Ціна – здоров’я, ціна – життя

У Полтавській області станом на 1 листопада нинішнього року народилось 430 дітей від ВІЛ-інфікованих матерів, на диспансерному обліку в обласному Центрі боротьби зі СНІДом залишилось 183 дитини, з них у 49 підтверджено діагноз "ВІЛ-інфекція", зі СНІДом – 7 дітей. Специфічну антиретровірусну терапію отримують 32 дитини.
Кількість дітей, інфікованих вірусом імунодефіциту, може бути набагато більшою. Діти можуть інфікуватись після пологів через грудне вигодовування, якщо мама інфікувалася статевим шляхом після пологів і годувала дитину грудним молоком.
Протягом останніх двох років виявлено 6 дітей віком 7–13 років із ВІЛ-інфекцією. Діти були обстежені за клінічними, епідеміологічними проявами та за бажанням батьків. Більшість батьків навіть не підозрювала, що діти можуть бути хворими на ВІЛ. Чотирьох із них терміново розпочали лікувати, завдяки чому вдалося врятувати життя. За 9 місяців 2009 року до Центру надійшло 12 звернень батьків дітей із проханням провести відповідні обстеження. У жодному випадку ВІЛ-інфекція не підтвердилась.
Своєчасна діагностика за наявності клінічних проявів у дітей, обстеження після оперативних втручань та переливань крові, після травмувань ріжучими та колючими інструментами, забрудненими свіжою кров'ю, санітарно-просвітницька робота у школах, з батьками у дошкільних закладах допоможуть врятувати здоров'я. Своєчасне призначення антиретровірусної терапії збереже життя дітей.
“Зоря Полтавщини”, 5 стор., 1_12_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.