Жнивний старт аграріїв краю

 До збирання ранніх хлібів приступили всі райони області. Середня урожайність зернових складає понад 41 ц/га, що майже на 15 ц/га більше за середньоукраїнські показники. Однак, як зауважують фахівці, озимі культури, а нині збирають саме їх, дають вищу врожайність, ярі ж ячмінь і пшениця будуть менш урожайними. Загалом до збирання в області підлягає понад 670 тисяч гектарів ранніх зернових і зернобобових культур.
Особливістю цьогорічної жнивної кампанії є те, що збирання зернових розпочалося практично одночасно в усіх регіонах України, а отже, на техніку, задіяну в південних областях, розраховувати не доводиться. До того ж оплата за залучений комбайн – 300 грн/га на пальному господарства – влаштовує далеко не кожного сільгоспвиробника, адже з початку року й понині аграрії не отримали від держави жодної копійки.
Щодо забезпечення пальним на проведення жнив, то ним область забезпечена на 50% від потреби.
Не може не турбувати аграріїв досить низька ціна на збіжжя нового врожаю і занадто висока вартість послуг елеваторів та хлібоприймальних підприємств (ХПП), тож спеціалісти вважають, що 30% зерна варто продати відразу, ще 30% – пізньої осені, решту – навесні. Не зайве скористатися й допомогою Аграрного фонду, який з
1 липня розпочав державні заставні закупівлі зерна з виплатою 60% його вартості й 9-процентною ставкою річних за користування наданими коштами.
Також варто своєчасно потурбуватися й про майбутній урожай, а значить, паралельно зі збиранням зернових провести дискування вивільнених площ та підготувати насіннєвий фонд. Про все це йшлося під час селекторної наради з питань початку жнив, у якій взяв участь голова облдержадміністрації Валерій Асадчев.

Людмила ДАЦЕНКО
“Зоря Полтавщини”
Print Friendly, PDF & Email
Ви можете залишити коментар, або Трекбек з вашого сайту. Друкувати Друкувати

Залишити комментар

Ліміт часу вичерпаний. Будь-ласка, перезавантажте CAPTCHA.