Природа потребує підтримки

Депутати насамперед розглянули стан та перспективи розвитку природно-заповідного фонду Полтавської області. За інформацією заступника начальника державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області Анатолія Мосейчука, природно-заповідний фонд Полтавщини налічує 353 території та об’єкти загальною площею 119494,235 га, що становить 4,16% від загальної площі області. З них 25 об’єктів мають статус загальнодержавного значення. Нині створюються Національний природний парк “Диканський”, ландшафтний заказник “Байраківський” у Великобагачанському районі, кілька інших об'єктів. Розвитку, збереженню та примноженню природи сприяє обласна Програма розбудови регіональної екологічної мережі на період до 2015 року.
Серед проблем цієї сфери було названо низький відсоток заповідності в окремих районах, недостатню еколого-просвітницьку роботу з населенням, ускладнення при встановленні в натурі (на місцевості) меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду.
Комісія прийняла ряд відповідних рекомендацій для державного управління охорони навколишнього природного середовища в Полтавській області. Голова комісії Анатолій Шкарбан порушив проблему недостатнього освоєння коштів із фонду охорони навколишнього природного середовища області. Фінансові ресурси з обласного бюджету, що надійшли на рахунки головних розпорядників коштів, сьогодні майже не використовуються з огляду на проведення тендерних процедур або ж на відсутність проектної документації.
Депутат Володимир Оніщенко звернув увагу на формальний підхід тендерних комітетів до визначення переможців конкурсів на проведення робіт, внаслідок чого право на їх проведення надається фірмам, які мають лише печатки та банківські рахунки. Потім така “фірма” укладає договір із іншим підприємством-субпідрядником, отримуючи при цьому прибуток за посередництво. Саме тому він запропонував депутатам обласної ради долучитися до роботи тендерних комітетів.
Безвідповідальне ставлення посадових осіб до використання коштів фонду охорони навколишнього природного середовища області депутати проілюстрували конкретними прикладами. Володимир Оніщенко розповів, що пісок, видобутий при збільшенні водності річок, органи місцевого самоврядування на облік не беруть, тому він зникає невідомо куди. Тисячі тонн піску можна було б реалізувати споживачам, а на отримані кошти продовжити розчистку водойм. Голова комісії Анатолій Шкарбан розповів про факти порушення проектних вимог при будівництві очисних споруд у Чорнухах, відновлення водності ділянки річки Кайдашка у Котелевському районі.
Депутат Костянтин Боровик запропонував передбачити персональну відповідальність посадовців за вчасне, цільове та ефективне використання бюджетних ресурсів. Для посилення депутатського контролю за ефективним використанням коштів фонду охорони навколишнього природного середовища області заступники голови обласної ради Володимир Марченко та Петро Ворона внесли пропозицію розглянути на сесії обласної ради звіт голови облдержадміністрації про виконання делегованих повноважень у частині охорони навколишнього природного середовища.
Відтак ухвалено рішення – розглянути на наступному засіданні комісії питання про стан використання коштів фонду охорони навколишнього природного середовища у першому півріччі 2009 року за участю головних розпорядників коштів, а вже потім визначитися щодо відповідного звіту голови облдержадміністрації на сесії.
На пропозицію голови комісії Анатолія Шкарбана облдержадміністрації рекомендовано надати інформацію про проведення засідань тендерних комітетів по встановленню переможців тендерів на виконання робіт, які фінансуватимуться з фонду охорони навколишнього природного середовища.
Депутати розглянули та взяли до відома звернення голови обласного територіального відділення антимонопольного комітету України, депутата обласної ради Володимира Оніщенка щодо порушень законодавства про захист економічної конкуренції при формуванні та затвердженні Переліку природоохоронних заходів для фінансування з фонду охорони навколишнього природного середовища області у 2009 році. Також акцентовано увагу на порушенні закону при виділенні коштів на екологічні об’єкти без наявності відповідної проектно-кошторисної документації. Голова обласної ради Олександр Удовіченко наголосив на необхідності вдосконалення механізму формування цього Переліку, передбачивши виконання вимог чинного законодавства.

Прес-служба обласної ради
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.