АПК. Досвід господарювання

– Цьогорічна зима видалася дуже складною, близько 80 процентів озимини загинуло. Отож ми визначили, що будемо залишати, підсівати, а що – повністю пересівати, – розповідає голова наглядової ради сільгосппідприємства “ЛОС” Олександр Прокопенко. – Це великі втрати. Компенсації ніякої не передбачалося. Кредити поки що на рівні 23–24 відсотків річних, вони нас не влаштовують. Ми підрахували всі свої кошти, залишки товарних ресурсів і прийняли рішення працювати без кредитів. Наше підприємство застосовує новітні технології рослинництва. Маємо для цього й відповідну техніку. Коли видавалися кредити з компенсацією при уряді Віктора Януковича (кредит під 16–18 відсотків річних, причому компенсувалося 14 відсотків), закупили нові імпортні високопродуктивні механізми. Зокрема, на полях господарства працюють чотири трактори “Кейс”, новітні сівалки, агрегат для внесення безводного аміаку. З осені всі поля під кукурудзу оброблені ним. Економія становить понад 40 відсотків, якщо порівнювати з сухими аміачними добривами і сьогоднішніми цінами на них.
Минулого року урожайність кукурудзи в цьому господарстві становила 8,8 тонни з гектара в сухому зерні з площі 1670 га. Соя вродила 2,8 тонни з гектара на площі у 800 га, ранніх зернових з кожного гектара зібрали близько 6 тонн, соняшнику – 3,3 тонни.
Колектив підприємства – близько 100 чоловік у сезон, постійно працюють 50–60 людей.
Голова наглядової ради сільгосппідприємства “ЛОС” разом із головним агрономом Олександром Парасочкою відзначили кращих трудівників. На весняні лани одними з перших вийшли механізатори Олексій Нетеса, Сергій Сіряк, Сергій Печериця, Сергій Бреус, Анатолій Шишима, Анатолій Клименко, тракторист Анатолій Жушман, насіння підвозять водії Віктор Бойко, Микола Відюк, Володимир Відюк, Валерій Максименко, Микола Ломака, Анатолій Ломака, на току працюють Ніна Комар, Ніна Рєзнік.
Є тут свої трудові династії. Трудиться в товаристві велика родина Бойків: Віктор Бойко – водій КамАЗа, його дружина Людмила – головний бухгалтер, син Олексій – водій МАЗа, дочка Олена Щербань – бухгалтер, зять Володимир Відюк і його батько Микола – теж водії.
У кожному селі працює представник з питань земельних паїв. Торік у “ЛОСі” за 1 гектар орендованої землі пайовикам заплатили від 740 до 820 гривень, це 5% від оцінки землі. Нинішнього року, каже керівник, розглядається питання щодо збільшення вартості паю до 8%, це становитиме від 1000 до 1150 гривень за гектар.
ТОВ “ЛОС” відкрило у Новому Тагамлику власні сучасні магазини продовольчих і промислових товарів із мінімальною торговою націнкою. Всі товари пайовики можуть придбати як за готівку, так і в рахунок паю.
– Хочу сказати, що ці й інші наші починання викликали значний спротив попередньої районної влади, – відзначає Олександр Прокопенко. – Я не подобався тим, що незалежний, що роблю людям краще. Мене, приміром, звинувачували в тому, що проклав по селу газ, не маючи відповідних дозвільних документів. Вони є і діють 10 років. Минулого року проклали вуличний газопровід по сусідньому селу Огуївка вартістю 260 тисяч гривень. Це – власні кошти господарства. Раніше прокладали газопровід в селі Козельщина Машівського району. Загалом за три останніх роки в соціальну сферу сіл ТОВ “ЛОС” вклало півмільйона гривень. Сьогодні всі наші села газифіковані. Надаємо допомогу школі, дитсадку, місцевій футбольній команді “Альтаїр”. Готуємо майданчик під сільський стадіон. Якщо працівники просять допомогти у придбанні житла, надаємо безпроцентну позику в рахунок зарплати, причому не вимагаємо погашати щомісяця певну суму, людина може виплачувати, коли є гроші. Під час збирання кукурудзи комбайнери заробляють по 14–15 тисяч гривень за місяць. Середня зарплата в господарстві – 2–3 тисячі, залежно від професії. Тож робимо все для людей – даємо робочі місця, підвозимо на роботу своїм транспортом із навколишніх сіл і райцентру… Залучаємо молодих енергійних людей, тобто працюємо з прицілом на майбутнє. А воно формується сьогодні. Тож, щоб розвивати інфраструктуру на селі, прагнемо успішно господарювати. Адже соціальна політика грунтується на рентабельному виробництві. Для цього концентруємо всі наші зусилля.

Ганна ЯЛОВЕГІНА

“Зоря Полтавщини”

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.