В інтересах сумлінних платників податків

Деякі підприємці, щоб не платити податки у повному обсязі, офіційно виплачували своїм робітникам тільки мінімальну зарплату. Все інше віддавали таємно, без сплати обов’язкових 20 відсотків різного роду податків. У розвинених країнах світу кожний громадянин добре знає, що за такі порушення можна не тільки понести сувору адміністративну відповідальність, а й позбутися волі. Там це зветься ухиленням від сплати податків. У нас же за нахабне обдурення працюючих й обкрадання держави ніхто не несе ніякої відповідальності.
Схоже, що у Кременчуці вирішили покласти край такій ганебній і нецивілізованій практиці. Нещодавно виконавчим комітетом Кременчуцької міської ради прийнято рішення “Про затвердження заходів щодо забезпечення трудових прав працівників, легалізацію заробітної плати та зайнятості населення”.
Як повідомили нам у прес-службі міськвиконкому, заходами передбачено, що виконавчий комітет Кременчуцької міської ради, департамент праці та соціального захисту населення, Кременчуцька ДПІ, управління Пенсійного фонду України Крюківського та Автозаводського районів у Кременчуці приділятимуть особливу увагу наявності трудових договорів щодо використання праці фізичних осіб, у тому числі в окремих структурних підрозділах суб’єктів господарювання. У разі виявлення порушень законодавства про оплату праці, сплату податку з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування повідомлятимуть органи прокуратури для відповідного реагування.
Досить слушним, зважаючи на прагнення Кременчука бути європейським містом, є пункт про те, що відтепер уповноважені органи проводитимуть аналіз діяльності суб’єктів господарювання, керівники яких при повному завантаженні робочого дня та зростанні виробничих обсягів виплачують працівникам незначні суми заробітної плати. Насамперед це великі супермаркети, торгові центри, заправки, заклади громадського харчування тощо. І перевірити їх зовсім нескладно.
Планується також вжити ряд заходів щодо виявлення, упередження та руйнування схем ухилення від сплати податку з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за рахунок необлікованої готівки, ведення подвійної бухгалтерії тощо.
Міська влада Кременчука взяла на себе зобов’язання активізувати індивідуальну роботу з керівниками підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, спрямовану на погашення заборгованості з виплати заробітної плати, податку з доходів фізичних осіб та внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.
Пожвавиться також інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення щодо економічних та соціальних переваг отримання легальних доходів та сплати податку до Пенсійного фонду.
“Зоря Полтавщини”, 1 стор, 2_12_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.