ДАІ тримає курс на безпеку

Найбільше ДТП відбувається під час зіткнення машин, наїздів на пішоходів, перекидання транспортних засобів. 254  пригоди сталися з вини водіїв, що перевищили швидкість руху. Такі ДТП забрали 51 життя, 315 людей травмовано. Більш ніж удвічі скоротилася кількість ДТП за участю нетверезих водіїв.
Про стан аварійності на автошляхах області, відеоспостереження за дорожнім рухом, реєстрацію і технічний огляд транспортних засобів та інші ділянки роботи обласного підрозділу Державтоінспекції йшлося на розширеній прес-конференції в обласному управлінні ДАІ. Начальник УДАІ УМВС України в Полтавській області, полковник міліції Володимир Кравченя розповів про  фіктивні документи на транспортні засоби, які виявили і вилучили інспектори. Зокрема, виявлено 125 фальсифікацій, серед них – 21 свідоцтво про реєстрацію транспортних засобів, 22 посвідчення водія, а також 73 кузови та 54 двигуни з перебитими номерами. За цими фактами порушено 44 кримінальні справи.
Оприлюднили також інформацію для власників скутерів. Зокрема, з 1 січня 2010 року запроваджується обов'язкова реєстрація в підрозділах ДАІ мопедів та інших двоколісних транспортних засобів із робочим об'ємом двигуна до 50 кубічних сантиметрів. На них видаватимуть номерні знаки, які нині ще розробляються, і у власника обов'язково вимагатимуть посвідчення водія. Порядок присвоєння водійської категорії, інші нюанси нині відпрацьовуються. Офіцери ДАІ вважають, що буде надано розумний термін для того, аби люди могли дізнатися про ново-
введення і спокійно зареєструвати  такі транспортні засоби.
Як відзначив начальник УДАІ області, працівників  підрозділів Державтоінспекції Полтавщини орієнтовано на виявлення і документування тих порушень правил дорожнього руху, які є безпосередніми причинами дорожньо-транспортних пригод. У нинішньому році виявлено більше 113 тисяч правопорушень, у тому числі близько 7 тисяч фактів керування транспортними засобами у стані сп'яніння, понад 50 тисяч випадків перевищення встановленої швидкості руху, по  5 тисяч порушень правил обгону і проїзду пере-хресть.  У полтавських співробітників ДАІ – досить високий рівень технічного забезпечення для виявлення порушників, відзначив Володимир Кравченя:
– На даний час відеокамерами обладнано 30 автомобілів ДАІ. Ефективному контролю за ситуацією на дорогах сприяє, насамперед, використання працівниками ДАІ службових транспортних засобів звичайного пофарбування, без написів та розпізнавальних знаків, під час руху в загальному потоці транспортних засобів. По-друге, на небезпечних ділянках автодоріг встановлено відео-камери. За їх допомогою можливо встановити об'єктивні причини допущення ДТП,  здійснювати спостереження за інтенсивністю руху в "години пік", а також виявляти оголошені в розшук автомобілі.
Накопичена за добу інформація зберігається на флеш-карті відеокамер, встановлених у службових автомобілях. Потім дані записуються на магнітні носії з подальшим збереженням в архівах ДАІ й можуть бути використані як докази у судах.  
Говорили на прес-конференції і про особливості застосування відеозаписуючого вимірювача швидкості "Візир". Журналістам показали, як працює цей прилад. Принцип його дії полягає у вимірюванні високочастотного сигналу відбиття від об'єкта, що рухається, перебуваючи в зоні контролю. Аби у водіїв потім не було претензій до точності запису та достовірності зображення, при порушенні ПДР працівник ДАІ зупиняє водія та наочно демонструє йому запис епізоду. Наслідок такої методики такий, що більшість автомобілістів визнають свої порушення. Полтавщина є однією з лідерів серед регіонів країни щодо зібраних штрафів. У разі не-
сплати протягом 15 днів сума штрафу подвоюється, і це також підганяє недисциплінованих водіїв.
У середньому за добу реєструється близько 470 порушень ПДР, а середньостатистична сума накладених штрафів становить близько 120 тисяч гривень.
   На перехрестях зі значним перевантаженням руху в Полтаві та Кременчуці встановлено 13 камер відеоспостереження, що виведені на сервер ДАІ. (А загалом лише в обласному центрі на дорогах діють більше 30 приладів нагляду).  Зокрема, камери контролюють рух на регульованій площі 1100-річчя Полтави, площі Зигіна, на перехрестях вулиць Пушкіна і Куйбишева, Фрунзе і Київське шосе, Фрунзе і Шевченка, Фрунзе і Степового фронту, Великотирновської і Половка. Дорожній рух на регульованих пере-хрестях Кременчука контролюють 6 відеокамер: міст через Дніпро, вулиці Артема і Пролетарську, вул. Леніна, площу Перемоги
(2 камери), площу Незалежності. Відео-
спостереження допомогло розшукати 8 транспортних засобів, водії яких втекли з місць ДТП, та з'ясувати  обставини 36 ДТП, коли водії намагалися заплутати хід розслідування.
За 8 місяців поточного року суди Полтавської області позбавили права керувати транспортними засобами 779 порушників ПДР, 22 з них – з оплатним вилученням транспортного засобу. Адміністративний арешт був застосований до 65 правопорушників. Затримали на 10 діб і громадянина США за те, що керував автомобілем у нетверезому стані.
Окремо керівники обласного підрозділу ДАІ зупинилися на проведенні технічного огляду автотранспорту в 2009 році. Техогляд проводиться Державтоінспекцією з 15 січня по 15 грудня для тих транспортних засобів, огляд яких проводиться один раз на два роки або один раз на рік; з 15 січня по 30 червня та з 1 липня по 15 грудня – для тих засобів, техогляд яких проводиться двічі на рік. На початку вересня УДАІ області замовило 30 000 талонів ТО (логотип 2011) та по кілька тисяч талонів інших типів, і талони поступово  надходитимуть, запевнили в УДАІ.  В області достатньо суб'єктів господарювання, уповноважених на проведення техогляду (більше 50), які мають відповідну виробничу базу і фахівців,  адже тепер  перевірити технічний стан автомобіля  можна не лише на майданчиках ДАІ, але й на визначених СТО. Тож великих черг і проблем з проведенням техогляду у полтавських водіїв виникати не повинно.
“Зоря Полтавщини”, 4 стор., 23_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.