Охорона материнства та дитинства

Як повІдомив заступник начальника відділу охорони материнства та дитинства головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ігор Пєрогов, фінансується програма як із державного та обласного, так і з місцевих бюджетів. Більше, ніж планувалося, вдалося залучити й позабюджетних коштів.
Насамперед кошти були направлені на створення умов безпечного материнства – забезпечення пологових стаціонарів апаратурою, закупку препаратів, обладнання, проведення реконструкції пологових закладів. Так, минулого року на повну потужність запрацювали два пологових відділення в обласній клінічній лікарні
ім. М.В.Скліфосовського, які за цей час прийняли близько 2 тисяч жінок із групи ризику. В більшості пологових відділень районних лікарень обладнані індивідуальні пологові зали, палати спільного перебування матері та дитини, впроваджені нові перинатальні технології. Практично всі пологові стаціонари забезпечені препаратами невідкладної допомоги.
Велика увага приділялась й удосконаленню матеріально-технічної бази для надання допомоги новонародженим. Поетапно запрацювали відділення реанімації новонароджених і відділення інтенсивного спостереження за новонародженими в обласній дитячій клінічній лікарні. Паралельно було повністю реконструйовано і переоснащено відділення для новонароджених у Кременчуцькому пологовому будинку.
В області впроваджені й працюють технології з навчання медперсоналу первинній реанімації новонароджених, проводяться постійні тренінги. Для забезпечення інфекційного контролю організовані бактеріологічні лабораторії в обласній клінічній лікарні ім. М.В.Скліфосовського, в Полтавському міському пологовому будинку, в місті Кременчуці, в ряді районних лікарень. У рамках реалізації програми при кожній жіночій консультації організовані школи відповідального батьківства.
Головний акушер-гінеколог області Ганна Шкоденко  докладно проаналізувала шляхи реалізації в області державної політики щодо збереження репродуктивного здоров'я, спрямованої на зниження рівня безплідності та штучного переривання вагітності, поліпшення показників репродуктивного здоров'я, зниження рівня захворюваності на інфекції, що передаються статевим шляхом.
– Нині спільно з усіма причетними службами та громадськими організаціями ми намагаємося змінити відношення суспільства, і насамперед молоді, до свого репродуктивного здоров'я, – зазначив начальник головного управління охорони здоров'я облдержадміністрації Віктор Лисак. – Велику допомогу нам надають два проекти – "Разом до здоров'я", з яким ми працюємо вже третій рік, та "Здоров'я матері й дитини". Головні напрямки цієї роботи – профілактичний і просвітницький. Адже здоров'я молоді є запорукою здоров'я майбутнього покоління.
П'ятирічний проект "Разом до здоров'я" реалізується в Україні та області протягом 2005–2010 років за підтримки Агентства США з Міжнародного розвитку (USАІD). Він використовує у своїй діяльності інноваційний, системний підхід для зниження рівня штучних переривань вагітності, непланованих вагітностей і захворювань, що передаються статевим шляхом. Одним із напрямів реалізації проекту є розширення доступу до засобів контрацепції.
Зоря Полтавщини, П’ятниця, 31 липня 2009 р., 4 стор.
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.