Сучасні технології пенсійного забезпечення

 Серед проблем, характерних для ПФУ в цілому, Олексій Зарудний виділив наповнення бюджету фонду, що, в свою чергу, пов’язано з питанням легалізації виплати заробітних плат. Недоїмка підприємств по платежах до Пенсійного фонду, яка останнім часом дещо зростає, хоча і не критично (становить 2,5 млрд грн на тлі 164 млрд грн річної потреби виплати пенсій в Україні), – ще одна проблема, яку фонду доводиться вирішувати всіма передбаченими законодавством методами, зокрема й шляхом примусового стягнення боргів у судовому порядку.
Окремо від фінансової складової голова ПФУ наголосив на завданні якісного обслуговування пенсіонерів. Задля цього у ПФУ запроваджують сучасні інформаційні технології.
Голова ПФУ також нагадав, що у листопаді минулого року в Україні запроваджено безкоштовну “гарячу” телефонну лінію в контакт-центрі фонду:
8-800-503-75-30 (працює з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 20.00, у суботу – з 8.00 до 14.00). За цей час надійшло понад 100 тисяч дзвінків.
– Ми намагаємося не просто надати консультацію, а оперативно вирішити питання, з яким звертається людина, – говорить Олексій Зарудний.
Відповідаючи на запитання про очікуваний у ПФУ ефект від підвищення з травня цього року ставки єдиного податку за рахунок збільшення внеску з пенсійного страхування для приватних підприємців, Олексій Зарудний наголосив, що ставка єдиного податку не підвищується, вона, як і досі, становить від 6 до 84 грн, але для “спрощенців” запроваджується сплата страхового внеску до Пенсійного фонду, що він оцінює позитивно – бо це урівнює їх з найманими працівниками, які сплачують у Пенсійний фонд щомісяця мінімум 208 грн, середній внесок нині становить 600 грн (його сплачують бюджетники – лікарі, вчителі). Водночас це посприяє і наповненню бюджету Пенсійного фонду. Масового припинення діяльності очікують тільки у тих випадках, коли суб’єктами підприємницької діяльності зареєстровані наймані працівники підприємств. Голова ПФУ також зазначив, що відповідна постанова уряду приймалася в пакеті з іншими двадцятьма документами, які мають на меті спростити діяльність приватних підприємців в умовах кризи.

Людмила САМОЙЛОВА
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.