Англійська мова з акцентом української бюрократії

Наші діти вивчають іноземну з першого класу. Хоча моє особисте обурення з приводу викладання англійської мови у школі, де навчається син, досягло апогею… вже у другому. Воно вилилось у "недитячу" оплату додаткових уроків англійської мови у спеціалізованій школі (які, до речі, син відвідує із задоволенням, адже відбуваються вони в ігровій формі), а зрештою – у колективний лист батьків на ім'я директора школи з проханням відсторонити вчительку англійської від викладання.
З огляду на цей, хотілося б вірити, винятковий випадок просто дивом здалося відкриття у Новосанжарському районі першого на території України та країн СНД британського мовного табору "АВС-camp". Але в умовах всюдисущої української бюрократії диво ледь не стало фантастикою…
Ще кілька років тому це був лише один із багатьох колишніх піонерських таборів "Буревісник". Відповідні будівлі "тих часів", "худеньке" харчування та неодмінні атрибути піонерського відпочинку – збирання соснових шишок і ходіння строєм. В останні роки табір майже не функціонував, і його викупила одна з комерційних структур індійського бізнесмена, що живе і працює в Україні, – Джаїна Майанка. Завдяки освітньому агентству "ДЕК" і британській компанії ЕАС, до складу якої входять більше 30 літніх таборів у Великій Британії, "Буревісник" перетворився на мовний табір – повну копію тих, що працюють в Туманному Альбіоні.
Програма, розроблена для "АВС-camp", проста і водночас унікальна. Вона передбачає не лише відпочинок та оздоровлення дітей – акцент робиться на вивченні англійської мови. Власне, вона і є основною у таборі: нею діти спілкуються і під час навчання, й під час відпочинку – ігор, малювання, ліпки, походів на пляж, спортивних змагань. Фактично англійська мова тимчасово стає для дітей рідною. Викладацький склад та "культ-масовики", яких по-сучасному тут називають аніматорами, – кваліфіковані фахівці зі шкіл ЕАС, тобто носії англійської мови.
– Після приїзду в табір дітей розподіляють по групах відповідно до віку та рівня знання англійської, – розповідає генеральний директор приватного закладу "Дитячо-юнацький оздоровчий табір санаторного типу "Буревісник" Олег Шведін. – У кожній групі – по десять-п'ятнадцять дітей. Вони почуваються комфортно, адже спілкуються зі своїми однолітками, які володіють англійською на однаковому рівні.
У таборі облаштовано п'ять навчальних класів і один  комп'ютерний із доступом в Інтернет. Класи обладнані сучасними дошками, CD-програвачами, меблями. Кожна дитина отримує спеціально розроблені навчальні посібники. Інтенсивність занять – п'ятнадцять годин на тиждень, тобто  чотири уроки на день, які відбуваються в ігровій формі. По закінченні курсу діти одержують сертифікат і детальний звіт про досягнуті результати від британських викладачів.
Вигідно відрізняються від звичного "ненав'язливого совдепівського" сервісу інших оздоровчих таборів і умови проживання дітей в "АВС-camp". Не дивуйтеся, якщо на запитання "Ти де живеш?" почуєте у відповідь: "В Уельсі" або "В Шотландії". Саме так називаються двоповерхові корпуси, в яких мешкають діти. А кожна кімната замість звичних номерів має назву одного з британських міст. Світлі коридори, просторі холи, євродушові, теплозберігаючі пластикові вікна, килимове покриття, красиві сучасні штори, меблі. Колишній "Буревісник" не впізнати. Але саме це дивовижне перетворення, зокрема проведений в одному з двоповерхових корпусів євроремонт, спричинило скандал, який супроводжував роботу табору протягом усього сезону.
У травні цього року, коли основні роботи з організації табору практично були завершені, почалося те, що пізніше санітарно-епідеміологічна служба назве "турботою про здоров'я дітей", а генеральний директор закладу Олег Шведін – "палицями в колеса".
– Під час перевірки стану підготовки табору "Буревісник" до роботи в літній сезон було встановлено, що у спальному корпусі №3 на другому поверсі стіни відремонтували матеріалом, який не відповідає санітарно-екологічним нормам, – розповідає головний державний санітарний лікар Новосанжарського району Олександр Пантелей. – Це була  деревостружкова плита OSB виробництва Чеської Республіки. Вміст токсичних речовин – аміаку, формальдегіду та фенолу – у зразках плити значно перевищував допустимий рівень, подекуди у чотири рази. Тому ми й заборонили її використання.
Але, за словами Олександра Пантелея, ремонтні роботи не були зупинені. Через це головний санітарний лікар району не підписав акт прийому оздоровчого закладу в експлуатацію. Логічним продовженням історії стала постанова про заборону заїзду дітей в оздоровчий табір.
– Це було відверте перешкоджання спокійній роботі табору та його власникам з боку чиновників контролюючих служб, – упевнений  генеральний директор закладу Олег Шведін. – Ми нікого не улеслювали, можливо, тому й мали проблеми… До того ж відійшли від звичних "совкових" стандартів, от нам і не дали змоги нормально працювати. Але ж, вибачте, надворі двадцять перше століття, і говорити сьогодні про те, що в таборі килимове покриття має відступати від плінтуса на стількись сантиметрів для обробки хлоркою, просто абсурдно. Адже вологе прибирання у нас робиться за допомогою сучасних потужних миючих пилососів. Що ж до деревостружкової плити, то вона сертифікована і дозволена для проведення внутрішніх оздоблювальних робіт. Тому ми її й використали.
Незважаючи на ці перипетії, "АВС-camp" успішно розпочав роботу – на першу зміну заїхали майже сто дітей. Їх поселили й у тому ж корпусі №3. Після появи інформації про токсичні речовини не забарилися й відомості про "кількість постраждалих". Утім, отруєнь хімічними речовинами виявлено не було. До того ж, за словами Олега Шведіна, жодну дитину батьки не забрали з табору.
Перевірка за перевіркою – у такому режимі табір працював протягом усього літа. Питання неодноразово розглядалося і на засіданні обласного штабу з організації оздоровлення та відпочинку дітей. А згодом з'явилась інформація про те, що "Буревісник" нібито позбавили ліцензії. При спробі з'ясувати, чи це справді так, стало зрозуміло, що "хімічний" скандал… просто "зам'яли". Чиновники обласних управлінь фактично уникали відповіді, ненав'язливо "відфутболюючи" до своїх колег. Провівши півдня на телефоні у спробах зрозуміти, чим же закінчилася історія з токсичними речовинами, нарешті почула від однієї відповідальної особи, що в "АВС-camp" відпочиває син одного обласного високопосадовця, а тому офіційних коментарів вона давати не буде… Головний державний санітарний лікар Новосанжарського району Олександр Пантелей у телефонній розмові повідомив, що незабаром збирається проводити додаткове дослідження повітря у кімнатах, які вважалися забрудненими. Пообіцяв, що і автор цього матеріалу матиме змогу бути присутньою. Але запрошення так і не було… Слідом за цими цікавими обставинами, які вже наводили на певні думки, з'явилася інформація про те, що табір відвідав сам губернатор Валерій Асадчев і залишився задоволеним побаченим.
Після цих подій скандал немов розчинився у повітрі, а разом із ним, схоже, – і токсичні речовини. Нагадує про них лише неприємний осад, який, як у тому анекдоті про зниклі ложки, залишився у інвесторів, котрі вклали і продовжують вкладати чималі гроші у розвиток "Буревісника". На території вже тривають роботи з будівництва стадіону, тенісних кортів, майданчика для пляжного волейболу, басейну та місць для активного відпочинку. Планують інвестори навчати дітей не лише англійській мові, а й верховій їзді та правилам етикету. Вже найближчим часом на базі "Буревісника" планують відкрити міжнародну школу
-пансіон європейського типу, яка працюватиме цілий рік. "На жаль, довелося наштовхнутися на опір чиновників районних та обласних контролюючих служб, які понад усе дбають про власну кишеню, – говорить Олег Шведін. – Яскравий приклад цього – сусідній табір "Фонтан", який цього року так і не відкрився, бо ніяк його не поділять… Нещодавно ми звернулися у Харківський науково-дослідний  інститут судових експертиз імені Бакаріуса з проханням провести незалежну експертизу використаних нами матеріалів і отримали позитивний висновок. Тож нині маємо наміри оскаржити пред'явлені нам претензії у суді".
Та головне, на думку Олега Миколайовича, що в "АВС-camp" подобається дітям. Саме тому ті, хто побував тут у першу зміну, повертаються знову. Кожна дитина тут – особистість, а не просто гвинтик у системі статистичних показників літнього оздоровлення. Задоволені й батьки, адже, окрім цікавого відпочинку та корисного навчання, в таборі організовано п'ятиразове харчування, до того ж протягом усього дня дітям пропонується шведський стіл із соками та фруктами. На високому рівні й безпека дітвори – територія табору цілодобово знаходиться під наглядом спеціалізованої охорони. Літо для дитини – це маленьке життя, ціла епоха, наповнена дивними подіями, пригодами, новими знайомствами й відкриттями. Саме такими запам'яталися літні канікули дітям, які відпочивали в "АВС-camp".
“Зоря Полтавщини”, 3 стор., 23_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.