“Людина на своєму місці”

Молодого лікаря зустрів заступник директора курорту з медичної роботи, заслужений лікар України Юрій Микитович Поліщук. Він і привів допитливого Андрія до директора курорту Івана Овсійовича Ігнатенка – фахівець із плавання оздоровниці був конче потрібен.
– Поки добудують басейн, – сказали молодому спеціалісту, – попрацюєш лікарем-ординатором…
Заслужений лікар України Андрій Мандрика уже 22 роки поспіль працює головним лікарем одного з кращих у курортному Миргороді санаторію “Березовий гай”. Разом із дружиною Валентиною Федорівною, яка у сусідньому санаторії “Хорол” завідує відділенням із лікування органів травлення, виростили чудових синів – Юрія і Ярослава. Сини разом із невістками Лілією та Софією створили знану далеко за межами України славну династію лікарів Мандрик.
Генеральний директор ЗАТ “Миргородкурот”, заслужений лікар України Олександр Гавловський про Андрія Яковича з нагоди його 60-річчя сказав: “Людина на своєму місці”. І то правда. Але правда й те, що місце головного лікаря буває й мульким. І не кожен лікар міг би зручно почуватися на тій посаді. Тим більше, що “Березовий гай” має статус єдиного в Україні санаторію, який спеціалізується на лікуванні цукрового діабету.
У “Березовому гаї” створена й у співдружності з німецькими партнерами успішно реалізується миргородська програма лікування цієї підступної хвороби. Тут працює базова для України школа цукрового діабету. Хворих навчають правильно харчуватися й лікуватися. За досвідом у Миргород їдуть ендокринологи з усієї України. У свою чергу лікарі та медичні сестри з “Березового гаю” виїжджають на стажування у кращі клініки Німеччини.
Ці та інші фактори додають відповідальності за професійну честь не лише окремо взятого санаторію “Березовий гай”, а й усієї України. Головний лікар із гордістю називає своїх надійних колег – завідуючу санаторною школою цукрового діабету Валентину Денисенко, лікарів Галину Єрмакову, Валентину Гавриленко, головну медичну сестру Оксану Башинську, медсестру Тетяну Веселкову, сестру-господарку Ларису Кишенець, шеф-кухаря Віру Бойко…
У кожному з відділень санаторію працюють висококласні спеціалісти. У них різні звання, посади, характери. Однак, попри кризу та інші негаразди, головний лікар вважає за обов'язок створювати в колективі таку морально-психологічну атмосферу, щоб люди могли трудитися самовіддано й ефективно.
…Андрій Мандрика не зраджує давній звичці тричі на тиждень відвідувати плавальний басейн. Полюбляє посидіти з вудочкою на березі ставка. Знається на сучасній поезії. На книжковій полиці у робочому кабінеті Андрія Яковича я побачив двотомник одного з пацієнтів “Березового гаю”, поета-академіка Бориса Олійника. Господар кабінету напам'ять декламує рядки з його віршів.
У приймальні головного лікаря “Березового гаю” завжди людно. У кожного з відвідувачів – справи, клопоти, проблеми. Не всі прохання хворих, звісно, Андрій Якович зможе задовольнити. Але й без уваги нікого не залишить. Він – один із тих лікарів, до яких люди йдуть не тільки з хворобами, а й із вірою у добро.

Леонард НІКОЛАЄНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.