Пам’ять – полеглим, шана – живим Полтава

Цю процесію очолювали голова обласної ради Олександр Удовіченко, заступник голови облдерж-адміністрації Андрій Баранов, міський голова Полтави Андрій Матковський, лідер Партії регіонів, народний депутат України Віктор Янукович, народний депутат України Олександр Кузьмук, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, представники громадськості. Полеглих у боях визволителів Полтави вшанували хвилиною мовчання. На їх честь пролунав військовий залп.
– Ми низько вклоняємося воїнам, які віддали своє життя заради нашого майбутнього. Дякуємо ветеранам війни і праці за їхній героїзм, – сказав у вітальному слові   Андрій Матковський. – Полтава ніколи не забуде тих, хто дарував їй свободу. Вічна пам'ять – полеглим, глибока шана – живим.
Потім відбулася театралізован
а програма "Завдяки переможцям Полтава не зронить краси". А всі бажаючі мали змогу скуштувати традиційної солдатської каші.
Миргород
Визволення Миргорода від гітлерівських загарбників миргородці водночас відзначають як День міста. Біля монумента Слави відбувся урочистий мітинг. Колишніх фронтовиків, усіх жителів та численних гостей міста-курорту сердечно привітали голова обласної ради Олександр Удовіченко, міський голова Олександр Паутов, командир Миргородської авіаційної бригади полковник Юрій Кришталь, архієпископ Полтавський і Миргородський Филип, представники ветеранських організацій та учнівської молоді.
Народний артист України Мар'ян Гаденко подарував ветеранам, а у їхній особі – усім миргородцям чудову пісню.
У той же день відбулося театралізоване відкриття реконструйованої на кошти підприємців центральної площі міста-курорту. А потім Олександр Удовіченко і Олександр Паутов, рідні та друзі сердечно поздоровили схвильованих увагою громади Поліну та Сергія Шудєгових із реєстрацією шлюбу. На їхньому весіллі грав Національний президентський духовий оркестр.
Цікавим та веселим було свято солдатської каші, миргородської мінеральної води, розважальні конкурси, спортивні змагання. Святковий день закінчився виступами переможців 9-го Всеукраїнського фестивалю сучасного українського романсу "Осіннє рандеву-2009" та красивим феєрверком.
Нові Санжари
На фронтах Великої Вітчизняної воювало півтори тисячі мешканців Нових Санжар, 600 із них так і не повернулися додому. На спомин про загиблих земляків та бійців Степового фронту, які визволяли це мальовниче поселення над Ворсклою, 23 вересня новосанжарці традиційно відзначають День селища.
Урочистому мітингу передував своєрідний марш-парад. Головною вулицею селища проїхали легендарний Газ-51 та раритетні машини довоєнних і післявоєнних часів. А далі у супроводі духового оркестру рушила колона людей, яку очолювали ветерани Великої Вітчизняної. Дорогою діти дарували сивочолим фронтовикам оберемки квітів – все це до болю нагадувало зустріч воїнів-визволителів 66-річної давнини.
На урочистому мітингу голова облдержадміністрації Валерій Асадчев щиро подякував новосанжарцям за влаштоване для ветеранів свято і повсякденну роботу мешканців селища, яке по праву може вважати одним із найзразковіших в області.
Разом із селищним головою Андрієм Рекою керівник області оглянув виставку тематичних композицій, яку новосанжарці підготували до свята, а також поспілкувався з ветеранами Великої Вітчизняної війни.
Машівка
У Машівці відбулося святкування Дня сел
ища, яке відзначило своє          150-річчя та 66-у річницю визволення від фашистських загарбників. З цієї нагоди селищна рада спільно з райдержадміністрацією і райрадою ініціювали проведення радісного для машівців дійства. Розпочалося воно футбольним матчем у рамках чемпіонату області за участю місцевої команди “Нове життя” та футболістів із Котельви, який завершився перемогою господарів поля. Потім естафета перейшла до змагань із шахів, гирьового спорту. Продовжили захід різноманітні ігри як для дорослих, так і для дітей. Приємних емоцій і азарту присутнім додав виступ представників полтавської організації українського козацтва, котрі продемонстрували прийоми з різних видів бойових мистецтв. Чимало шанувальників зібрала й виставка квітково-овочевих композицій та виробів майстринь вишивки. Переможці та учасники конкурсів отримали різноманітні подарунки. Після святкового концерту відбулася дискотека, яка завершилася феєрверком. Загалом ювілей Машівки зібрав кілька тисяч мешканців та гостей селища, а сам захід відбувся в основному на спонсорські кошти.
Котельва
За участю голови облдержадміністрації Валерія Асадчева, заступника голови обласної ради Володимира Марченка, керівників району, ветеранів-визволителів та учасників партизанського руху минулого тижня в Котельві відбулося обласне свято «Квітуй, піснями прославляй наш Ковпаківський рідний край!» з нагоди Дня партизанської слави та 66-ї річниці визволення Котелевщини від фашистських загарбників. У рамках урочистих заходів покладено квіти до пам’ятних місць селища, проведено мітинг, зустріч із ветеранами-визволителями та партизанами Великої Вітчизняної війни. Завершилося все концертною програмою та народними гуляннями.
Чутове
Селище Чутове відзначило своє 266-річчя і чергову річницю визволення від гітлерівських окупантів. Існує легенда, що його назва походить від козака Чута, який у сиву давнину оселився в мальовничій долині коло річки.
Саме у День селища нащадків Чута приймали в козаки. Близько тридцяти учнів Чутівського ПТУ №55 у білосніжних сорочках присягали на вірність Богу, народу й Україні перед церквою Андрія Первозваного. Церемонію посвяти проводив голова адміністрації Українського Реєстрового Козацтва у Східному регіоні України, генерал армії УРК Микола Мазепа. Кожен новобранець читав присягу, проходив ритуал посвяти з козацькою шаблею, цілував прапори. А наприкінці священики, як годиться, окропили свяченою водою юне козацьке поповнення. Директора училища Вікторію Балясну нагородили козацькою грамотою за сприяння відродженню духовності й патріотизму. А наостанок прозвучало побажання від Чутівського селищного голови Миколи Корольова бути гідними своїх дідів-прадідів.
Лохвиця
Понад п’ять тисяч жителів і гостей міста взяли участь в урочистому відзначенні чергової річниці визволення міста і району від гітлерівських загарбників. У рамках святкового заходу відбулися спортивні змагання та концерт, на якому виступили народна артистка України Ніна Матвієнко, гурт «Українська Швейцарія» і дитячі художні колективи району.
Гадяч
Вранці з нагоди дня визволення міста і району від фашистських окупантів у залі міськради відбулося вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни. Потім учасники урочистого зібрання поклали квіти до пам’ятників у місцевому парку Перемоги. Після офіційної частини колишнім фронтовикам влаштували святковий обід.
Матеріали підготували: Анатолій Васевич, Олег Журавльов (фото),
Євген Лопушинський, Леонард Ніколаєнко,
Петро Таран, Оксана Черкас.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.