Канікули без “ура!”

– Канікули почалися раніше – 19 жовтня, – пояснила Юлія. – Ми схвильовані: по-перше, тільки-но освоїли ази шкільної науки – і раптом перерватися на два тижні. А друге: з ким залишити сина? На тиждень я взяла відпустку за власний рахунок. А на два тижні навряд чи з роботи відпустять…
Вчиться Сашко у 13-й школі міста Полтави. Тут йому подобається: гарна вчителька, хороші друзі. На канікули Сашкові зовсім не хочеться, а тим більше, самому сидіти вдома.
У матері двох школярів Оксани діти навчаються в 33-й школі. Рішення про канікули з 19 жовтня засмутило жінку: виховує діточок сама, хто доглядатиме їх цілих два тижні? Тепер це її головний біль.
– Говорять, опалювальний сезон відсувається, – розмірковує Оксана. – Мабуть, у комунальників проблеми…
Проте ці припущення виявилися безпідставними. Як повідомили в обласному комунальному підприємстві “Полтаватеплоенерго”, там повністю були готові до своєчасної подачі тепла і розпочали сезон з 15 жовтня. Колектив виконав великий обсяг робіт до початку опалювального сезону. Модернізовано частину котелень, замінено кілометри тепломереж. А головне, що вселяє надію комунальникам на чітку роботу, це те, що “Полтаватеплоенерго” – одне з небагатьох в Україні підприємств, яке своєчасно уклало з газопостачальниками угоду на забезпечення котелень блакитним паливом і вже має довгоочікувані ліміти на першу декаду сезону.
Причина перенесення канікул в іншому: освітяни звернулися з листом до теплопостачальників, аби опалювальний сезон у школах Полтави розпочати з 29 жовтня.
– Справді, ми звернулися з таким листом до “Полтаватеплоенерго”, – пояснює ситуацію начальник управління освіти Полтавського міськвиконкому Світлана Горбаньова. – Це пов’язано зі значною економією бюджетних коштів, адже заощадимо більш ніж півмільйона гривень. Економити треба, позаяк ціни на енергоносії відчутно зросли.
Для теплопостачальників подібний крок освітян – додаткові проблеми.
– Для нас рішення управління освіти – дивне й навіть недоцільне, адже ми розраховували ще до опалювального сезону розпочати пробну подачу тепла в школи, – висловлює свою позицію генеральний директор обласного комунального підприємства “Полтаватеплоенерго” Степан Пасічко. – Відкладання цього процесу негативно позначиться на обігріванні приміщень. Уявіть собі, скільки часу буде потрібно після 29 жовтня, аби прогрілися стіни будівель і в школах стало тепло…
Директори ж шкіл міста і вчителі дивляться на ситуацію по-іншому.
– Я вважаю це рішення правильним, –  говорить директор Полтавської спеціалізованої школи № 29 І–ІІІ ступенів Микола Орловський. – Маємо ж ми коли-небудь почати економити! Ви сьогодні не побачите  ніде в школі шматка булки на підлозі: діти вже розуміють, що це чогось коштує. Батьків про перенесення канікул ми завчасно попередили. А щодо того, що хтось незадоволений, то ви самі розумієте: завжди будуть люди, чимось невдоволені.
У цій школі добре підготувалися до холодної пори року. Вчителі та учні заклеїли вікна, столяри утеплили двері.
Директор Полтавської гімназії
№ 30 Ірина Надіна поділяє думку колеги:
– З перенесенням канікул буде відчутна економія для міського бюджету, – вважає Ірина Адамівна. – На шкільний процес це не вплине: за навчальними планами ми встигаємо до Нового року освоїти програму. Що ж до того, як зайняти дітей на канікулах, то ми розписали всі заходи, які проводитимуть класні керівники із учнями: екскурсії по місту, відвідання музеїв, кінотеатрів, ковзанок…
– Сумарно кількість днів за перше півріччя, що їх проведуть учні на канікулах, не міняється – 21 день, – заспокоює заступник начальника міського управління освіти Людмила Анікіна. –  Відмінність від минулого року лише в тому, що осінні канікули збільшаться, а зимові – зменшаться. Шкільна програма від цього не постраждає.
Можна по-різному оцінювати ситуацію з осінніми канікулами, що склалася. Ясно одне: школи при підтримці влади вдаються до неординарних заходів, аби вижити в умовах кризи. Призвичаїтися до цих реалій життя доведеться і батькам, розв’язуючи питання, з ким залишити дітей на канікулах.
Юлію, маму першокласника Сашка, запитала про це.
– Ми відвезли сина на канікули до бабусі, – сказала вона. – Будемо просити її періодично займатися з онуком письмовими вправами – аби не забув перші навички.
Добре, подумала я, що в Сашка є бабуся, яка живе недалеко. А як бути тим працюючим батькам, яким ні на кого покластися?

Ніна КОНДРАТЮК
Журналіст

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.