Де бути пам’ятникові гетьману Мазепі?

На розгляд сесії винесли одне питання: про скасування рішення позачергової 30-ї сесії Полтавської міської ради п’ятого скликання від 22 серпня 2008 року “Про погодження місця розташування пам’ятника гетьману України Івану Мазепі”.
Міський голова повідомив про те, що міська рада звернулася до прокуратури області щодо перевірки надання погоджень обласним управлінням архітектурно-будівельного контролю та розпоряджень посадовців облдержадміністрації стосовно самочинного знесення зелених насаджень і початку робіт на Соборному майдані та вжиття заходів прокурорського реагування.
 Головний архітектор міста Вадим Вадімов нагадав: проектно-кошторисна документація не погоджена, дозволів на початок робіт не видано. А роботи розпочинаються не в тому місці, про яке йдеться в рішенні сесії міської ради.
На сесії виступив голова облдержадміністрації Валерій Асадчев. Він наголосив, що все робиться згідно з рішенням сесії міської ради, пам’ятник Івану Мазепі готовий на 95 відсотків і чекає монтажу. Рішення, де його ставити, було прийняте саме містом.
Знехтувана думка міської ради, міської громади. Полтава має відкинути все, що сюди штучно привноситься і політизується, зауважив народний депутат України Сергій Гордієнко (КПУ). Депутати висловлювали різні думки, часом діаметрально протилежні. Наголошувалось на тому, що хоч процедура надання дозволів на відведення земельної ділянки і будь-яке будівництво складна й тривала, усім забудовникам треба грати за єдиними правилами. Андрій Матковський вніс свій проект із даного питання, запропонувавши не скасовувати попереднє рішення, а внести до нього зміни. Зокрема, виконавцем робіт щодо встановлення пам’ятника гетьману Івану Мазепі призначити Полтавський міськвиконком. За цей проект проголосували 27 депутатів із 35 присутніх на сесії.
Після закінчення сесії Андрій Матковський провів прес-конференцію. Він наголосив: облдержадміністрація почала підготовчі роботи для зведення монумента не там, де вказано у рішенні сесії міської ради. Це місце визначено по вісі Жовтневої вулиці та Свято-Успенського собору, на відкритому асфальтовому майданчику, а не в парку. Якби правових норм було дотримано обласними посадовцями, то не знищили б дві двадцятилітні акації та берізки, посаджені нещодавно депутатами на суботнику, не викликали б обурення полтавців. Відтак міська рада позбавила облдержадміністрацію права займатися спорудженням пам’ятника Мазепі на території міста.
Пам’ятник Мазепі у Полтаві буде, наголосив міський голова. Але таким, як визначать фахівці та громада міста. Монумент має “вписатися” в архітектурний стиль центральної частини міста. Полтава довела, що може давати по-європейськи зважену оцінку історичним подіям та постатям, тож має право обрати такий варіант монумента, який не викликав би протистояння і не потребував би охорони. Бюджетних асигнувань витрачати не будуть, а відкриють благодійний рахунок, куди всі бажаючі зможуть спрямувати кошти. У тому числі перерахувати вже зібрані. Будуть проведені громадські слухання, і монумент треба спорудити за тим проектом і в тому місці, з якими погодяться мешканці й затвердять депутати міськради. На сесії було прийнято й звернення до депутатів обласної ради.
З цього ж приводу в облдержадміністрації відбулася прес-конференція голови облдержадміністрації Валерія Асадчева. Рішення про відміну будівництва прийняте не було, як не було прийняте й рішення про перенесення цього пам’ятника з Соборного майдану, наголосив він: “У зв’язку з тим, що місце майбутнього пам’ятника залишається на майдані й немає заборони, ми продовжуємо роботи”. Навколо місця будівництва поставлять паркан, а згодом і охорону. Якщо ж буде спротив таким діям, то для цього є правоохоронні органи. “Ми збудуємо і передамо пам’ятник місту, як і було заплановано”, – сказав Валерій Асадчев. І наполягав, що облдержадміністрація все зробила згідно з рішенням міської влади і міських структур.
Після прес-конференцій з’явилися й інші офіційні коментарі цих подій. Зокрема, прес-служба облдержадміністрації стверджує: “Облдержадміністрація офіційно заявляє, що всі протоколи, погодження, дозволи, які стосуються будівництва пам’ятника Івану Мазепі в Полтаві, оформлені належним чином і погоджені з управлінням з питань містобудування і архітектури міськвиконкому. Облдержадміністрація має всі підстави розпочати встановлення пам’ятника Мазепі”.
Народний депутат України, голова обласної “Просвіти” Микола Кульчинський (НУНС) коментує так: “Рішення міської ради було прийняте всупереч Указу Президента України Віктора Ющенка “Про відзначення 300-річчя подій, пов’язаних з воєнно-політичним виступом гетьмана України Івана Мазепи та укладенням українсько-шведського союзу”. Хочуть побудувати пам’ятник, який не матиме того державницького та естетичного вигляду, який потрібен для підняття та виховання духу Української громади”.
У відкритому листі голови облдержадміністрації до міського голови Полтави зокрема йдеться, що функції замовника будівництва визначені на основі листа Полтавського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т.Г.Шевченка та угоди про надання благодійної допомоги для фінансування робіт між цією організацією та управлінням капітального будівництва Полтавської ОДА. Проектно-кошторисна документація розроблена в повному обсязі й наразі з незрозумілих причин не погоджена тільки головним архітектором Полтави В. Вадімовим”.
P.S. Ми знову стаємо свідками чергового протистояння. І знову набуває актуальності вислів Івана Мазепи про те, що через незгоду ми самі себе звоювали. Невже історія вчить тільки того, що вона нічого не вчить?!

Ганна ЯЛОВЕГІНА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.