Розкриємо потенціал рослин разом

Щоб продемонструвати технології захисту рослин і запропонувати аграріям оптимальний продукт, щорічно в кількох господарствах області закладаються демонстраційні полігони. На одному з них, у ФГ “Грига” Полтавського району, відбувся обласний семінар з питань застосування засобів захисту рослин на основних сільськогосподарських культурах.
Фермерське господарство “Грига” співпрацює з компанією “Сингента” майже 8 років і, за словами його керівника Володимира Григи, має від цієї співпраці хороші дивіденди. Цьогоріч уже зібрали ячмінь, отримавши на круг по 48 ц/га, тож нині є час прийняти гостей, щоб показати демонстраційні поля, де за сингентівськими технологіями вирощують 28 гібридів кукурудзи, 21 – соняшнику, 24 – сої, 2 сорти й один гібрид ріпака та 3 сорти твердих пшениць. Учасники семінару ознайомилися з потенціалом урожайності різних культур, особливостями застосування засобів захисту рослин, оптимальними термінами їх висівання та збирання.
* * *
Аграрії області поділилися й досвідом роботи з компанією “Сингента”, наголошуючи, що це надійний партнер, який ніколи не підведе, бо прийшов на агроринок не тимчасово, а назавжди.
ТОВ “Октан” Зіньківського району співпрацює з “Сингентою” 5 років, і надалі співпраця тільки розширюватиметься, запевнила головний агроном господарства Катерина Шубіна. Нині тут використовують понад 50% засобів захисту рослин від “Сингенти”, а насіння соняшнику – стовідсотково цієї компанії, бо 35-центнерний урожай цієї культури – непоганий показник.
Близько 5 років користується послугами зазначеної компанії й СФГ “Світанок” Оржицького району. Головний агроном господарства Петро Кравченко не обмовився, назвавши співпрацю з “Сингентою” послугами, бо, господарюючи на 3,5 тисячі гектарів землі й застосовуючи 60% сингентівських засобів захисту рослин і практично стільки ж посівного матеріалу соняшнику та кукурудзи, чималі площі тут відводять і під інші культури. Тож іноді виникають складні технологічні питання, і зазвичай висококласний фахівець компанії “Сингента” Микола Кириленко готовий дати на них відповідь.
Перевагу співпраці з “Сингентою” віддає й досвідчений аграрій, керівник ПСП “Дружба” Чутівського району Микола Явдошенко, бо справедливо вважає, що для отримання високих врожаїв потрібні якісне насіння і дотримання технологій захисту рослин, що, власне, й пропонує зазначена компанія. На семінарі, який проводить “Сингента”, завжди можна отримати нову й корисну інформацію, каже Микола Явдошенко.
* * *
Під час пленарного засідання учасники обласного семінару мали нагоду ознайомитися з новими продуктами компанії “Сингента” й технологіями захисту різних культур від шкідників, хвороб та бур’янів. Зокрема, для захисту насіння озимих пшениці та ячменю незамінними є двокомпонентні препарати Дивіденд Стар і Максим Стар, які мають подовжену дію проти хвороб при поновленні вегетації навесні, а наявність двох діючих речовин сприяє високоефективному захисту рослин від кореневих гнилей та снігової плісняви. Застосування цих протруйників не зменшує показники схожості насіннєвого матеріалу навіть через рік після обробки.
Настає період застосування дисиканту Реглон Супер на ріпаку, гороху та соняшнику. Як відзначили учасники семінару, досить важливо проводити дисикацію, щоб забезпечити збір врожаю напряму з оптимальною вологістю в найкоротші строки.
Новий післясходовий гербіцид Аксіал створений для захисту посівів пшениці та ячменю від однорічних злакових бур’янів (норма використання – 1 л/га), але його не слід застосовувати, поєднуючи з іншими препаратами, бо в результаті знижується ефективність усіх інгредієнтів.
Регіональний менеджер компанії “Сингента” Микола Кириленко застеріг аграріїв від систематичного багаторічного застосування препаратів сульфаніл-сечовинної групи, оскільки вони мають властивість накопичуватися в грунті, тож необхідно хоча б на 2–3 роки переходити на гербіциди іншої групи.
На пшениці та ячменю для боротьби з однорічними та деякими багаторічними дводольними бур’янами цьогоріч зареєстровано новий післясходовий гербіцид Дербі, який можна застосовувати від початку кущіння до прапорцевого листка включно. Він малотоксичний, економічно вигідний (0,05 – 0,07 л/га), знищує стійкі до інших препаратів бур’яни, а додавання до Дербі Піку або Лограну значно підвищують його ефективність.
Максимальний захист від хвороб листя та колосу зернових культур забезпечують двокомпонентні препарати Амістар Екстра та Альто Супер. Це фунгіциди системної дії, не змиваються дощем, блокують розвиток хвороб одразу після застосування, а тривалість дії цих препаратів – 30–40 днів.
Чимало клопотів завдають аграріям хлібна жужелиця, клоп-черепашка, попелиці, трипси, злакові мухи, на заваді їм стане інсектицид Діазол, норма витрат якого становить 1,5 – 2,0 л/га. Універсальну дію на шкідників та запобігання розвитку резистентності забезпечить Енжіо. А для підготовки зерноскладів незамінним буде Актеллік, фумігантна дія якого забезпечить контроль шкідників, недоступних прямій дії інших препаратів.
* * *
Сходи озимого ріпака захистять Максим XL та Круїзер. А застосування суміші гербіцидів Дуал Голд (1,5 л/га) і Команд (0,2 л/га) на озимому ріпаку забезпечить дружні сходи без бур’янів.
Варто зазначити, що ріпаку та сої організатори семінару приділили особливу увагу. Надто сортам сої, виведеним селекціонерами Полтавської державної аграрної академії. Високоврожайні сорти Алмаз та Антрацит презентувала науковець ПДАА Людмила Білявська, яка наголосила, що на Полтавщині варто сіяти сорти сої, виведені місцевими селекціонерами, бо це районовані культури з високим вмістом олії та олеїнів, з оптимальним терміном вегетації.
Обмінюючись думками, учасники семінару зазначали, що співпраця з компанією “Сингента” й застосування розроблених нею технологій захисту рослин – то гарантія отримання сталих врожаїв різних культур.
Консультації з питань захисту рослин можна отримати, зателефонувавши регіональному менеджеру по ЗЗР компанії “Сингента” Миколі Кириленку –
8-050-380-70-14.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.