Малим річкам – нове життя

Учасники зібрання оглянули ділянки названих річок, на яких проводились роботи з регулювання русел. Із 1994 року розчищено ділянки довжиною понад 3 км. Проведені природоохоронні роботи коштували майже 2 мільйони гривень Державному бюджету та близько півмільйона – обласному.
Утім, нерозчищеною залишається частина річки Котельва довжиною більше півкілометра, що створює реальну загрозу для підтоплення прилеглих вулиць селища. Ліквідація болотистої рослинності в руслі та на заплаві мала б з’єднати вже розчищені ділянки цієї річки та прискорити проходження можливих повеней. Робочий проект виготовлений, загальна кошторисна вартість запланованого будівництва становить понад 1,5 млн грн.
Але таких коштів територіальна громада не має. Неможливо їх вишукати й у районному бюджеті. Тому місцева влада та громадськість селища сподіваються на допомогу з фонду охорони навколишнього природного середовища області. Про це, власне, й вели мову керівники району та райцентру.
– Переконаний, що обласна рада піде назустріч котелевцям, проте громада може розраховувати у цьому році не більше, ніж на півмільйона гривень, – зазначив Анатолій Шкарбан. – Обсяг фонду охорони навколишнього природного середовища області обмежений, тому профінансувати всі заявки просто неможливо.
Анатолій Шкарбан поставив вимогу – передбачити у проектній документації показник довжини розчистки, щоб конкретизувати завдання для виконавця робіт. Також, на думку голови профільної комісії, доцільна участь депутатів обласної ради у проведенні тендера на виконання робіт.
Заступник голови обласної ради Петро Ворона висловив своє бачення вирішення фінансової проблеми – запропонував селищній раді взяти участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування і вибороти державний грант: обласна рада готова надати кваліфіковану методичну допомогу при підготовці відповідного проекту.
Водночас Петро Ворона зауважив, що умовою участі в конкурсі є гарантія співфінансування проекту з місцевого бюджету та організаціями-спонсорами.
Обговорюючи питання, депутат Тетяна Корост звернула увагу на посилення відповідальності підрядних організацій за виконані роботи, на економію бюджетних ресурсів при підготовчому етапі.
Проблему збереження охоронної зони каналів водовідведення та річок, дотримання вимог проекту землеустрою порушив депутат Олександр Коросташов.
Депутати побували також на березі річки Кайдашки. Підрядна організація з Кременчука освоїла державну субвенцію на суму 1,2 мільйона гривень, однак роботи, передбачені проектом, повною мірою не виконала. Наразі ухвалено провести корегування проектної документації.
Не оминули увагою полтавські гості й Котелевську гімназію імені С.А.Ковпака, будівля якої щороку потерпає від підтоплення. Райдержадміністрації рекомендовано вивчити ситуацію та провести розрахунки щодо будівництва системи водовідведення з території навчального закладу.

Прес-служба обласної ради
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.