуються до сівби озимих культур.

* * *

З нагоди намолоту мільйона тонн зерна полтавських аграріїв привітав Прем’єр-міністр України Микола Азаров. У вітальній телеграмі, яка надійшла на адресу голови облдержадміністрації Олександра Удовіченка, говориться: “Прийміть найщиріші вітання з визначною трудовою перемогою – намолотом мільйона тонн зерна нового врожаю. Хлібороби славетного полтавського краю з року в рік проявляють високу організацію праці, професіоналізм, відданість нелегкій хліборобській справі та роблять вагомий внесок в український коровай. Від імені уряду щиро дякую працівникам села за самовіддану працю, бажаю міцного здоров’я, благополуччя й подальших трудових успіхів”.

* * *

Першочерговим завданням  нині є заготівля зерна до регіональних ресурсів та в Держрезерв. Стосовно першого, то практично всі райони Полтавщини справилися із заготівлею хліба, зарезервувавши в рахунок регіональних запасів майже 34 тисячі тонн зерна. Тепер справа за містами, яким належить заготовити понад 26 тис. тонн збіжжя.
Полтавським регіональним відділенням Аграрного фонду поки що акумульовано близько 700 тонн зерна, яке продали державі сільгосппідприємства Глобинського та Гребінківського районів. Загальна ж потреба складає майже 65 тисяч тонн. До речі, як наголосив директор регіонального відділення АФ Валерій Лисенко, у зв’язку зі зміною кон’юнктурних цін на світовому та внутрішньому ринках зерна Кабміном внесено зміни до наказу Мінагрополітики України стосовно визначення мінімальних і максимальних інтервенційних цін при закупівлі ранніх зернових Аграрним фондом України. Ціновий коридор дещо поліпшився, приміром, пшениця 2-го класу коштує від 1385 до 1662 гривень за тонну, 3-го – від 1300 до 1520 грн/т, 6-го – від 1110 до 1265 грн/т, жито 3-го класу – від 880 до 1056 грн/т, ячмінь 3-го класу – від 920 до 1161 грн/т. Визначено й вартість зерна кукурудзи, мінімальна ціна – 1100, максимальна – 1320 грн/т. Загалом при закупівлі збіжжя АФ ціни на зерно визначаються за результатами біржових торгів, але вони не можуть бути меншими мінімальних і більшими максимальних, встановлених Міністерством агрополітики України.
За словами заступника начальника інспекції якості та формування ресурсів сільськогосподарської продукції облдержадміністрації Віталія Нелюби, на зерносклади області надійшло близько 300 тисяч тонн зерна, з них 200 тис. т – пшениця, понад 80% якої належить до продовольчої категорії.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.