Із сесії обласної ради

На початку засідання Подяки Прем’єр-міністра України та Почесні грамоти обласної ради були вручені голові постійної комісії обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном Володимиру Гришку (СПУ), начальнику відділу організаційного забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради Володимиру Глушку, Почесною грамотою обласної ради нагороджено начальника управління з питань розвитку споживчого ринку, сфери побутових послуг та підприємництва облдержадміністрації Михайла Бугрія, голову правління ВАТ “Полтавагаз” Михайла Косіченка, заступника директора Полтавського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації держслужбовців Наталію Осипенко.
Голову Великобагачанської районної ради Юрія Саковського у сесійній залі привітали з днем народження.
Начальник головного фінансового управління облдержадміністрації Володимир Шапошніченко був доповідачем з чотирьох питань: “Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2009 рік”, “Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за 2009 рік”, “Про обласний бюджет на 2010 рік” і “Про внесення змін до показників обласного бюджету на 2010 рік”. Рішення з перших двох питань, після детального опрацювання в постійних депутатських комісіях, прийняли без обговорень. Таким чином, депутати затвердили звіт про виконання обласного бюджету за 2009 рік з урахуванням трансфертів по доходах у сумі 1734030,6 тис. грн (з них по загальному фонду –1379212,3 тис. грн, по спеціальному – 354818,3 тис. грн); по видатках – у сумі 1709413,7 тис. грн (з них по загальному фонду – 1364510,6 тис. грн, по спеціальному – 344903,1 тис. грн).
В основу формування розрахункових показників обласного бюджету 2010 року покладено вимоги Бюджетного кодексу України, оптимальність витрачання бюджетних коштів та збалансування бюджету, також враховано фактичні надходження попередніх років та вплив фінансової кризи на економіку області, наголосив Володимир Шапошніченко. Доходи обласного бюджету без врахування дотацій та субвенцій визначено в сумі 541,4 млн грн, що на 16,1 млн грн, або 3,1 відсотка, більше надходжень за 2009 рік. Доходи, що враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів (податок з доходів фізичних осіб, плата за землю, плата за ліцензії), плануються у розмірі 456,5 млн грн. Обсяг доходів загального фонду (без врахування трансфертів) становить 464 млн грн, що на 27,1 млн грн (6,2 відсотка) більше фактичних надходжень за минулий рік. Найбільшою складовою доходів обласного бюджету є податок із доходів фізичних осіб. Його прогнозні надходження – 373,9 млн грн (на 7,4 відсотка більше, ніж торік, що зумовлено збільшенням планового обсягу фонду оплати праці). Обсяг дотації вирівнювання з державного бюджету до обласного затверджено в сумі 315,3 млн грн, що на 68,4 млн грн (27,7 відсотка) більше, ніж у 2009 році.
Видатки обласного бюджету на 2010 рік плануються в обсязі 1925,4 млн грн зі збільшенням на 381,5 млн грн, або 24 відсотки, в порівнянні з затвердженими показниками 2009 року. Додаткова дотація на вирівнювання фінансової забезпеченості місцевих бюджетів передбачається в сумі 24 млн грн. З них 25 відсотків залишиться в обласному бюджеті, а 75 відсотків буде розподілено між містами і районами Полтавщини. Обсяг резервного фонду обласного бюджету встановлено в сумі 6 млн грн. Основною характеристикою бюджету є соціальна спрямованість. Обсяг відповідних видатків зростає в порівнянні з минулим роком на 144,5 млн грн і становить 98 відсотків усіх видатків обласного бюджету.
Під час обговорення проекту бюджету депутат Олександр Масенко (КПУ) наголосив на необхідності врахувати подані ним пропозиції щодо фінансової підтримки спорткомплексу у Гребінці, дитячого садка в Оржиці й збільшення фінансування обласного онкологічного диспансеру з метою безоплатного надання цією медичною установою медичних послуг населенню Полтавщини. Як пояснив голова обласної ради Володимир Марченко, з приводу цих об’єктів направлено протокольні доручення облдержадміністрації для вивчення ситуації. До розгляду цих питань депутати повернуться на наступній сесії під час перерозподілу вільних залишків.
Обласна рада прийняла рішення ухвалити запропоновані показники обласного бюджету на 2010 рік і внесла зміни до них за рахунок вільного залишку бюджетних коштів на початок року відповідно до законодавства.
Голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко звернувся до керівників районів і міст області з проханням завершити бюджетний процес до 20 травня.
Обласну комплексну Програму з проведення Року ветеранів Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років представила перший заступник начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Ніна Черняк. Мета програми полягає у забезпеченні адресного, комплексного підходу до вирішення потреб ветеранів та належного проведення в області Року ветеранів Великої Вітчизняної війни, вшанування ветеранів війни, збереження пам’яті про захисників Вітчизни. Основні завдання – адресний підхід до вирішення проблем ветеранів, прийняття відповідних регіональних програм, забезпечення соціального захисту ветеранів, доступності соціальних послуг, покращення медичного обслуговування, умов проживання у будинках-інтернатах і медичних закладах тощо. Для реалізації Програми з обласного бюджету виділяється 500 тисяч гривень на Горбанівський геріатричний пансіонат ветеранів війни та праці й Гадяцький геріатричний будинок-інтернат, 20 тисяч гривень – для виплати одноразової грошової допомоги інвалідам та учасникам бойових дій, визволителям Полтавщини – по 200 гривень кожному, 900 тисяч гривень – для ремонтних робіт і оснащення обласних госпіталів інвалідів війни. Названу Програму депутати затвердили.
Перелік природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області в 2010 році представив начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Ігор Піддубний. Він, зокрема, сказав, що загалом на поточний рік на такі заходи визначено 19377,305 тисячі гривень. Зокрема, для відтворення природних рослинних ресурсів – 1807 тис. грн, охорони водних ресурсів – 1041 тис. грн, для заходів зі збереження природно-заповідного фонду – 162,426 тис. грн. Депутати розподілили на названі заходи 3 мільйони гривень, решту – 16 мільйонів – розподілять на наступній сесії.
Пропоновані заходи депутати затвердили.
Сесія прийняла рішення про укладення трудового контракту на посаду генерального директора Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства “Полтаватеплоенерго” з депутатом обласної ради Володимиром Чернявським (БЮТ), який до цього працював виконуючим обов’язки голови правління ВАТ “Полтаваобленерго”.
Депутати затвердили ряд розпоряджень голови обласної ради.
Сесія підтримала депутатські запити. Олег Романчук (БЮТ) висловив занепокоєння щодо ситуації, що склалася на КП “Полтававодоканал”. Кредиторська заборгованість підприємства сягає 50 мільйонів гривень перед “Полтавабанком” (кредит 22 мільйони), заборгованість перед ВАТ “Полтаваобленерго” за спожиту електроенергію і підприємством “Полтаватеплоенерго”. “Джерел погашення цієї заборгованості як член комісії з питань житлово-комунального господарства я не бачу”, – наголосив депутат. Запит адресований головному управлінню житлово-комунального господарства облдержадміністрації, щоб вивчити ситуацію і запропонувати шляхи виходу підприємства з кризового стану. Запит депутата Юрія Шляхового (БЮТ) стосувався виконання договору підряду між управлінням капітального будівництва облдержадміністрації і ЗАТ “Полтаватрансбуд” по будівництву обласного протитуберкульозного диспансеру. У 2008– 2009 роках будівельники виконали робіт на 1 мільйон 700 тисяч гривень. Роботи не оплачені, через це виникли проблеми з виплатою заробітної плати прац
івникам. Депутат звертається до начальника обласного УКБ з вимогою розібратися в ситуації і вжити заходів.
У “Різному” виступили Анатолій Шкарбан (БЮТ), Олександр Масенко (КПУ), народний депутат України Сергій Гордієнко (КПУ), Іван Близнюк (НСНУ), Тетяна Корост (ПР), Олег Овчарь (НСНУ).
По закінченні сесії голова обласної ради Володимир Марченко коротко прокоментував журналістам її підсумки:
– Ми прийняли бюджет на 2010 рік. Я вважаю, що це тільки початок нашої роботи, тому що, по суті, сам бюджет – це формульні розрахунки, які сьогодні дають можливість нормально працювати відповідним галузям, забезпечувати заробітну плату, оплату комунальних послуг, і є кошти на капітальні вкладення. Добре, що ми прийняли бюджет, у нас є перспектива розробляти програми і використовувати кошти на капітальні вкладення – в першу чергу, ремонти, реконструкції. Але велика робота залишається попереду, бо у нас є сьогодні кошти, які не розподілені. Тому ми почнемо працювати над об’єктами, щоб узгодити всі моменти і через місяць знову зібрати пленарне засідання, розподілити ці кошти і далі працювати.

Людмила САМОЙЛОВА
Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.