Урожай-2010

Микола Присяжнюк також наголосив  на проблемних питаннях із забезпеченням аграріїв пальним за пільговими цінами та закупівлею ними мінеральних добрив. Він поінформував учасників наради, що новостворений Комітет економічного реформування зараз відпрацьовує програму планового виведення агропромислового комплексу на нові рубежі економічного розвитку. І хоча кошти, прогнозовані з Держбюджету на найближчі роки для розвитку АПК, не такі вже й великі, однак, за словами міністра, за три наступних роки обсяги валового виробництва сільськогосподарської продукції мають збільшитися у два рази.
Представники областей, учасники селекторної наради, прозвітували про проведення комплексу весняно-польових робіт, визначивши найпроблемніші моменти ходу посівної кампанії. До речі, чи не для всіх областей вони спільні. Це, перш за все, – відсутність доступних кредитних ресурсів, адже, за словами Віктора Слаути, з початку нинішнього року аграрії України отримали кредитів трохи більше одного мільярда гривень. (Для прикладу: в 2008 році сільгоспвиробники Полтавщини взяли кредитів на суму понад 1,2 мільярда грн). Віце-прем’єр також наголосив на необхідності відновлення форвардних закупівель зерна Аграрним фондом України та поінформував про прагнення уряду створити державного оператора на ринку сільськогосподарської продукції. А серед пріоритетів визначив створення хоча б на найближчі 5 років відповідного законодавчого поля, яке б сприяло  аграріям ефективно працювати. Відповідно до світових тенденцій будуть внесені зміни до аграрних і антикризових законів, відпрацьовується й Програма розвитку АПК до 2010 року. Загалом планується на 16% збільшити витрати Держбюджету на розвиток агропромислового комплексу й  на 50% – збільшити надходження до стабілізаційного фонду. На думку віце-прем’єр-міністра, 8–10% надходжень до місцевих бюджетів мають виділятися на впровадження аграрних програм.
На Полтавщині доведеться пересівати близько 50% площ озимого клину (понад 200 тисяч гектарів), адже вимерзло 42% озимої пшениці, по 80% площ, відведених під озимий ячмінь і ріпак, зазначив начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Сень. Із них застрахованими є тільки 38 тис. га. У структурі посівних площ зернова група становитиме не менше 50 – 55%. На великий урожай озимої пшениці та високу якість зерна розраховувати не доводиться, бо посіви, зріджені внаслідок складних погодних умов узимку, ще й зазнали стресу під час відновлення вегетації. Отож наголошувалося на необхідності збереження посівного матеріалу урожаю 2009 року до нинішньої осені.
* * *
За даними головного управління агропромислового розвитку ОДА, станом на 12 квітня озимі культури в області підживлено на площі 138 тисяч гектарів, пересіяно майже 5 тис. га, підсіяно  близько 6 тис. га. Закрито вологу приблизно на 245 тисячах гектарів. Загалом ранніх зернових і трав’яних культур посіяно 56 тис. га. З них ярою пшеницею – майже – 3 тис. га, ячменем – 40 тис. га, горохом – близько 4,5 тис. га, вівсом – 1,5 тис. га, цукровими буряками – 3,3 тис. га, соняшником – 262 гектари.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.