13 червня – День працівників легкої промисловості

– Чи не вплинула криза на стосунки із зарубіжними партнерами?
– Наші партнери, незважаючи на кризу, яку переживають і Франція, і Німеччина, такі ж обов’язкові, як і раніше. Вони намагаються зберегти традиції своїх фірм і знаходять ринки збуту в Європі. З їхнього боку ми відчули дуже бережливе ставлення до своїх українських партнерів: не зменшили обсяги і не зменшили ціни на послуги. Вони дуже цінують багаторічну тісну співпрацю з партнерами і не схильні їх міняти. Навіть турбуються про те, щоб наші працівники мали роботу. Для цього скорочують міжсезоння у замовленнях до двох тижнів, аби фабрика не втратила працівників. Це, мабуть, і є ота європейська висока культура партнерських відносин, якої ми прагнемо.
– Останнім часом швейна фабрика є стійким лідером у Кременчуці з кількості вакансій…
– Це й справді так. Основною причиною цього є недосконалий Закон “Про зайнятість населення”, який не відповідає реаліям. Не повинно бути так, щоб у той час, коли підприємству необхідно більше 50 швачок, у Центрі зайнятості перебувало на обліку понад сто представниць цієї професії і держава платила їм допомогу.
Також причинами такої ситуації є порівняно важка праця й значно менша зарплата, ніж в інших галузях. До того ж у місті працюють “тіньові” цехи, де і до якості не такі суворі вимоги, як у нас, і щотижня виплачують значно вищу зарплату. Бо підприємства, які в “тіні”, податків не платять. Наше ж підприємство, виплативши людині
1 гривню зарплати, має сплатити майже 60 копійок податків.
– Яка середня зарплата на підприємстві та чи є перспективи її зростання?
– Середня зарплата працюючих становить 1702 гривні. Підвищення заробітної плати можливе тільки при скороченні податкового пресу та зростанні обсягів виробництва. Це було б вигідно для всіх. Тоді збільшиться чисельність робітників, а при цьому збільшаться відрахування до бюджету. Сподіваємося, що так і буде, а наше підприємство обов’язково відсвяткує свій 50-річний ювілей і багато наступних.
Користуючись нагодою, хочу привітати колектив нашого підприємства, усіх працівників галузі з професійним святом, побажати успіхів у роботі, нових професійних здобутків, мирного неба, сімейного затишку, добробуту та злагоди. Насамперед хочеться відмітити кращих швачок, таких, як Людмила Шилова, Любов Загребельна, Надія Адеєва, Наталя Дмітрієва, Інна Орлова, Лідія Макарова, Ірина Кочетова, Людмила Литвиненко, Тетяна Івко, а також працівниць розкрійного цеху Оксану Кругову, Марію Савчук, Марію Демченко та багатьох інших. Це ті жінки, які, наче каріатиди, тримають на своїх плечах швейну галузь Кременчука.

Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.