Полтавський ГЗК упроваджує систему “5S”

В японській системі “5S” передбачено п’ять дій. Слова, що позначають ці дії, в японській мові починаються з літери, яка в англійській відповідає букві “S”. “Seiri” (“Ceipi”) – сортування. Це означає, що працівникові необхідно чітко розподілити, які речі й знаряддя в роботі йому необхідні першочергово, а які – не потрібні взагалі. Останніх необхідно позбутися. “Seiton” (“Сеітон”) – раціоналізація. Працівникові необхідно так організувати зберігання необхідних речей, щоб швидко й легко їх знайти та користуватися ними. “Seiso” (“Сеісо”) – упорядкування. Кожен працівник повинен утримувати своє робоче місце в чистоті, адже охайність – запорука ефективності. “Seiketsu” (“Сейкецу”) – стандартизація. Цей пункт передбачає обов’язкове дотримання трьох попередніх.
Пізніше було додано п’яту дію, яку назвали “Shitsuke” (“Шицуке”) – підтримка досягнутого і вдосконалення. Тобто працівник має виховати в собі звичку точного виконання встановлених правил, процедур і технологічних операцій. Ця дія завершує ланцюжок елементів, що тепер відомі як система “5S”. Вона покликана знизити кількість нещасних випадків, підвищити рівень якості продукції, створити комфортний психологічний клімат, збільшити продуктивність праці (що, у свою чергу, веде до зростання прибутку підприємства і, відповідно, підвищення рівня прибутку працівників).
“5S” – це не просто “стандартизація прибирання”, а філософія успішного виробництва. Така концепція має на меті сформувати в кожного співробітника – від прибиральниці до директора – потребу виконувати ці п’ять пунктів. Основний її плюс полягає в тому, що такі дії не потребують упровадження нових технологій та теорій.
З японським досвідом на ВАТ “Полтавський ГЗК” уперше познайомилися, коли на підприємстві почала працювати фірма “GPR Denier”. Її спеціалісти займалися програмою покращення бізнесу й запропонували впровадити згадану систему. На першому етапі у вересні минулого року група з покращення бізнесу провела тренінги для всіх працівників комбінату. Потім систему почали впроваджувати в основних цехах, сфотографували робочі місця. Через визначений період часу, а він становить 21 день, група об’їжджає цехи та дільниці підприємства і перевіряє ступінь дотримання вимог програми. Фотографії робочих місць “до” і “після” впровадження “5S” – наочний приклад її дії. На одній з оперативних нарад керівництву підприємства і структурних підрозділів комбінату було презентовано перші результати впровадження нової програми стандартизації.
– Говорити про грандіозні переміни ще зарано, – вважає заступник директора з виробництва ВАТ “Полтавський ГЗК” Костянтин Лучковець. – Повне впровадження цієї системи на підприємстві потребує не одного місяця і навіть не одного року. Головне завдання полягає в тому, аби перевиховати людей, привчити їх працювати в інших, більш упорядкованих, умовах, передбачених корпоративною філософією системи “5S”. Вона буде справді дієвою та ефективною лише тоді, коли її сприйматимуть як невід’ємну частину робочого процесу. Персонал комбінату поки що не готовий стовідсотково працювати по-новому, декому нелегко звикнути до умов системи. Але перші зрушення вже є. Якщо в когось на робочому місці раніше був безлад, то зараз панує порядок. Повинно бути так, як на кухні в доброї господині, котра чітко знає, де лежить те чи інше її приладдя, може легко дістати його і швидко ним скористатися. Наступним кроком для комбінату стане впровадження системи у допоміжних структурних підрозділах підприємства.
Компанія “Toyota” стала першою, де впроваджено систему “5S”. Ще кілька підприємств країн СНД працюють за цією програмою. Тому можна з упевненістю сказати, що ВАТ “Полтавський ГЗК” вийшов на абсолютно новий, інноваційний для України, рівень організації праці.

Катерина ДОЛГІХ
Журналіст
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.