Поради з догляду за курчатами

Курчата дуже чутливі до температурних коливань. При нормальній температурі вони жваві, охоче споживають корм, пух у них рівний. Коли пташенята стають млявими, п'ють багато води, важко дихають, розтуляючи дзьобики, це означає, що їм жарко. Коли їм холодно, вони збиваються в купу, таким чином намагаючись зігрітися, і пищать.
Обігрів курчат. Для цього використовують електричні або водоналивні грілки. Для облаштування електрообігріву пристосовують ящик висотою 40–50 см, площею 65х100 см. Верхня його кришка повинна бути дещо звуженою,  розміром 40х80 см. Із внутрішнього боку ящика на однаковій відстані один від одного вмонтовують три патрони для електричних лампочок синього кольору або матових на 40–60 Вт. Кількістю включених лампочок регулюють температуру всередині ящика, в якому одночасно можна утримувати 70–100 курчат, в залежності від їхнього віку і породи.
Для обігріву пташенят можна використовувати й побутові електронагрівачі, але із закритою спіраллю. При цьому слід додержуватися правил протипожежної безпеки.
Курчата потребують додаткового обігріву протягом перших двох-трьох тижнів. У подальшому їх утримують при кімнатній температурі на рівні 16–18оС. Курчата, виведені влітку, взагалі не потребують додаткового обігріву.
У наведеній таблиці – орієнтовні витрати кормів на курчат яєчних порід, старших 2-місячного віку, з розрахунку в грамах на одну голову (докладніше про годівлю курчат читайте у випуску додатка "Сійся, родися!.." від 11 липня 2008 року).
М'ясних курчат-бройлерів вирощують у безвигульних умовах. Клітки, в яких їх утримують, улітку можна виставляти  надвір під навіс або залишати в приміщенні. Птицю краще годувати повноцінними кормами фабричного виготовлення, бажано гранульованими. Однак більшість господарів використовують наявні в господарстві корми. Техніка годівлі курчат-бройлерів така сама, як і для молодняку яєчних порід, але норми даванок у цьому випадку треба збільшити в середньому на 15%. Крім вологих мішанок, бройлерам необхідно згодовувати і суху кормосуміш. Об'ємні, малокалорійні корми (буряки, картоплю, зелень) м'ясним курчатам давати не слід. Дрібно посічену моркву або траву в їхній раціон вводять лише тоді, коли в ньому не вистачає вітамінів.
У перші чотири дні утримання раціон бройлерів повинен складатися з меленої пшениці (40%), кукурудзи (40%), макухи (10%) і сухого молока (10%).
Рибне борошно, яке рекомендують згодовувати курчатам, можна замінити знежиреним сиром. До їхнього раціону корисно додавати тваринні жири й м'ясні відходи, завдяки чому птахи швидше набиратимуть вагу.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.