Духовні традиції

Урочистості й цього разу розпочалися традиційно: численні гості – представники влади, громадськості, лауреати різних років, науковці, письменники, журналісти, учні та студенти уклонилися пам'ятникові письменника біля меморіального будинку-музею Панаса Мирного та побували біля його могили, поклали квіти.
Замість традиційної екскурсії до музею його провідний науковий співробітник Вікторія Пащенко запросила гостей ознайомитися із новою експозицією, присвяченою 65-річчю Перемоги, яка розповідає про останнього нащадка родини письменника – його онука Юрія Рудченка. Він був лейтенантом, командиром танка, загинув восени 1942 року на Північному Кавказі. Лише рік тому, після тривалих пошуків, стало відомо, що похований Юрій у братській могилі в Осетії.
У сусідньому залі музею гості ознайомилися з виставкою одного із цьогорічних лауреатів премії – заслуженого майстра народної творчості України, викладача та майстра виробничого навчання Решетилівського художнього професійного ліцею Петра Шевчука.
Урочиста церемонія нагородження лауреатів відбулася у залі Полтавського обласного академічного театру ляльок. Численних її учасників привітав голова обласної ради, голова журі премії Володимир Марченко і вручив перший диплом поетесі Марії Бойко, якого її удостоєно за книгу "Моя Україна – це любов моя". Він також повідомив, що журі премії прийняло рішення про відзначення за вагомі особисті творчі здобутки письменника Олександра Міщенка, журналістки (редактора відділу "Зорі Полтавщини") Вікторії Корнєвої, авторів циклу мистецьких фільмів "Дивотворці" – Людмили Пошивайло та Юрія Герасименка. Володимир Марченко вручив їм Почесні грамоти обласної ради.
Заступник голови обласної ради Іван Момот, заступник голови обласної держадміністрації Валерій Пархоменко, заступник міського голови Полтави Лариса Семеняга вручили дипломи лауреатів усім переможцям, про яких наша газета уже розповідала читачам.
Приємно відзначити, що у номінації "Література й літературознавство" посмертно нагороджено поета і журналіста Михайла Булаха за книгу "Свят-хліб", яку видала редакція "Зорі Полтавщини". Нагороду одержала вдова поета Євдокія Мусенко. Колектив газети також вітає з нагородою і нашу колегу Вікторію Корнєву.
"Всі свої сили і свою дотепність він повинний цілком віддати на користь того народу, з якого сам вийшов, на щастя того краю, де родився і виріс". Він – то творець, про це говорив Панасові Мирному його брат і співавтор Іван Рудченко. Така ж мета й сьогодні у творців – наших земляків, яких, як і в часи минулі, гуртує до кола славетне ім'я земляка.

Лідія ВІЦЕНЯ
“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.