“Тисячі міст – тисячі життів”

Сучасне місто дає своїм жителям багато переваг як економічного, так і соціального  характеру. Це й наявність місць роботи, зосередження закладів науки та культури, забезпечення висококваліфікованої медичної допомоги та ін.
Але, незважаючи на переваги міського життя, це середовище для людей є штучним й відірваним від природного.  Міське середовище шкідливо впливає на здоров'я населення через забруднення атмосферного повітря, дефіцит сонячного проміння, чистої води,  скупчення людей, недостатність зелених насаджень тощо. Також небезпеку для здоров'я людей у місті становлять шумові, вібраційні навантаження,  вплив електричних, магнітних та іонізаційних полів.
Зниження якості атмосферного повітря небезпечне для здоров'я міських мешканців. Людина за добу вживає в середньому 25 кг повітря. Навіть якщо відносний вміст забруднювачів у повітрі незначний, їх сумарна кількість, потрапляючи в організм людини при диханні, може виявитись токсичною. Найбільш поширеною шкідливою домішкою повітряного середовища є чадний газ. Надмірна його кількість в повітрі призводить до швидкої втомлюваності людини, головного болю, запаморочення, ослаблення пам'яті, порушення діяльності серцево-судинної та інших систем організму.
Для позначення комплексного впливу шуму на людину медики ввели термін – “шумова хвороба”. Симптомами цієї хвороби є головний біль, нудота, дратівливість, які досить часто супроводжуються тимчасовим зниженням слуху. У сучасних міських районах зі значним рухом транспорту рівень шуму близький до небезпечної межі у 80 дБ.
Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує з 7 по 11 квітня закрити для автотранспорту частину вулиць міста й віддати перевагу пішоходам, провести спортивні змагання та ігри в парках, стадіонах, скверах. До участі запрошуються всі великі та маленькі міста, а також місцеві органи управління. Бажано, щоб практика такого оздоровлення, зміцнення фізичного та психічного здоров'я  стала систематичною для мешканців міст.

Прес-центр головного управління охорони
здоров'я облдержадміністрації.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.