Вшанували пам’ять легендарного командира

На початку минулого століття під час визвольних змагань полковник Петро Дяченко очолював кінний полк "Чорних запорожців", що був однією з найуспішніших частин у лавах армії УНР. Командуючи  полком, наш земляк активно боровся проти більшовицьких військ, що намагалися окупувати Україну. З 1921 року, після відступу в Польщу, полк перебував у таборах для інтегрованих біля Перемишля. Втім, на цьому кар'єра Петра Дяченка не закінчилася: він став контрактним офіцером польської армії, а в часи Другої світової війни – начальником штабу Української Повстанської Армії.
Нині відроджуються славні традиції "Чорних запорожців". Серед активних учасників руху – представники з Києва і Корсуня-Шевченківського. Вони прагнуть відродити пам'ять про легендарне формування часів визвольних змагань, долучаються до багатьох національно-патріотичних акцій на теренах України та Польщі.
Представники історичного товариства "Чорні запорожці" (керівник – Олександр Стець) спільно з членами історичного клубу "Холодний Яр" на чолі з відомим дослідником Романом Ковалем зініціювали встановлення меморіального знака Петрові Дяченку на його батьківщині. Ентузіастів підтримали обласна державна адміністрація, Гадяцька райдержадміністрація, сільська рада Березової Луки, небайдужі земляки героя. 

Тетяна АЛЄКСАНДРОВА
Прес-служба облдержадміністрації
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.