На принципах соціального партнерства

Показовою щодо перспективного розвитку малого бізнесу та його співпраці з місцевою владою є Малокобелячківська сільська рада Новосанжарського району. Саме на її території відбулося чергове засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради, яке провів заступник голови райради Борис Федоренко.
Дитсадок і школа – майбутнє села
До Малокобелячківської сільської ради належать п'ять сіл – Малий Кобелячок, Горобці, Лахни, Ємцева Долина, Олійники, де мешкають понад 1100 громадян. Так склалося географічно, що сільська рада відділена від більшої частини території Новосанжарського району автотрасою Полтава–Кіровоград. Однак проблеми цієї місцевої громади мало чим відрізняються від інших – це забезпечення роботи школи, дитячого садка, сільського Будинку культури, забезпечення сіл питною водою, газифікація, ремонт доріг та об'єктів соціальної сфери тощо.
– Вирішувати усі ці злободенні проблеми вдається лише завдяки постійній підтримці з боку Новосанжарської районної ради та взаєморозумінню з місцевими господарниками, – говорить Малокобелячківський сільський голова Михайло Підопригора. – За останні три роки вдалося зробити чимало. Зокрема, у селі Горобці проведено капітальний ремонт приміщення ФАПу, кошти на проведення якого виділила районна рада. Позаминулого року село було газифіковане при співфінансуванні самих жителів, які зібрали більше 20 тисяч гривень, 70 тисяч гривень виділила районна рада.
На території сільської ради проведено ямковий ремонт доріг. Нині тривають роботи з проведення центрального водогону до кількох вулиць у Малому Кобелячку, де люди користувалися водою з колодязів. Виготовлено технічну документацію на будівництво нової артезіанської свердловини.
Разючі зміни, що за останні роки відбулися у селі, колеги Михайла Підопригори побачили на власні очі, відвідавши школу і дитячий садок. У Малокобелячківській ЗОШ I–III ступенів навчається 119 учнів, працює двадцять учителів, діють комп'ютерний клас, численні гуртки. Школа заслужено вважається однією з кращих у районі. Тут створені чудові умови для навчання дітей. А ще затишніше й тепліше стало після того, як у нинішньому році завдяки співфінансуванню районною радою і виробничим підрозділом “Наука-Агро-Маяк” ТОВ “Агрофірма “Добробут” агропромислового холдингу “Астарта-Київ” вікна в усіх навчальних класах замінили на пластикові. Поміняли також вхідні двері у приміщення школи, перекрили дах над спортивним залом. “Ми постійно відчуваємо підтримку районної та місцевої влади, керівників сільськогосподарських підприємств”, – зазначила директор Малокобелячківської школи Ольга Кизим.
Із роботою дитячого садка “Сонечко” сільських голів ознайомила його завідуюча Світлана Сидоренко. Як і багато інших дошкільних закладів району, декілька років тому дитсадок у Малому Кобелячку опинився на межі закриття. Центральну котельню, яка опалювала всі об'єкти соціальної сфери села, понівечили шукачі легкої наживи. Внутрішній водопровід дитсадка не відповідав санітарним нормам, холодильна установка вийшла з ладу, а в ігровій кімнаті повністю прогнила підлога. Нині всі ці проблеми розв'язано, а у “Сонечку” знову тепло й затишно – тут проведено ремонт, на першому поверсі замінено вікна на пластикові. Побудовано нову теплогенераторну, яка забезпечила значну економію газу, цього року капітально відремонтовано систему опалення. Кошти на це виділила районна рада, рішенням лише останньої сесії – десять тисяч гривень. Нині дитячий садок відвідують 30 дітей із Малого Кобелячка та сусідніх сіл – Супротивної Балки, Горобців, Пасічного, Великого Кобелячка, Шовкоплясів, Козубів. Учасники координаційної ради подарували вихованцям молодшої групи дитсадка іграшки та пригостили дітей фруктами.
Байдужих немає
Про це свідчить і стан Малокобелячківської амбулаторії сімейної медицини. Стареньке, але доволі просторе приміщення медичного закладу нинішнього року було капітально відремонтоване – сюди проведено внутрішній водопровід, каналізацію, встановлено водонагрівач, придбано сучасну стоматологічну установку. За допомогу медики безмежно вдячні ФГ “Малокобелячківське” та місцевим приватним підприємцям. А найбільшу підтримку в цьому, як і в усіх інших починаннях сільської громади, надали ПАФ “Агротехнологія” та виробничий підрозділ “Наука-Агро-Маяк” ТОВ “Агрофірма “Добробут” холдингу “Астарта-Київ”.
– З приходом “Астарти-Києва” життя у селах Малокобелячківської сільської ради отримало новий поштовх до розвитку не лише виробництва, а й соціальної сфери, – зазначив директор виробничого підрозділу Микола Воронько, який також узяв участь у засіданні координаційної ради. – Генеральний директор “Астарти-Києва” Віктор Іванчик завжди наголошує, що на першому місці для керівництва холдингу – турбота про людину праці. Тож соціальні питання й надалі будуть для нас пріоритетними. Тим більше, що районною радою запроваджено дієвий механізм співфінансування, коли 70 відсотків коштів виділяє райрада, а 30 відсотків – інвестор. Це дуже велика підтримка для села.
На важливості ведення соціально відповідального господарювання як великими, так і малими підприємствами наголошував під час проведення координаційної ради й заступник голови районної ради Борис Федоренко:
– Попри всі проблеми, мале підприємництво – це фундамент розвитку громади, району. Воно дає можливість створювати нові робочі місця, наповнювати бюджет, вирішувати нагальні соціальні проблеми. Однак не завжди сільські голови вміють залучити малий бізнес до їх вирішення. Є базові господарства, які надають левову частку благодійної допомоги. Але, на мою думку, соціальна відповідальність має бути пропорційною для всіх, хто має відношення до виробництва в районі.
На території Малокобелячківської сільської ради, окрім потужних базових сільгосппідприємств, успішно працюють селянсько-фермерські господарства – “Малокобелячківське”, “Скубій” і “Фенікс”. Директор ФГ “Малокобелячківське” Валентина Піддубна розповіла про здобутки й проблеми, які мають сьогодні фермери. Як приклади успішного розвитку малого бізнесу сільським головам продемонстрували роботу цеху з переробки сої, який у свій час був відданий у рахунок майнового паю, олійниці та невеличкої страусиної ферми, яку утримує власник особистого підсобного господарства Володимир Ганжа. За словами Малокобелячківського сільського голови Михайла Підопригори, підприємці також по можливості допомагають вирішувати соціальні питання, займаються благодійництвом. Завдяки цьому поки що не було проблем із проведенням свят, придбанням подарунків для дітей.
Шукати резерви й економити
У роботі координаційної ради взяли участь в. о. голови Новосанжарської райдержадміністрації Анатолій Мокляк, начальник фінансового управління райдержадміністрації Любов Кибкало, депутати районної ради Юрій Свердлов, Микола Перерва, Світлана Левицька. Під час пленарної частини сільські голови району проаналізували свою роботу за поточний рік і окреслили завдання на майбутній. А він для органів місцевого самоврядування обіцяє бути не з легких, адже попереду – затвердження бюджетів, виборчі перегони. Проте, наголосив заступник голови Новосанжарської районної ради Борис Федоренко, сільські голови мають працювати на громаду, не замислюючись над тим, чи оберуть їх на другий термін. Постійно треба дбати про збільшення надходжень до бюджету, ефективно використовувати резерви, які має громада, економити. Адже 29 сільських рад – непосильна ноша для районного бюджету, при тому, що вже зараз третина з них – на дотації району. Та навіть у цих умовах деякі сільські ради мають здобутки у соціально-економічному розвитку. І районна влада, в свою чергу, й надалі буде підтримувати тих, хто намагається робити крок уперед.
Під час пленарної части
ни координаційної ради Борис Федоренко зупинився також на питаннях, які для сільських громад району залишаються проблемними. Зокрема, у Малому Кобелячку ще й до цього часу не підключена до електромережі вулиця Незалежності (про цю проблему йшлося у публікаціях “Зорі Полтавщини”). Ціна питання – 400 тисяч гривень. На жаль, місцева та районна влада не знаходять розуміння з боку ВАТ “Полтаваобленерго”. Також Борис Федоренко акцентував увагу сільських голів на необхідності розробки перспективних програм соціально-економічного розвитку і їх складових частин – проектів вирішення конкретних проблем сільських територій. І з цими проектами варто “стукати в усі двері”, за якими розподіляють кошти на розвиток – як із держбюджету, так і з благодійних фондів, аби залучати їх для розвитку своїх громад.
Сільські голови порушили питання надання правової допомоги, оплати дозволів на водокористування при відсутності коштів у сільських бюджетах, перевірок контролюючими органами, а також корупції, якою з введенням змін у законодавстві з наступного року буде вважатися використання благодійної допомоги. Координаційна рада одноголосно вирішила підготувати відповідне звернення до вищих органів влади та прийняла резолюції з розглянутих питань.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор, 2_12_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.