Тільки спільними зусиллями ми подолаємо корупцію

– Так, питання корупції чи не найбільше хвилюють громадян, і свідченням цьому є кількість звернень до правоохоронних органів. Тільки до Управління СБУ в Полтавській області за 6 місяців поточного року надійшло 448 письмових звернень. У більшості з них громадянами порушуються питання корупційних дій співробітників правоохоронних органів та судів (54), можливих корупційних дій з боку посадових осіб різних рангів (38), протиправні дії в сфері господарської діяльності (40).
Велику увагу цьому питанню приділяють як керівники нашої держави, так і влада на місцевому рівні. Так, Президент України неодноразово наголошував, що в Україні корупція є однією з проблем, які потребують невідкладного розв'язання. Вона становить значну загрозу демократії, реалізації принципу верховенства права, соціальному прогресу, національній безпеці, становленню громадянського суспільства. Тому створення дієвої системи запобігання корупції, розроблення комплексних заходів для протидії цьому явищу, виявлення та подолання його со-ціальних передумов і наслідків є одним із пріоритетів держави.
Щодня ми реалізовуємо цей пріоритет на місцях, оскільки для УСБУ, ГУ МВС та прокуратури в Полтавській області питання подолання корупції – одне з основних.
– Які сфери чи галузі суспільного життя Ви могли б віднести до числа тих, де сьогодні найчастіше зустрічаються явища корупції?
– Наразі вбачається збереження ситуації щодо вчинення корупційних дій, використання свого службового становища, перевищення службових повноважень працівниками органів влади та управління, органів місцевого самоврядування, співробітниками правоохоронних органів. Зокрема, за останній рік спостерігається збільшення кількості корупційних діянь. Так, з початку цього року складено 14 протоколів про адміністративні правопорушення, тоді як у минулому році їх було всього чотири. За статтею для попере-
дження корупційних діянь цьогоріч складено 23 протоколи, в минулому році їх було 18.
Останніми роками зберігається тенденція до здійснення правопорушень у сфері земельних відносин, зокрема стосовно тих питань, де йдеться про виділення земельних ділянок (в основному по містах Полтаві, Кременчуку, Комсомольську, окремих районах області). Для прикладу, лише з початку року нашим управлінням складено близько десятка протоколів про адміністративні правопорушення у сфері земельних відносин. У минулому році таких протоколів було п'ять. Мають місце і корупційні прояви у сфері тендерних закупівель. Це питання, до речі, сьогодні перебуває під особливим контролем, є встановлені факти, за якими наразі ведеться слідство.
Щодо держслужбовців, то тут цьогоріч ми також фіксуємо збільшення виявлених випадків корупційних проявів. Якщо в минулому році проти представників влади та органів місцевого самоврядування різного рівня було складено 14 протоколів про адмінпорушення, то лише з початку нинішнього року виявлені факти корупції нами
зафіксовано у 24 випадках. Тільки стосовно держслужбовців 3-ї категорії (а це голови райдержадміністрацій, районних рад, міські голови тощо) у цьому році задокументовано 4 факти корупційних дій проти одного у минулому році.
Це питання перебуває в УСБУ на постійному контролі. А тому хотів би застерегти посадовців різних рівнів від подібних правопорушень.
Хочу звернутися і до громадян: якщо ви зіштовхнулися із проявами корупції – одразу звертайтеся до правоохоронних органів та повідомляйте про такий факт (як нам, так і працівникам міліції та прокуратури).
Приймаємо скарги і ми. Для цього необхідно прийти в управління та написати заяву. Кожна така скарга обов'язково буде розглянута, а із заявником поспілкується наш спеціаліст та порадить, що необхідно зробити в даній ситуації. Якщо справа не належить до компетенції УСБУ, наші співробітники порадять, куди звернутися, або направлять матеріали до прокуратури чи органів МВС.
В Управлінні СБУ в Полтавській області також діє телефон довіри за номерами 7-45-22 та 51-18-38, є й електронна адреса – sbudovira@i.ua – для прийому звернень громадян про факти корупції.
Інформація, яка надійде за вказаними номерами, обов'язково буде перевірена (анонімність гарантуємо).
– Чи можете навести якісь приклади реалізованих справ по корупції та хабарництву?
– Так, лише за цей рік складено 38 протоколів у сфері корупції, із них по 25 випадках судами накладені штрафні санкції.
Наведу кілька прикладів. За свої корупційні дії поніс відповідальність громадянин К. – голова однієї з міських рад Полтавської області, котрий, порушивши чинне законодавство, видав розпорядження про надання одному з приватних підприємців дозволу на розміщення торгівельних споруд  на території, яка належить до заповідної та природоохоронної зони.
Інший приклад, коли був притягнутий до адміністративної відповідальності громадянин Н. – теж керівник районного рівня, котрий, використовуючи своє посадове становище і отримавши матеріальну винагороду, сприяв одному з товариств у здійсненні ним підприємницької діяльності.
Прикладів насправді багато, є вони і в Полтаві та інших містах області.
Впродовж 8 місяців ц.р. за матеріалами Управління СБ України в Полтавській області порушено 21 кримінальну справу за ознаками злочинів у сфері службової діяльності. Для порівняння: стільки ж було порушено за весь минулий рік.            
Є кримінальні справи за фактами хабарництва. Полтавці стали частіше звертатися до нас зі скаргами на незаконні, на їхню думку, дії суддів, правоохоронців тощо. В цьому році нашим управлінням порушено 3 кримінальні справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 368 КК України ("Одержання хабара").
– А як можна дізнатися більше про явища корупції і де це можна зробити? Чи надають якісь консультації ваші експерти?
– Перш за все хочу наголосити, що СБУ, так, як і наші колеги з МВС, не ставить собі за мету скласти якомога більше протоколів. Ми проводимо значну профілактичну роботу, адже з досвіду можу сказати, що багато правопорушень, які закон кваліфікує як кримінальні, здійснюються без злого умислу, часто через незнання законів. Як правило, це стосується молодих співробітників, які щойно прийшли працювати до правоохоронних органів чи в держслужбу.
Проте про явища корупції можна дізнатись більше як працівникам відповідних структур та органів, так і пересічним мешканцям області. Останнього четверга кожного місяця Управління державної служби Головного управління державної служби України в Полтавській області проводить "гарячу" телефонну лінію. Вона так і називається – "Суспільство проти корупції". Участь у телефонній лінії серед інших спеціалістів беруть і наші експерти відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління СБУ в Полтавській області. На будь-які питання, що стосуються корупційних проявів, відповідають особисто начальник відділу або його заступник.
– Нерідко люди скаржаться і на корупцію в ешелонах правоохоронних органів. Наскільки такі випадки є частими, і чи ведеться боротьба по цій лінії?
– Управлінням СБ України в Полтавській області протягом 2007–2009 років за матеріалами по фактах скоєння службових злочинів серед працівників правоохоронних органів порушено 12 кримінальних справ, засуджено 6 осіб.
– А чи були випадки, коли доводилось звільняти ваших співробітників за вчинені правопорушення?
– На жаль, були. Разом із тим хотілося б відзначити, що факти протиправної діяльності з боку співробітників управління поодинокі, оскільки вимоги до них дуже високі. Проте такі випадки ми не приховуємо і, якщо вони трапляються, реагуємо дуже жорстко: звільняємо порушників, які в подальшому несуть відповідальність згідно з чинним законодавством. Я знаю, що такий же підхід до правопорушників у погонах і у моїх колег – керівників прокуратури та ГУ МВС України в Полтавській області.
На співробітників УСБУ покладена велика відповідальніст
ь, а тому всі дії наших працівників завжди на контролі. До речі, свою оцінку діяльності співробітників управління можуть дати і самі полтавці та мешканці області, які звертаються до нас за допомогою. У приміщенні Управління СБУ в Полтавській області розміщена поштова скринька голови Служби безпеки України. Сюди можуть подаватись звернення щодо можливих порушень законодавства з боку співробітників та працівників Управління СБУ в Полтавській області. Кореспонденція зі скриньки надходить особисто Валентину Олександровичу Наливайченку.
Проте хочу звернути увагу і на факти необгрунтованого звинувачення співробітників Управління СБУ, міліції та інших правоохоронних структур, коли люди просто обмовляють правоохоронців. А між іншим, честь мундира для наших співробітників дуже важлива… Ми перевіряємо всю інформацію, за винятком анонімної, і якщо виявляємо наклеп, реагуємо адекватно.
– Що, на Вашу думку, необхідно зробити, аби повністю викорінити із нашого суспільства таке негативне явище, як корупція?
– Як на мене, то вся проблема в тому, що корупція – явище двостороннє, оскільки завжди є двоє: той, хто ініціює протиправне діяння, і той, хто його підтримує. Зазвичай поштовхом до корупційних проявів є бажання людей покращити своє матеріальне становище, тому вони й видумують різні схеми отримання прибутку. І я хочу наголосити, що ми робимо все, аби такі особи були притягнуті до відповідальності. Але ж питання в іншому – чимало людей у відповідь свідомо йдуть на порушення закону, підтримуючи корупційні діяння. Головна проблема нині – пасивна позиція громадян, які часто надають перевагу "вирішенню питань" через давання хабара, аніж зверненню до правоохоронних органів задля покарання вимагача. А безкарність посадовців породжує свавілля, від якого страждають самі ж громадяни. Я хочу нагадати, що відповідно до чинного законодавства відповідальність за хабарництво та інші корупційні дії несуть обидві сторони: той, хто бере, і той, хто дає.
Вихід із ситуації є: як тільки ви зіштовхуєтесь із корупцією – одразу звертайтесь до правоохоронних органів за допомогою.
Корупцію можна подолати лише в тому випадку, коли підвищиться рівень самосвідомості й відчуття гідності наших громадян. Адже тільки силами правоохоронних органів зробити це досить складно.
Тож не залишайтесь осторонь боротьби з корупційними явищами! Тільки спільними зусиллями ми подолаємо корупцію!
”Зоря Полтавщини”, 2 стор., 16_09_09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.