Готель для Мухтара і фата сіамській киці…

Медицина для звірів
У  Полтаві мережа ветеринарних поліклінік досить розгалужена, в кожному районі є і державні, і приватні лікарні. Олександр, ветлікар однієї з установ, розповідає, що “пацієнтами” у його колег є не лише коти, собаки, хом'ячки, кролики, але й телята, поросята, кози, тобто практично всі свійські тварини.
– Іноді бувають не зовсім звичні “пацієнти”, – говорить Олександр. – Якось двоє чоловіків привезли з лісу лелеку, їм здалося, що птах якийсь кволий. Але виявилося, що він просто добре пообідав. Іншим разом довелося мати справу з їжачком. У того теж все було в порядку.
Ветлікар зауважує, що економічна криза майже не позначилася на інтенсивності роботи. Поряд із щоденними процедурами – щепленнями, лікуванням шкірних захворювань, підрізанням хвостиків і вух – доводиться проводити складні операції, зшивати “зі шматків” травмовану тварину, приймати у собачок пологи з ускладненнями. Підліковують і хвостатих “пацієнтів” поважного віку.
– На моїй пам’яті найстаршому коту, якого до нас привозили, було 20 років, собаці – 17, – пригадує фахівець. Цікаво, що у самого лікаря вдома немає тварин. Хоче згодом завести німецьку вівчарку.
Кожному власнику тварин хоч раз у житті доводилося звертатися у ветлікарню за допомогою. Найчастіше ветеринари отримують схвальні відгуки про свою роботу.
Полтавець Сергій Миколайович розповідає:
– У будинку мого друга кілька років тому трапилася пожежа. Люди похапцем вибігли надвір і лише згодом збагнули, що їхня улюблена такса залишилася в кімнаті. Коли песика знайшли, він уже не дихав. Відразу відвезли в лікарню. Ветеринари “витягли” собачку буквально з того світу, обійшлося це господарю в 400 гривень. Мені здається, що нашій, “людській”, медицині варто багато чому повчитися у медицини для звірів.
Собачка у весільній сукні
Якщо до ветеринарних клінік ми давно звикли, то зоосалони іноді сприймаються як зайві віяння моди чи примха багатих людей. У Полтаві теж є подібні заклади. Один із них знаходиться майже в центрі міста. Салон надає послуги з купання, вичісування, стрижки тварин, зрізання чи фарбування кігтів, навіть СПА-процедури. Набір послуг називається “повний грумінг”, це 190–300 гривень для однієї тварини. Аби зрозуміти масштабність змін, на стінах розміщені фото пухнастиків “до” та “після” відвідин салону краси.
Адміністратор Юлія розповідає, що основними відвідувачами є маленькі песики – йоркширські тер’єри, а з котів найчастіше привозять персидських, капловухих, сіамських. “Найбільший пік спостерігається перед новорічними святами чи виставками, тоді господарі прагнуть причепурити своїх улюбленців, підібрати їм святковий одяг”, – говорить дівчина.
Зоосалон має і спеціалізований магазин. Тут живуть троє котів, котрі цілими днями мирно сплять в затишних міні-хатинках. “Вони прибилися до нас в середині зими, коли стояли люті морози, і ми вирішили їх прихистити, – говорить Юлія. – Звати їх Компот, Кефір та Кисіль”.
Тут продаються костюми та комбінезони для тварин, є навіть весільна сукня і фрак на пухнастих “молодят”. Асортимент товарів не обмежується лише шампунями від бліх, спеціальним кормом або іграшками для цуценят. Виявляється, існують різні види спреїв, одні з яких захищають меблі від псування собачими зубами, відлякуючи тварин своїм запахом, другі вказують коту, куди треба ходити в туалет, треті відбивають у чужих псів бажання залицятися до вашої собачки. Для домашніх тварин є безліч ласощів – палички зі скрученої шкіри, шоколадки, спеціально приготовлені свинячі п’ятачки.
– Серед наших клієнтів більшість людей середнього достатку, – каже Юля. – Ми консультуємо власників тварин, як правильно доглядати за своїми звірятками, навіть можемо влаштувати фотосесію. Маємо альбом із фотографіями тварин-відвідувачів. Часто приносять зовсім крихітну тваринку, на наших очах вона росте, за цим дуже цікаво спостерігати.
У Юлі вдома живуть кіт і собака, а в Каті, яка надає послуги тваринам у зоосалоні, крім кота й песика, є ще морська свинка і пацючок. З тваринами працюють люди, які люблять і розуміють братів наших менших.
Уроки – Мухтарам
Є  ще й такі послуги для власників тварин, як догляд за домашніми улюбленцями, поки господарі у від’їзді, вигул, навчання і дресура собак тощо. Такі послуги надають кінологічні клуби, приватні особи, тому про умови і вартість треба домовлятися особисто. У професійних інструкторів одне заняття із собакою для засвоєння нею команд, залежно від програми навчання, обійдеться в 100–200 гривень. Повний курс – 25–30 занять – від 3 тисяч.
Орендувати навчену собаку-охоронця пропонують за 50 гривень за добу. Готельний сервіс для тварин із харчуванням коштує 50–100 гривень у день. Проте є чимало добрих душевних людей, котрі жаліють тварин і залюбки беруть тимчасово до себе котів чи собак та вигулюють їх безкоштовно або за символічну плату.
Якщо ж у вас немає можливості відчути усі радощі спілкування з тваринами, проте ви добре ставитесь до них, огляніться навколо – звірі й птахи потребують нашої підтримки. Неважко пригостити бездомну собаку пиріжком, налити молока їжачкові, який завітав у двір, повісити взимку годівничку для синичок і горобців, розкришити булочку голубам. Допомагати іншим – зовсім просто.

Софія БАСЮК
Студентка факультету філології та журналістики ПНПУ
імені В.Г.Короленка
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.