Найбільше багатство

Служба, народжена волею

ІсторІЯ земельних відносин в Україні сягає далеких часів, коли основою землеволодінь феодального суспільства були земaлі української старшини, шляхти й духовенства. Та кріпосне право гальмувало розвиток капіталізму, що змусило царський уряд реформувати кріпосний лад – 19 лютого 1861 року Державна Рада опублікувала "Маніфест про звільнення", яким кріпосне право на поміщицьких селян скасовувалось назавжди. Поміщики надавали у користування селянам їхню садибу і певний наділ у залежності від місцевості та розміру своїх земель (50% яких залишалося у поміщика). Приміром, у Полтавській губернії наділи селян коливалися від 2,75 до 4,50 десятини (десятина дорівнювала 1,09 га).
Безпосередню роботу з межування  земель  виконували так звані межові комісії – перший прообраз сучасної землевпорядної служби. Вже у 1859 році, напередодні звільнення селян, у Хорольському повіті почалися практичні заняття з межувальних робіт. Того ж року було затверджено  й положення про розмежування Полтавської губернії. А загалом розмежування земель тодішньої Полтавщини тривало 27 років, що, з огляду на величезну кількість землевласників та порівняно примітивні технології того часу, слід визнати неабияким досягненням.
Що цікаво: титанічну роботу полтавських землемірів тих часів можна спостерігати й сьогодні. І не тільки у вигляді чудових планів та схем, які своїм каліграфічним виконанням більше нагадують витвори мистецтва, ніж документацію технічного характеру, а й у вигляді старовинних межових канав та знаків, які подекуди ще збереглися в лісових масивах області.

В авангарді земельної реформи

ВиклюЧно проблемами сьогодення живе й сучасна землевпорядна служба області. Одним із найбільш вагомих її досягнень начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий вважає фактичне завершення виготовлення державних актів власникам земельних паїв. У результаті цілеспрямованої роботи землевпорядних служб близько 350 тисяч громадян оформили державні акти на право власності на земельну ділянку, що становить більше 99% від загальної кількості громадян, які у свій час отримали сертифікати на земельну частку (пай).
Станом на 1 січня 2010 року в області видано 315 тисяч державних актів на право власності, що становить майже 60% від загальної кількості громадян, які приватизували земельні ділянки за рішеннями органів місцевого самоврядування.
Особливої актуальності набула приватизація громадянами земельних ділянок у зв'язку з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України "Деякі питання реалізації права власності на землю громадянами України". На її виконання в найкоротші терміни було забезпечено виготовлення державних актів майже 40 тисячам жителів області.
Спільно із сільськими радами проведено роботу по встановленню меж населених пунктів. На стадії завершення – роботи по створенню ортофотопланів та проведенню нормативної грошової оцінки земель населених пунктів.
Серед найвагоміших успіхів очолюваної ним служби головний землевпорядник області називає й збільшення земельних платежів, які є суттєвою складовою місцевих бюджетів.  Надходження земельного податку та орендної плати за землі державної і комунальної власності, порівняно з минулими роками, збільшилися у 2,3 разу і за 2009 рік склали 192 млн грн.
За підсумками минулого року, орендна плата за паї в середньому по області склала 370 грн за один гектар, що майже на чверть більше, ніж у 2008 році. Цей показник помітно перевищує середній по Україні.
За 2009 рік для комерційного використання та промислового призначення продано більше сотні земельних ділянок загальною площею 74 га на суму 25,7 млн грн. Завдяки купівлі-продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення тільки у 2009 році до бюджетів різних рівнів надійшло 32,3 млн грн.

Пріоритети залишаються незмінними

На потоЧний рік у планах землевпорядної служби області продовження роботи з оформлення та видачі державних актів на право власності на земельні ділянки, запровадження сучасних ГІС-технологій. Пріоритетними залишаються й такі напрямки, як оптимізація раціонального використання земель, нарощування темпів заліснення, розмежування земель державної і комунальної власності, завершення інвентаризації земель лісового та водного фонду, рекреаційного, оздоровчого, природоохоронного та історико-культурного призначення, збільшення цих площ у кілька разів з метою збереження цих земель для майбутніх поколінь.
У 2010 році не залишаться поза увагою й землі сільськогосподарського призначення. Найактуальнішими будуть питання обов'язкового здійснення землеустрою, висококваліфікованого моніторингу, недопущення погіршення якісного складу грунтів та використання земель не за цільовим призначенням.

Землевпорядному відділенню аграрно-економічного коледжу – 100 років!

Але вагомІ здобутки полтавських землевпорядників були б неможливими без відповідного кадрового та наукового забезпечення.
Важливу роль у підготовці землевпорядників для Полтавщини та України в цілому  відіграє аграрно-економічний коледж Полтавської державної аграрної академії. Тут підготовлено більше 5 тисяч спеціалістів-землевпорядників. Директор коледжу, кандидат сільськогосподарських наук, доцент М.Я. Шевніков, співробітники закладу особливу увагу приділяють зміцненню матеріальної бази, створенню умов для комп'ютеризації навчального процесу, роботі з обдарованою молоддю.
Працю випускників землевпорядного відділення коледжу, яке в ці дні відзначає столітній ювілей, держава високо оцінила та присвоїла звання "Заслужений працівник сільського господарства України" О.А. Курочці, С.Г. Борідько, І.В. Пескову. Орденом третього ступеня "За заслуги" нагороджені В.В. Савенко та Г.Х. Плема.
У 2000 році на базі відділення було створено навчально-практичний центр по землевпорядкуванню, в якому студенти з 18 навчальних закладів України вивчають сучасну геодезичну техніку та технології землеустрою. Уже декілька років поспіль землевпорядне відділення займає перше місце в Україні за рейтингом навчальних закладів галузі. І, повірте, важко знайти куточок України, де б не працювали його випускники.
* * *
З нагоди десятої річниці професійного свята начальник головного управління Держкомзему в Полтавській області Григорій Шарий провів прес-конференцію. Він зазначив, що в останні роки в державі був створений новий земельний устрій, згідно з яким майже 60% державних земель безоплатно віддали у громадську власність.
За його словами, полтавські чорноземи залишаються найкращими, відповідно й орендна плата за паї – найвища в країні й сягає чотирьох відсотків від нормативної грошової оцінки.
Останнім часом активно проводилася видача безплатних державних актів на землю, був спрощений процес їх отримання. Адже раніше, щоб виготовити акт на садибу, треба було платити близько трьох тисяч гривень і чекати висновку майже два роки. Тепер ці документи зробили безплатними.
На думку головного землевпорядника області, кожну земельну ділянку необхідно занести до відповідного реєстру, який, до того ж, має бути відкритим. Крім того, державі слід провести інвентаризацію земель. "Країни Східної Європи ще у дев'яностих роках провели інвентаризацію та видали державні акти. А ми лише реформи проводимо", – зазначив Григорій Шарий.
За час реформування чимало сіл занепало, а земельні ділянки викупили для забудови підприємці. Необхідно провести адміністративно-територіальну реформу, при якій стимулювати селян до повернення у сільську місцевість та надавати їм безплатно землю. У першу чергу, це дасть змогу припинити процес урбанізації, переконаний землевпорядник.

Ірина РОГОЖИНСЬКА
Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.