Полтавщина

Четверту частину від загальної суми заборгованості економічно активних підприємств області становить борг ВАТ "Полтавський тепловозоремонтний завод". Із січня по травень 2009 року на цьому підприємстві на зарплату спрямовувалося лише 9 відсотків загальної суми обігових коштів, у той час як постановою Кабміну визначено, що у випадку заборгованості із зарплати на її погашення треба спрямовувати не менше 50 відсотків обігових коштів. Незрозуміла і позиція профспілки підприємства, яка не відстоює прав працівників, зауважила Надія Мякушко.
Найбільшими боржниками з виплати зарплат у комунальній сфері є також Зіньківське виробниче управління житлово-комунального господарства та ГЖЕД №4 м. Полтави. Серед підприємств державної форми власності найбільше заборгували своїм працівникам ДП "Жовтневий спиртовий завод" та ДП "Лохвицький спиртовий комбінат", а також ДП "Дібрівський кінний завод № 62" та ДП "СГП ім. Іваненка".
Загалом зарплати заборговано 7,3 тисячі працівників області, або двом відсоткам від загальної кількості працюючих.
За результатами засідання вирішено направити до обласної прокуратури спільне звернення про захист конституційних прав найманих працівників на отримання належної винагороди за працю і захист їхніх прав щодо пенсійного забезпечення.

“Слава роду полтавського”

На творЧому звіті, який проходитиме 15 вересня в Національному палаці мистецтв "Україна" в Києві, Полтавщину представлятимуть кращі професійні виконавці та аматорські колективи з обласного центру, Кременчука, Гадяцького, Глобинського, Миргородського та Пирятинського районів – переможці І туру Фестивалю мистецтв України. Усього близько 600 учасників.
Звіт складатиметься з концерту "Слава роду полтавського" та виставки народних промислів нашого краю. Концертна програма передбачає вшанування видатних композиторів, письменників, поетів та музикантів краю. На виставці будуть представлені експозиції на тему Сорочинського ярмарку, 200-річчя Миколи Гоголя, а також художні роботи членів обласної організації Національної спілки художників України. Окрім цього, планується проведення виставки короваїв із районів області, презентації рушника "Полтавської родини", демонстрація фільму "До народних умільців".
Майстри проводитимуть майстер-класи з вишивки, виготовлення гобеленів, глиняних виробів на гончарному крузі.

Лауреати конкурсу знавців мови

В ОдесІ проходив ювілейний, десятий, форум словотворців і словолюбів – "Українська мова – мова єднання". Метою форуму є відображення в друкованих та електронних засобах масової інформації, літературних творах, рефератах значення розвитку мовної культури в Україні як одного з вагомих чинників зміцнення духовності нації та розбудови української державності. За 10 років конкурс спочатку отримав статус загальнонаціонального, а з часом – і міжнародного. До справи плекання рідного слова долучилися представники Молдови, Білорусі, Чехії, Польщі, Росії, Грузії, Італії, Німеччини, Португалії, Канади, США.
Цього року до заключного туру творчого змагання було відібрано 45 робіт з України, Молдови, Росії, та найчисельнішим було представництво України – понад 30 учасників із різних міст, у тому числі з Полтави. Наші земляки стали лауреатами конкурсу в номінаціях "Мовне багатоголосся" (учитель ЗОШ № 20 м. Полтави Вікторія Гайдамака – за публікації про велич українського пісенного слова) та "Первоцвіт" (поетеса Галина Вовченко – за книжку "Днинка", учень ЗОШ № 20 м. Полтави Богдан Гайдамака – за творчу роботу "Об'єднаймося ж, брати мої!").
До оргкомітету конкурсу ввійшли відомі й шановані в Україні люди. Очолює оргкомітет голова правління Одеської регіональної організації НСЖУ, заслужений журналіст України Юрій Работін.

Обласна рада допоможе чемпіонату Європи з мотоболу

Депутати  постійної комісії Полтавської обласної ради з питань бюджету, підприємництва та управління майном вирішили за доцільне профінансувати  чемпіонат Європи з мотоболу, що відбудеться у селищі Вишняки Хорольського району з 18 по 24 серпня. Заступник начальника управління з питань фізичної культури і спорту облдержадміністрації Марина Маріна  зазначила, що зараз потрібно 125 тисяч гривень на розміщення учасників, харчування, відзначення переможців  змагань, облаштування трибун і поля.  
Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Близнюк подякував депутатам: "На проведення чемпіонату претендувала Голландія, але через те, що Німеччина проголосувала за нас, він відбуватиметься в Україні. Вже закупили за рахунок спонсорів гарні мотоцикли, на яких буде виступати збірна України. Думаю, так, крок за кроком, зірковий час прийде до мотоболу й у Полтаві".  
Загалом проведення чемпіонату Європи з мотоболу обійдеться десь у 600 тисяч гривень.  Передбачається, що участь у змаганнях візьмуть сім збірних команд із Білорусі, Франції, Нідерландів, Литви, Німеччини.

Рух контролюватимуть датчики

АвтотранспортнІ підприємства Полтави віднині можуть контролювати своїх водіїв щомиті. Завдяки електронному датчику в салоні автобуса чи "маршрутки" на моніторі диспетчера висвічується трикутник, що рухається синхронно транспортному засобові. Це дозволяє простежити своєчасність прибуття громадського транспорту на зупинки, кількість пасажирів у салонах автобусів та "маршруток", витрати палива. Датчиком передбачена і функція оголошення зупинки за 100 метрів від неї.  
У Полтавському міськвиконкомі вважають, що така інновація покращить якість обслуговування пасажирів громадського транспорту та зменшить кількість ДТП. Передбачається, що ці пристрої з'являться до кінця року на 387 одиницях громадського транспорту. Наразі вулицями вже курсують у тестовому режимі 4 автобуси, повідомляє прес-служба Полтавської міськради. Вартість пристрою з модулем – 1800 гривень, купуватимуть їх автовласники за свій рахунок.  
Зоря Полтавщини, 2 стор., Вівторок, 28 липня 2009 р.

Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.