Як підзаробити влітку

Трудовий кодекс України частково обмежує працю підлітків до 18 років, чимало роботодавців відмовляються брати на роботу студентів. І в той же час молоді полтавці хочуть працювати влітку, та не знають, де знайти роботу з прийнятними умовами. Розглянемо можливість літніх заробітків, так би мовити, за галузевим принципом.
Будівництво. Там важкі умови, і треба мати певну фізичну підготовку, бо людина зі слабким здоров’ям не зможе довго переносити цеглу чи відра з розчином. До того ж велика ймовірність того, що робітник зіткнеться з нечесністю роботодавців. Справді, на будівництво наймають  охоче, але може виявитися, що “господар ще не приїхав”, “гроші затримуються” чи вам назвуть інші причини, чому немає зарплатні. На жаль, таке трапляється досить часто. “Плюс” такої роботи – можна навчитися класти цеглу, робити ремонт і вже в себе вдома економити завдяки цим навичкам.
Завод чи фабрика, сільгосппідприємство. Варіант проблемний, оскільки великі підприємства майже не приймають працівників тимчасово, на місяць чи два, тим паче молодь, яку половину цього терміну треба вчити. Невеликі приватні фірми й агрофірми  беруть охочіше, але там теж виникають проблеми.
“Може статися так, що ви будете і за верстатом стояти, і приміщення прибирати, і вантажником працювати – без попередження і доплати. І не факт, що за все з вами розрахуються”, – розповідає Олександр, студент одного з полтавських вузів, який мав подібну практику. Перевага – багатьом людям подобається робота з машинами та механізмами, а це важливо для будь-якої професії чи заняття.
Промоушн-акції – презентації, продаж стартових пакетів та поповнень рахунку мобільних телефонів, розповсюдження рекламних листівок. Це досить популярний варіант. Легко влаштуватися, пропонується зручний час роботи, працювати може кожен бажаючий, не потрібні значні фізичні зусилля. Тут необхідне постійне спілкування з людьми, отож товариська й комунікабельна молодь почуватиметься комфортно. Недолік – робота у спеку чи в дощ, постійно на ногах.
Багаторівневий маркетинг. Зазвичай людей приваблюють вільний робочий графік та зайнятість 2–3 години в день – як пишуть в оголошеннях, хоча насправді, щоб заробити хоч відносно пристойні гроші, спочатку доводиться працювати без перерви та вихідних, хапаючись за кожного потенційного клієнта. Щоправда, коли знайдеш коло постійних клієнтів і завербуєш кількох нових дистриб’юторів, буде певний прибуток і після канікул.
Робота у сімейному бізнесі. Тут все суто індивідуально, багато залежить від стосунків із власниками бізнесу та нюансами самої справи.
“Студентом щоліта підробляв, переважно на будівництві, й відтоді, як закінчив навчання, ніколи довго без діла не сидів. З певних причин довелося кілька разів змінювати місце роботи, але швидко знаходив інше. Не був безробітним довше одного місяця, хоча, можливо, мені просто пощастило”, – каже минулорічний випускник вузу Євген.  Так само може пощастити й будь-кому іншому, головне – бути активним і наполегливим у пошуку роботи.
– Понад 120 старшокласників і студентів Полтави виявили бажання попрацювати влітку на громадських роботах, які оплачуються з міського бюджету. Це некваліфікована праця у школах, парках, бібліотеках, музеях і непогана можливість підзаробити влітку. Підлітки з 14 до 16 років працюють 24 години на тиждень, до 18 років – 36 годин, а той, хто досяг повноліття, має працювати 40-годинний робочий тиждень. Виплачується мінімальна заробітна плата, зараз це близько 630 гривень за місяць, – розповів спеціаліст Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Артем Іванюк.
Полтавський обласний молодіжний центр праці теж допомагає працевлаштуватися молоді й студентам, і не лише влітку. Нині є вакансії на промислові підприємства, хлібокомбінат, у магазини. Користується попитом робота менеджерів із реклами, розповсюджувачів рекламної продукції. Як правило, така робота для людей віком від 18 років. Середній заробіток за місяць – близько 800 гривень.
– До нас приходять люди, котрим не заплатили за роботу нечесні роботодавці. Намагаємося розібратися в таких випадках, роз’яснюємо молодим людям їхні права при працевлаштуванні. Трудові відносини треба оформляти, не вірити заманливим, але в переважній більшості випадків нереальним пропозиціям. Тоді матимете гарантований заробіток. Ми займаємося питаннями зайнятості молоді відповідно до програми “Молодь Полтавщини”, зокрема направляємо людей на підприємства, домовляємось, щоб студенти організовано поїхали на збирання яблук, картоплі і щоб їм за це заплатили, – говорить директор центру Анатолій Безпалюк.
Адреса Полтавського обласного молодіжного центру праці: вулиця Коцюбинського, 6, кімн. 510, тел. 50-06-53.

Богдан АНДРЄЄВ
Студент-практикант факультету філології та журналістики
Полтавського державного педагогічного університету
ім. В.Г. Короленка
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.