Кризу долає наполеглива робота

Реалізація продукції промисловими підприємствами, зазначалося на активі, – практично на рівні показників, які були перед початком кризи. Про позитивні економічні результати свідчить і помітне збільшення питомої ваги народно-господарського комплексу Полтави у ВВП області (29,8% у 2008 році й 33,5% нині). Обласний центр посідає перше місце в регіоні за цим показником.
– Перевиконується бюджет міста, – зазначив міський голова. – Це дало можливість забезпечувати всі планові видатки. Фінансування бюджетних закладів у освіті, медицині, культурі в середньому збільшилося на одинадцять відсотків. Заборгованості по заробітній платі, енергоносіям місцевий бюджет не має. Рівень безробіття і заборгованості з заробітної плати значно нижчий, ніж прогнозувалося. Якщо ми планували, що кількість зареєстрованих безробітних восени може сягнути 10 тисяч, то зараз констатуємо трохи більше 4 тисяч. Хоча розуміємо, що існує приховане безробіття, коли люди йдуть у відпустки за власний рахунок або працюють неповний робочий день, але робочі місця зберігаються.
Сьогодні можемо говорити про правильність і своєчасність ініційованої міською владою акції “Полтавська марка”. Завдяки участі в ній багато підприємств отримали друге життя, наростили обсяги виробництва. Нам приємно, що до цієї роботи залучаються і сільгосппідприємства області.
У місті була запроваджена акція “Добрі справи”. Її адресати – це перш за все пенсіонери, інваліди, діти – всі, хто потребує уваги. Підприємці міста допомагають менш забезпеченим землякам, утверджуючи солідарність по-полтавськи.
Вистачає у міста й проблем. Зокрема, особливо непокоїть міську владу ситуація на тепловозоремонтному заводі, де через кредиторську заборгованість, переважно підприємств Укрзалізниці, існує значний борг по зарплаті  – майже 5 мільйонів гривень – це найбільше в Полтаві, скорочуються робочі місця. Через неповернення ПДВ несе збитки ВАТ “Полтавакондитер”. Збори міського активу прийняли звернення до Кабінету Міністрів України з проханням допомогти розв’язати ці проблеми.
– Обнадійливим фактором стабілізації є плани промислових підприємств вкладати інвестиції в розвиток виробництва. Серед них – автоагрегатний завод, “Полтавахіммаш”, завод ГРЛ та інші. Вистояв у кризу і будівельний комплекс міста. У Полтаві цьогоріч введено низку нових об’єктів. Реалізується програма доступного житла, коли 30 відсотків вартості будівництва фінансує міський бюджет, а 70 відсотків – люди, котрі перебувають на житловій черзі при міськвиконкомі. До Дня міста збудовано другу багатоповерхівку за цією програмою, нині розпочато спорудження третьої. По вулиці Богдана Хмельницького у грудні будуть добудовані два висотних будинки. До кінця нинішнього року очікується введення в експлуатацію 76 тисяч квадратних метрів житла, це близько до показника минулого року, – наголосив міський голова.
 У наступному році в рамках святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні заплановано впорядкувати меморіальний комплекс Солдатської слави. Вартість ремонтно-реставраційних робіт із врахуванням благоустрою паркової зони становить майже 3,5 млн грн. Андрій Матковський звернувся до депутатів обласної ради з проханням знайти можливість співфінансування цих робіт із обласного бюджету.
Учасники зборів міського активу говорили про розвиток промислового виробництва і підприємництва в місті, порушували проблеми роботи медичних закладів, органів самоорганізації населення.
На засіданні міського активу Полтави виступив голова обласної ради Олександр Удовіченко. Він акцентував увагу на загальному економічно-політичному стані області й країни, закликавши до прагматичних підходів у вирішенні складних питань.
– Нині виконується міський бюджет Полтави, такі ж приблизно показники і по області. У найскладнішому становищі перебуває Кременчук, це єдине місто, яке не виконує бюджет, – сказав Олександр Удовіченко. – Безумовно, нам треба об’єднуватись, і ті проблеми, які сьогодні існують на місцях, вирішувати і самостійно, і обласною громадою. Відкидати політичні амбіції і знаходити прагматичний підхід. Нам це вдавалося в році, який завершується. Ми продовжимо фінансування тих проектів, які важливі для Полтави як обласного центру.
Андрій Матковський, відповідаючи на запитання із залу, чи буде він знову балотуватися на посаду міського голови, зазначив, що підстави для цього є, адже відчуває довіру полтавців.

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.