Комітет з економічних реформ у дії

Відкриваючи засідання, перший заступник голови ОДА Володимир Онищенко, який водночас є відповідальним секретарем обласного комітету з економічних реформ, наголосив, що без реформ Україні практично неможливо досягти великих успіхів у економіці, а відповідно – й у соціальній сфері. Настав час надолужувати втрачене, адже нині більшість товарів та послуг, які виробляються в нашій державі, є значно дорожчими, а відповідно – менш конкурентоспроможними у порівнянні з продукцією, що виробляється у розвинених країнах світу. Ось головна причина того, що наша країна має від'ємне сальдо у зовнішній торгівлі.
За словами першого заступника голови ОДА, для виготовлення одиниці продукції нині в Україні витрачають удвічі-втричі більше енергетичних та матеріальних ресурсів, аніж, приміром, у Німеччині. Тому одним із головних пріоритетів у економічній політиці на найближчі 5 років стане енерго-збереження. Окрім конкуренто-спроможності продукції, до економії також стимулюють ціни на газ і той факт, що Україна не здатна самотужки у повному обсязі забезпечити свої потреби у блакитному паливі. Як зазначив Володимир Онищенко, енергозберігаючі технології впроваджуватимуться в усіх містах, районах і селах Полтавщини. Нині фахівці працюють над формуванням відповідного переліку об'єктів.
Проект провідного економічного документа, за яким житиме Полтавщина найближчі п'ять років, представила начальник головного управління економіки облдержадміністрації Олена Адамович. За її словами, через п'ять років громада області матиме якісно новий рівень життя.
– Головними цілями обласної програми є створення конкурентоспроможної економіки на основі інноваційно-інвестиційної моделі розвитку, формування перед-умов для підвищення стандартів життя, впровадження ефективних методів державного управління.
Як підкреслила Олена Адамович, Президент України Віктор Янукович, який очолює Всеукраїнський комітет з економічних реформ, ставить завдання впродовж найближчих 10 років вивести Україну до двадцяти найбільш економічно розвинених країн світу. При цьому рівень життя людей в державі має відповідати європейським стандартам. Виходячи із цього і розроблялася обласна програма економічних реформ.
Її реалізація проходитиме у три етапи. На першому, який розрахований до кінця поточного року, в головному управлінні економіки ОДА та комітеті економічних реформ очікують макроекономічної стабілізації. Приріст валової доданої вартості до кінця року прогнозують на рівні півтора відсотка, а промислове виробництво, за розрахунками фахівців, має зрости на 7 відсотків.
Протягом другого етапу, в 2011–2012 роках, автори програми розраховують потроїти цифру зростання показника ВДВ (який є одним із головних оціночних критеріїв розвитку економіки), а приріст промислової продукції щорічно становитиме не менше 7 від-сотків. При цьому в соціальній сфері провадитиметься політика вдосконалення системи освіти та охорони здоров'я, реформування пенсійної системи, соціальної підтримки та зайнятості населення.
А на третьому етапі, який розрахований до кінця 2014 року, фахівці сподіваються досягти стабільного економічного зростання – щорічний приріст ВДВ має становити 4,5–5,3 відсотка, про-мислове виробництво стабільно зростатиме на 7–8 відсотків, а валова продукція сільського господарства – до 7 відсотків щорічно.
У головному управлінні економіки вважають, що досягти таких амбітних цілей цілком реально. Втім, лише за умови залучення інвестицій та впровадження інноваційних технологій: це той дороговказ, за яким має рухатися економіка найближчі п'ять років.
У ході обговорення проекту обласної програми економічних реформ своє бачення розвитку економіки виклали науковці Полтавського національного технічного університету імені Ю.Кондратюка.

Євген ЛОПУШИНСЬКИЙ
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.