Суспільство

Тож не випадково у гарячу пору жнив саме цю колонію вибрали для проведення Дня відкритих дверей. Заступник голови Держдепартаменту України з виконання покарань Валерій Пудак підкреслив важливість таких заходів, започаткованих минулого року, що свідчать про відкритість системи.
Перспектива пенітенціарної системи – за колоніями з сільськогосподарським профілем, переконаний начальник управління Держдепартаменту України з виконання покарань у Полтавській області Микола Ісаєв. Держава не в змозі повністю взяти на себе витрати з утримання засуджених, а такі установи можуть хоча б частково окупити себе. У майбутньому тут планують розвивати тваринництво, відкрити цех із переробки м'яса, модернізувати техніку.
За установою закріплено 2764 га сільськогосподарських угідь. Рентабельність по підприємству становить 32,8%, хоча і виникали проблеми з урожайністю.
– Ми посіяли 900 гектарів озимих культур, але ці посіви через несприятливу погоду більше сорока днів були покриті льодовою кіркою, і довелося пересівати 700 гектарів. Великого врожаю не досягли: маємо 28 центнерів з гектара. Для нас це – найгірший показник за останні п'ять років, – говорить начальник колонії № 29 Сергій Довженко.
Роботу колонії як ефективного сільськогосподарського підприємства відзначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень.
Засуджених заохочують до праці – заміною покарання на більш м'яке і умовно достроковим звільненням, які можна отримати, виконуючи норми виробітку. На базі установи розташований філіал Божківського навчального центру, де чоловіки, позбавлені волі, мають можливість отримати спеціальність слюсаря з ремонту сільськогосподарських машин і працювати далі трактористами, комбайнерами, помічниками комбайнерів. Інші засуджені доглядають за худобою і птицею, працюють у цехах тощо. Так, Олексій Кириченко до засудження був водієм на хлібокомбінаті, а нині працює у пекарні. Юрій Марчук доглядає за поголів'ям свиней. Чоловіки назвали умови тримання нормальними. Журналісти на власні очі могли пересвідчитися у хорошому стані гуртожитків, санчастини, актового залу, їдальні, побачити умови проживання і праці засуджених. Вони знаходяться не під охороною, а під наглядом, тому можуть вільно пересуватися територією закладу. Щоправда, кожні дві години у колонії здійснюється об'їзд і проводиться відповідний контроль. Випадків, щоб засуджені тікали, не було, стверджує керівництво, бо це призведе до перегляду вироку, а кожен із них рахує дні до звільнення і мріє повернутися до сім'ї.

Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.