Самодостатній “Комунар”

Основою фінансової стабільності “Комунара” служить прибуткове тваринництво. Зараз на фермах утримується 1320 голів великої рогатої худоби і 1500 свиней. Щодо останніх, то їх вирощують за шведською, беконною, технологією відгодівлі: шести місяців достатньо, аби молоді свині набрали у вазі 100–120 кілограмів. З огляду на потреби тваринництва у структурі посівних площ чільне місце займає кормова група культур.
– Ми запровадили й чітко дотримуємося десятипільної польової і чотирипільної кормової сівозмін, – розповідає головний агроном підприємства, фахівець із 27-річним стажем Петро Корнієнко. – Надміру мінеральних добрив не вносимо, бо кожен гектар у нас отримує в середньому по сім тонн органічних.
Для годівлі тварин у зимовий період з першого укосу вже заготовлено 670 тонн сінажу і 90 тонн сіна. Крім того, з минулорічних запасів залишилося чотири тисячі тонн силосу.
Звичайно, тваринництво забирає багато робочого часу в директора “Комунара” Івана Радченка. Але попри всі клопоти, пов’язані з цією галуззю, сьогодні в нього на першому плані рослинництво. І це зрозуміло – почалися жнива.
– Маємо п’ять комбайнів “Дон” і придбаний торік “Джон Дір”, – ділиться своїми жнивними планами Іван Романович. – Всі екіпажі укомплектовані досвідченими механізаторами, яким цілком під силу за дев’ять-десять днів упорати на 867 гектарах ячмінь та озиму і яру пшеницю. Збіжжя є де зберігати – нещодавно став до ладу новий зерносклад місткістю дев’ятсот тонн.
До сказаного Іваном Романовичем варто додати, що одночасно оновлення відбулося і в машинно-тракторному парку: закуплено потужний трактор “Ньюхоленд” та корпусні плуги “Челенджер”. Роботи для цієї техніки теж вистачатиме, адже “Комунар” має 2,5 тисячі гектарів орної землі.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.