Полтавщина

З нагоди ювілейної дати в обласному центрі відбудуться урочисті збори, "круглий стіл" під назвою "Чи здійснилися сподівання перших рухівців?" та святковий концерт гурту "Соколи", що виконає стрілецькі та повстанські пісні.
У закладах освіти проведуть учнівські конференції, тематичні лекції, семінари, історичні читання, виставки наукових робіт, рефератів, тематичні вечори. А в Гадяцькому училищі культури ім. І.П.Котляревського відбудуться тематична конференція "Тернистий шлях до волі", лекція для студентів "20 років пам'яті" та книжкова виставка "Я хочу правді бути вічним другом…", присвячена пам'яті визначного державного і політичного діяча В'ячеслава Чорновола.
Книжкові виставки, перегляди журнальних та газетних статей "Державність. Демократія. Реформи", "Народний рух України: перемоги, поразки, трагедії, надії", "За гідне життя в Україні" чекають на відвідувачів обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.П.Котляревського  та Полтавської обласної бібліотеки для юнацтва ім.Олеся Гончара.

Дозвільний центр Кременчука – найкращий
Віра ІЛЬКОВА
“Зоря Полтавщини”

Єдиний дозвільний центр Кременчука, який найпершим було організовано на Полтавщині п'ять років тому, визнано найкращим в Україні. Про це повідомив заступник міського голови Кременчука Олександр Биков після наради у Кабінеті Міністрів України. З нагоди Дня підприємця там підвели підсумки всеукраїнського конкурсу. Лауреатами також стали дозвільні центри Кривого Рогу, Львова та Вінниці. У Кременчуці таку оцінку сприймають як високе визнання виконання державної політики щодо сприяння в роботі підприємцям і бізнесменам.

Пересолили рибку…
Вікторія БЕЗДУДНА
“Зоря Полтавщини”

Державні інспектори ДП "Полтавастандартметрологія" аналізували роботу лубенського рибопереробного приватного підприємства ПП Кисляк С.А. щодо додержання стандартів, норм і правил. Перевірили три партії замороженої продукції – скумбрію, мойву та оселедці.
З'ясувалося, що лише партія скумбрії відповідала вимогам стандартів. У двох інших — завищена масова частка солі. Виявлено й інші невідповідності: порушено періодичність контролю продукції та питної води за мікробіологічними показниками, недотримано санітарно-гігієнічних правил працівниками, а також відсутній контроль за технологічною дисципліною виробництва продукції.
Державні інспектори ДП "Полтавастандартметрологія" зробили приписи та оштрафували власника підприємства майже на 500 гривень.

Один день із життя молодих фотомитців
Наталія СІРОБАБ
Педагог

У виставковій залі Галереї мистецтв відкрилася фотовиставка, де  представлені роботи переможців міжнародного фотоконкурсу "Полтава-2009. Якими ми є через 300 років? Один день у моєму житті", який мав на меті налагодити контакт між творчою молоддю Швеції, Росії та України й продовжив низку заходів, присвячених 300-річчю Полтавської битви. Організатором фотопроекту є Шведський інститут (місто Стокгольм). Куратором конкурсу став відомий шведський фотограф Міша Педан, головний викладач вищої школи фотографії "Kulturama", учасник багатьох міжнародних виставок, що проходили в країнах Європи та США.
 Полтавці також побачили його роботи разом зі світлинами переможців конкурсу. Коментарі до знімків Міші Педана написала шведський публіцист Інгела Лінд. У центрі уваги фотомитця – архітектура Стокгольма, подана поза часом: чорно-білі знімки, виконані широкоформатною камерою, відскановані та відколоровані на комп'ютері.
Цікавими та де в чому епатажними є роботи молодих фотографів трьох країн. Вони витримані в одному стилі й об'єднані темою "Один день із мого життя". Учасників проекту привітала заступник міського голови Полтави Лариса Семеняга, зауваживши, що таке мистецьке свято дає змогу говорити про Полтаву як про європейське місто. А гостя нашого міста, менеджер проекту Інгер Едвальд, розповіла про величезну роботу, здійснену за його лаштунками.
Фотовернісаж триватиме до 18 вересня, а потім світлини учасників проекту будуть представлені у виставкових залах Києва та Москви.

Горів ринок "Мотель"
Тетяна ГЛУШКО
“Зоря Полтавщини”

На ринку "Мотель" у Полтаві в торговельному павільйоні,  що належить підприємцеві, засновнику ТОВ "Укркомторгсервіс" Вікторові Бажану, виникла пожежа.  Вогонь побачили охоронці ринку близько 6-ї
години. Вони викликали пожежників, які швидко ліквідували полум'я.
Лише тому, що павільйон був виготовлений із сучасних вогнетривких матеріалів, пожежа не перекинулася на інші торговельні  точки ринку. За словами начальника центру пропаганди ГУ МНС у Полтавській області Віталія Шкаревського, вогнем знищено електролічильник, пошкоджено кондиціонер та холодильну камеру. Зусиллями пожежників відділень ПДПЧ-1 та ПДПЧ-32 врятовано торговельний павільйон та товарно-матеріальні цінності на загальну суму 70 тис. грн.  Збитки і причина пожежі встановлюються.
Зоря Полтавщини, Середа, 9 вересня 2009 р., 2 стор.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Коментарів до запису: 3

  1. Віктор Чумак сказав:

    Село Пронозівка

    Є багато невідомих куточків в Україні і одним із цих куточків є село Пронозівка що на Полтавщині. Коротко про село: село Засноване на початку XVII століття під назвою Великий Узвіз. За даними перепису 1765–1769 років входило до складу Чигирин-Дібровської сотніЛубенського полку. В 1781 році ввійшло до складуГородиського повіту Київського намісництва, з 1796 року — у Кременчуцькому повіті Малоросійської губернії. Ну а окрім нудних історичних фактів я можу сказати що село дуже гарне, особливо на весні коли все цвіте і сяє. За ці ІV століття Пронозівка зазнала кардинальних змін, навіть географічних. Спочатку село було розташоване на місці теперішнього Кременчуцького водосховища де жителі села купаються і засмагають. Що правда екологія на території села бажає бути краще. Повітря забруднене через Пронозівський смітник, але не будемо про погане. Тут дуже розвинена рибальська культура. Якщо ви приїдете літом в Пронозівку порибалити, то ви можете побачите 80-ти річну жінку яка майже кожний день ходить по рибу для себе та котиків яких вона дуже любить, а окрім пенсіонерок тут можна побачити молоде покоління від 6 до 18 років. Хотілося б виділити чистоту на вулицях Пронозівки. А ще тут є прекрасна церква в візантійському стилі, яку збудували й прикрасили подружжя Ісакових які переїхали з Москви до нас. Лариса Ісакова художниця, а Олександр Ісаков в церкві батюшка, саме він дав цій церкві життя. Чому вони переїхали сюди? Незнаю, але ви можете приїхати і самі в них все запитати. Особисто я в церкву не ходив, але збираюся. Пам’ятник ветеранам війни та дім ветеранів – ці місця вражають, особисто мені вони подобаються через красу і любов яка була в них вкладена. В будинку ветеранів живе одна добра жінка Яременко Оксана Миколаївна. Їй 20 років вона ще молода, але живе в будинку ветеранів (пристарілих). Просто будинків не вистачає. Школа в Пронозівці просто прекрасна, але в усьому є свої мінуси і про них я розповідати не буду, бо в статтях повинен бути лише позитив. Загалом те що я хотів сказати я сказав. Взимку приїжджайте до нас на зимню риболовлю. А ще щоб побачити дуже гарну і скромну Пронозівку…

  2. Віктор Чумак сказав:

    дайте мені відповідь чи опублікуєте ви цю статтю в газеті дайте на http://vk.com/viktorchumak

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.