Що дасть хлібний лан для селян?..

Виїзне засідання розпочалося з ознайомлення з сільгоспкооперативом “Радянський”, де жнива вже підходять до завершення, розпочали ж бо збирання ранніх зернових одними з перших, ще 30 червня. Середня урожайність по господарству склала 45 ц/га, пшениця, а тут віддають перевагу сортам, виведеним селекціонерами Полтавської державної аграрної академії, дала по 49 ц/га. До того ж за вмістом білка та рівнем клейковини пшениця переважно відповідає II класу. Однак продавати збіжжя нового урожаю не поспішають, адже на зерновому ринку ще не склалася на нього відповідна ціна, вважає голова правління кооперативу Микола Андрієнко.
* * *
На пленарному засіданні йшла мова про стан справ у сільськогосподарській галузі та ситуацію на ринку зерна. Зазначалося, що при наявних площах зернових та цьогорічній урожайності Полтавщина має всі можливості не тільки забезпечити власні потреби в продовольчому зерні та посівному матеріалі, а й реалізувати значні обсяги збіжжя за межі області. Однак, хоча господарства здебільшого й забезпечені пально-мастильними матеріалами й сільгосптехнікою, їхній економічний стан складний. Адже затрати на техніку, енергоресурси й технологічні потреби не покриваються надходженнями від продажу зерна – основної продукції селян. Не вдалося подолати негативні тенденції у тваринницькій галузі, де продовжується зменшення поголів’я худоби, тривожним є стан виробництва та переробки цукрових буряків.
З огляду на ситуацію, що склалася, учасники засідання Ради СГТ вирішили звернутися до Всеукраїнського союзу сільгосппідприємств та Кабінету Міністрів України з проханням прискорити виділення коштів за програмами державної підтримки аграрної галузі у 2009 році, а також у повному обсязі профінансувати Аграрний фонд для закупівлі зерна цьогорічного урожаю.
Щодо реалізації збіжжя по розрахунках за оренду земельних і майнових паїв, то присутні на зібранні рекомендують аграріям встановити ціну, яка складається із собівартості виробництва зерна та податку на додану вартість. Герої України, керівники СВК “Батьківщина” Котелевського району Олександр Коросташов і ПАФ “Україна” Великобагачанського району Іван Балюк запропонували аграріям згуртуватися, аби не допустити продажу зерна за безцінь. За словами голови Ради СГТ області Івана Кочерги, цьогорічне збіжжя має коштувати: продовольча пшениця – близько 2000 гривень за тонну, фуражне зерно – до 1500.
Учасники зібрання також прийняли рішення про створення спільної Ради сільгосппідприємств та Асоціації фермерів і приватних землевласників області.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.