Ключі з рук Прем’єр-міністра

Це вже друга багатоповерхівка, споруджена в обласному центрі за цією програмою. Торік Юлія Тимошенко також презентувала перший у Полтаві такий будинок, пообіцявши, що пільгове житло з'являтиметься в місті й надалі. Слова було дотримано. Біля нової 10-поверхової споруди на вулиці Марії Башкирцевої (це район перспективної забудови на Браїлках) зібралися щасливі новосели, представники місцевої влади, будівельники, гості.
Житловий будинок на 95 квартир із дев'ятьма кімнатами соціального гуртожитку був споруджений у стислі строки для поліпшення житлових умов громадян, які перебувають на черзі при міськвиконкомі за програмами "Доступне житло" та "Житло –
військовим". Квартири у ньому отримали сім'ї освітян, правоохоронців, медиків, інших працівників бюджетної сфери, військових. Майбутні новосели сплачували 70% вартості житла, решту  профінансував міський бюджет. Вартість квадратного метра житла з опоряджувальними роботами становила 4100 гривень, полтавці-черговики сплачували по 2870 гривень. Замовником будівництва виступило управління капітального будівництва міськвиконкому, роботи виконали фахівці ВАТ "Полтавський домобудівний комбінат".
Відкрив урочисту церемонію секретар міської ради Олександр Козуб. Він відзначив, що у складний для країни і міста рік фінансової кризи міська рада знайшла кошти, щоб завершити будівництво, і подякував усім причетним до цієї справи: "Небагато таких будинків зараз здається в місті – з повним опорядженням, якісною сантехнікою. Хочу подякувати будівельникам, які за короткий час звели  такий красень-дім". Кращі з них отримали відзнаки міської територіальної громади і подяки міського голови.
Архієпископ Полтавський і Миргородський  Филип  привітав присутніх із Днем міста та черговою річницею визволення Полтави від фашистських загарбників, побажав новоселам Божого благословення, щоб їм добре і затишно жилося в нових помешканнях, щоб у квартирах панувала злагода і звучав дитячий сміх.
– Місто Полтава – славне місто України, і сьогодні сюди приїхали багато гостей, які святкуватимуть разом із полтавцями. А друге свято – це те, що ми продовжуємо виконувати програму побудови житлових будинків і надання на пільгових умовах квартир за програмою "Доступне житло" тим людям, які багато років чекали власної оселі, – звернулась до присутніх Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко. – Дійсно, зараз важко будівельникам, та, попри всі проблеми, відсутність кредитування, ми разом із міським головою, усією громадою виконуємо житлову програму, яка дає можливість Полтаві здавати другий такий будинок, а в Україні ми здаємо вже 50-й. Сьогодні для тих, хто оселяється в цьому спорудженому будинку, – справжнє свято. Ми змогли все-таки, поділивши фінансування, дати квартири тим, хто чимало років стоїть у черзі, й максимально здешевити квадратний метр житла, тому що такої вартості зараз просто не існує на ринку.  
 Прем'єр наголосила, що Україна нині переживає не кращі часи, але є і добра новина – кожна галузь вітчизняної економіки протягом кількох місяців поступово виходить із кризи.  
– Можу відверто сказати, що на початку року мало хто і в світі, і в Україні знав, що робити для подолання кризи, мало  хто вірив, що ми не зірвемо бюджет, виплату пенсій, зарплат, соціальних видатків. Я б сказала, що вірила в це, можливо, тільки я в нашій країні. Сьогодні ситуація трохи поліпшується, і я хочу цю надію передати вам. І сказати: якщо ви відчуваєте, що у політиці не все добре, то не буде постійно тривати така напруга, розрядиться обстановка з виборами, і ми з вами відчуємо, що все стало стабільним, надійним і прогнозованим.
Юлія Тимошенко під схвальні оплески присутніх заявила, що у новому будинку зайде в ті квартири, які не готувалися для огляду Прем'єр-міністром, щоб подивитися, наскільки якісно вони оздоблені й упорядковані.
–  Ми готували для огляду всі квартири, – зазначив міський голова Полтави Андрій Матковський. – Хочу від свого імені й від імені полтавців подякувати Прем'єр-міністру України, уряду за підтримку будівельної галузі, за підтримку нашого міста.
Новосели отримали з рук Юлії Тимошенко ключі від новеньких квартир, ордери на кімнати в гуртожитку та духмяні короваї до свята.  
– Квартири чекали довго, 14 років стояли на міській черзі, тоді будувалося мало житла. Зараз дуже вдячні, що завдяки такій програмі побудували для нас цей будинок. Я працюю лікарем і не могла купити квартиру, а тут отримала однокімнатну площею 40 квадратних метрів на пільгових умовах, – говорить Ірина Кулибаба. – Кредитів ніяких не давали, то мені допомогли родичі. Ми з дочкою жили у кімнатці гуртожитку площею дев’ять квадратних метрів. Дуже раді новій власній оселі.
Педагог Людмила Дробишева розповіла, що за кімнати в гуртожитку, на які щойно одержали омріяні ордери, гроші люди не платили, а на черзі стояли по кілька років. Кожна кімната дана на сім'ю, кухня і зручності спільні. Щоправда, своїх кімнат майбутні мешканці ще не бачили, але в ордерах записана пристойна площа житла. Люди задоволені таким подарунком до Дня міста.
***
Для кого було свято, а для кого й не дуже – під час розмови очільника уряду з полтавцями кілька людей у натовпі розгорнули плакати – "Поверни майно, украдене у ДП "Полтаванафтогазгеологія". Працівники підприємства вимагали повернути їм майно і ліцензії на родовища. Транспаранти закривали від Прем'єр-
міністра багато прапорів із символікою БЮТ. Коментарів з цього приводу не давали.
***
Увечері 23 вересня Прем’єр-міністр була також гостею великого театралізованого дійства на стадіоні "Ворскла" імені Олексія Бутовського. Звертаючись до жителів і гостей міста, вона підкреслила, що Полтава – місто особливе, в ньому все дихає історією, тут народилися й жили багато людей, які прославили рідну землю. Це – майстри пера, художники, вчені, композитори. Сказала Юлія Тимошенко і про нинішні досягнення полтавців – у місті споруджується житло, розвивається соціальна сфера, Полтава подає приклад Україні у виконанні бюджету.  А футбольний клуб "Ворскла" здобув Кубок України, здолавши володаря Кубка
УЄФА – донецький "Шахтар". Прем'єр привітала полтавців із подвійним святом і передала подяку від уряду.
“Зоря Полтавщини”, 25_09_09, 2стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.