Енергетична безпека без форс-мажорів

Співпраця будинку-інтернату, що в Кобеляцькому районі, й полтавської фірми "Арт-поле", де Дмитро Чурілов працює головним інженером, розпочалася у 2008 році: полтавці обладнали в інтернаті вуличне освітлення.
– Я вже тоді був приємно вражений їхнім ставленням до роботи, – розповідає директор. – Молоді люди, але по-дорослому відповідальні.
І коли Анатолій Шкарбан вирішив реалізувати в очолюваному ним закладі унікальний для Полтавщини проект, що передбачає використання невичерпної сонячної енергії замість дорогого і витратного газу, то відразу згадав про спеціалістів із "Арт-поля". Хоча, коли стало відомо, що з обласного бюджету на встановлення сонячного колектора в Ліщинівському психоневрологічному будинку-інтернаті виділені гроші, до директора один за одним їхали підприємці. Та умови, що висували, не задовольняли замовника й не "вписувалися" у бюджет. Це остаточно переконало Анатолія Шкарбана в тому, що співпрацювати потрібно з командою Чурілова.
Полтавці, ознайомившись із пропозицією, почали вивчати зовсім нову для них тему. І "загорілися" цією ідеєю.
– Такі проекти повинні стати державним пріоритетом. Встановлення подібного обладнання по всій Україні стимулюватиме виробництво, створить робочі місця, задіє сотні підприємств, наповнить бюджет. Зрештою, це – енергетична безпека держави. Ось на що потрібно направляти іноземні кредити, а не на закупівлю газу чи китайського ширвжитку, – наголошує Анатолій Шкарбан.
Бригада монтажників із Полтави розпочала роботи із встановлення в Ліщинівці сонячного колектора в червні нинішнього року. Пуск об'єкта в дію запланований на початок вересня. Він виконуватиме одночасно кілька функцій – і сонячну енергію акумулюватиме, і приміщенням для сушіння білизни слугуватиме.
За підрахунками спеціалістів, 15 сонячних колекторів корисною площею 30 квадратних метрів даватимуть змогу щоденно нагрівати 6 – 8 кубометрів води до температури 70 градусів. Причому працюватимуть батареї і влітку, і в зимовий період. Таким чином, на підігріві води для пральні буде зекономлено до 70 відсотків газу. Орієнтовний термін окупності обладнання вартістю в 250 тисяч гривень – 6 – 7 років.
– Скептики, які не вірять в рентабельність використання енергії сонця, дуже помиляються, – пояснює Дмитро Чурілов. – Вони, певно, не знають, що на нашій широті рівень сонячної енергії тепер ідентичний тому, що був у Криму десять років тому. Крім того, є в нас ще солома, органіка, інші потенційні джерела енергії. Але з ними важче – їх потрібно доставляти, складувати, зрештою, купувати в того ж фермера. А сонце видає енергію постійно і безкоштовно, без будь-яких договорів і форс-мажорів. Є відповідний світовий досвід. Наприклад, у Таїланді цілі стадіони за допомогою сонячної енергії освітлюють. Ну, чим ми від них гірші?
На сьогодні вартість сонячного колектора для обігріву житлового приміщення площею в 70 – 80 квадратних метрів становить 15 тисяч гривень.
– Але це тому, що конвеєрного виробництва немає. До того ж батареї китайські. Але будуть і вітчизняні, – впевнений Дмитро. – Тоді ця технологія для багатьох стане доступною.
Зоря Полтавщини? 3 cтор., 4._09._09
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.